Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Szaszłyki z piekarnika

Tekst i foto Danka Daniłowska 30.03.2009

Latem, nad przyjęcie w eleganckim lokalu przedkładamy swobodne biesiadowanie na świeżym powietrzu. Tęsknimy za unoszącym się w powietrzu zapachem pieczonego mięsa. Wiosną, namiastką tego mogą być szaszłyki pieczone na ruszcie w piekarniku. Potrawy z rusztu zawierają znacznie mniej tłuszczu, a dodatek wielu ziół i przypraw sprawia, że są lekkostrawne i zdrowsze.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty60 min.średnia

Składniki:

50 dag piersi z kurczaka,
50 dag pieczarek,
2 papryki,
2 duże cebule.

Marynata:

2 ząbki czosnku,
mała cebula,
1 łyżka świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki kolendry mielonej,
1 łyżeczka kminku mielonego,
1/3 szklanki naturalnego jogurtu,
½ łyżeczki soli.

Patyczki do szaszłyków.

Jak przyrządzić?

Drewniane patyki do nadziewania szaszłyków namoczyć w wodzie na kilka godzin.

Dokładnie zmiksować cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny i pozostałe przyprawy.

Przełożyć do miski, dodać jogurt oraz sól.

Kurczaka pokroić w dużą kostkę, wymieszać w marynacie.

Przykryć i chłodzić w lodówce kilka godzin.

Można zostawić na całą noc.

Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić, wyjąć mięso z marynaty i nadziewać na patyki na przemian.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około pół godziny.

Jak podawać?

Podawać jako danie obiadowe z frytkami i surówką lub jako przystawkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.06.2009 forklen

A ja zrobiłem na mojej super patelni http://www.stylwdomu.pl/Patelnia_Griller_z_dwoma_uchwytami_20_l_Quadra-976.html i też wyszły dobre. A co...Dobrze, że mam wieczystą gwarancję bo trochę rączk... Pokaż więcej

A ja zrobiłem na mojej super patelni http://www.stylwdomu.pl/Patelnia_Griller_z_dwoma_uchwytami_20_l_Quadra-976.html i też wyszły dobre. A co...Dobrze, że mam wieczystą gwarancję bo trochę rączki przyjarałem :(.

Trochę teraz na poważnie:). Spróbowałem to zrobić na patelni i też mi wyszło, wprawdzie ta jest tak dość specjalistyczna (ale też i dość kosztowna) ale da się. Na szczęście teraz będę mógł to jeść częściej bo pogoda niegrilowa ostatnio :(

Zgłoś 19.08.2009 jack

zawsze się znajdzie ktoś co ma pretensje do całego świata, nawet o to, że ktoś podzielił się wiadomością że na patelni też można ...

Zgłoś 05.08.2009

Co ty tak się chwalisz jeszcze żebyś miał czym ale...patelnią proszę

cię...żal ;/

Zgłoś 10.06.2012 asd

asd HWDP I szaszłyki

Zgłoś 07.06.2010 Ela

Proponuję zastąpić fileta z kurczaka karkówką i dodać po dwa plasterki wędzonego surowego boczku. Pychaaa!!!

Wychodzi super z grilla jak i z piekarnika, trzeba tylko podlać odrobiną oleju.... Pokaż więcej

Proponuję zastąpić fileta z kurczaka karkówką i dodać po dwa plasterki wędzonego surowego boczku. Pychaaa!!!

Wychodzi super z grilla jak i z piekarnika, trzeba tylko podlać odrobiną oleju. Podawać z ciepłym jabłkiem i żurawiną! Rewelacja!!!