Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Szaszłyki drobiowe z sosem orzechowym

Tekst i foto Zuza Gałuszka 06.09.2012

Wykwintne danie z grilla za niewiele pieniędzy. Nadchodzi czas świeżych orzechów włoskich, jeśli mamy w domu odrobinę zeszłorocznych, koszt potrawy będzie jeszcze niższy. Mięso kurczaka marynowane w cebuli i cytrynie, owinięte w cienkie plasterki boczku, po upieczeniu nadal jest soczyste i pachnące. Połączenie smaków boczku i drobiu w tym przypadku sprawdza się wyśmienicie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni30 min.wysoka

Składniki:

1 kg piersi kurczaka,
4 cebule,
1 cytryna,
30 dag wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki),
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
kieliszek czerwonego wina,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz.

Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.

Oprószamy solą i pieprzem.

2 cebule ścieramy na tarce, a z cytryny wyciskamy sok.

Łączymy te dwa składniki w misce.

Dokładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy go w marynacie.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

Pozostałe cebule siekamy i szklimy na maśle.

Zdejmujemy.

Na tej samej patelni smażymy orzechy, przez 2-3 minuty.

Połowę orzechów miksujemy w blenderze wraz z usmażoną cebulą.

Powstały mus przekładamy na patelnię, dolewamy bulion, wino, dodajemy cukier i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Gdy masa się zagotuje, mieszamy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Kawałki kurczaka zawijamy w plastry boczku, wbijamy na patyczki i pieczemy na grillu około 15 minut.

Jak podawać?

Szaszłyki podajemy z sosem orzechowym, w towarzystwie pieczywa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.04.2013 Rambutańczyk

Mamy dwa zeszłoroczne kurczaki, mogą być?

Zgłoś 23.04.2013 gość

ten sos wygląda jak wymiociny

Zgłoś 23.04.2013 gościu

jestem urodzonym anty-szaszłykowcem i dobrze mi z tym.

Zgłoś 27.04.2014 gość

Dawniej zawsze miałam problem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgub... Pokaż więcej

Dawniej zawsze miałam problem po tak tuczących potrawach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj

idealnafigura.com/gberes