Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

szarlotka z budyniem na kruchym spodzie

Tekst i foto cherryvamp 29-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

2 szklanki mąki,
20 dag masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
aromat waniliowy,
1 kg kwaśnych jabłek,
2 łyżki tartej bułki,
2 lub 3 budynie waniliowe Słodka Chwila lub inne instant,
ewentualnie cukier do dosłodzenia

Jak przyrządzić:

Masło (nie za miękkie, ale też nie prosto z lodówki) siekamy nożem razem z mąką na drobną kruszonkę.
Dodajemy żółtka, cukier puder i aromat waniliowy, szybko zagniatamy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na ok. 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik.
Obrane jabłka ścieramy na tarce i wrzucamy do rondelka (można dodać troszkę masła). Nie odlewamy soku!
Gdy jabłka się zagotują, wrzucamy bezpośrednio do nich budynie insant i mieszamy, aż masa zgęstnieje (muszą być budynie do zrobienia na wodzie, bo inne mogą się zważyć). Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, to dosładzamy, jeśli za rzadka - dodajemy trzeci budyń.
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto i odcinamy 2/3 kuli, pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
Wylepiamy tortownicę ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekranika (temp. 200 stopni).
Jak ciasto się lekko zezłoci, wyjmujemy i podsypujemy bułką tartą, następnie rozprowadzamy na nim masę jabłkową.
Wyjmujemy z zamrażarki resztę ciasta i ścieramy je wprost na masę jabłkową za pomocą tarki o dużych oczkach.
Całość pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez 30-40 minut (wierzch powiniem być złoty i lekko przyrumieniony).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Na ciepło z lodami:)
Na zimno z filiżanką dobrej kawy.

Uwagi:

Można też użyć budyniu o smaku amaretto, wtedy do jabłek dodajemy posiekane i przyrumienione z masłem migdały.

Trzeba uważać, żeby nie przesłodzić: ciasto jest słodkie, budnie też, więc ja nigdy masy jabłkowej już nie dosładzam.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.01.2006 asia

a budynie mają być zrobione czy wsypujemy do tych jabłek sam proszek budyniowy??/

Zgłoś 30.01.2006 cherryvamp

sam proszek! i trzeba mieszac az zgestenieje. smacznego!

Zgłoś 31.01.2006 Rysiaa

czy do ciasta kruchego nie dajesz proszku do pieczenia.

Zgłoś 03.02.2006 cherryvamp

Nie, nie daje proszku. wiem ze sa rozne przepisy na kruche ciasto i do niektorych daje sie proszek, ale to akurat nie powinno wyrastac. Ma byc niziutkie, bardzo kruche i maslane (dlatego w przep... Pokaż więcej

Nie, nie daje proszku. wiem ze sa rozne przepisy na kruche ciasto i do niektorych daje sie proszek, ale to akurat nie powinno wyrastac. Ma byc niziutkie, bardzo kruche i maslane (dlatego w przepisie maslo a nie margaryna). Pozdrowienia!