Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Sznycle z piersi indyka w migdałach

13.03.2004

Indyk stał sie popularny i można go kupić niemal w każdym sklepie.
Przygotowanie wersji, którą dzisiaj proponuję, jest proste i zabiera niewiele czasu.
Na talerzu prezentuje się efektownie. Smak, dzięki migdałom, jest delikatny.
Znakomicie pasuje do tego puree z ziemniaków, o lekko selerowym smaku,
którego przepis znajdziecie w tym samym wydaniu Czarnej Oliwki.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210-15 złprosty15 min.sporo

Składniki:

- 2 sznycle skrojone z piersi indyczej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 4 dkg płatków migdałowych plus garstka płatków na przyozdobienie,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- ew. pieprz biały.

Jak przyrządzić?

1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemy
skroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego,
wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.




2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe.
Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie omączamy z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.




3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące.
Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały.
Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.




4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię.
"Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie.
Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.

Jak podawać?

Świeżo zdjęte z patelni. Pozostawioną garstkę płatków migdałowych przesmażamy chwilę na patelni
po sznyclach. Powinny się lekko zrumienić. Posypujemy nimi ziemniaki lub ryż podane do tego dania.
Smacznym dodatkiem jest surówka ze świeżych jarzyn.

Uwagi:

Nie poddawajmy się chęci mocnego zrumienienia mięsa. Będzie smaczniejsze zarumienione na złoto.
<br><br>

Wiem, że są osoby, które nie akceptują smażenia na maśle. Ale myślę, że są potrawy, które najsmaczniej
wychodzą przyrządzone właśnie na tym tłuszczu. Do nich należy właśnie sznycel z indyka w migdałach.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2004 ela

U mnie w domu jada sie czesto rozne potrawy z indyka.

Ten prepis jest ciekawy ,a ja jeszcze zastepuje make pszenna do opruszania miesa maka ziemniaczana.,lub kukurydziana..

Platki... Pokaż więcej

U mnie w domu jada sie czesto rozne potrawy z indyka.

Ten prepis jest ciekawy ,a ja jeszcze zastepuje make pszenna do opruszania miesa maka ziemniaczana.,lub kukurydziana..

Platki migdalow mozna zastapic wiorkami kokosowymi.

Zgłoś 13.03.2004 Gabi

A do czego mąka? Zbrakło jej w przepisie. Podana jest tylko w składnikach.

Zgłoś 13.03.2004 Zet

Czytamy uważnie punkt drugi z naciskiem na słowo obmączanie :)

Zgłoś 14.03.2004 FRYCIULKA

TYLKO KOMENTOWAC COS POTRAFICIE TAKI WŁASNIE JEST POLAK . A PRZEPIS PIERWSZA KLASA SPRÓBUJCIE ZROBIC.SMACZNEGO

Zgłoś 15.03.2004 Blue7

Mam pytanie: czy smazenie tyko ok 10 min jest wystarczajace??? zwykle smazy sie ok dwa razy dluzej.

Z tego co slyszalam, to usmazenie prawdziwych sznycli w migdalach wyglada troche inacze... Pokaż więcej

Mam pytanie: czy smazenie tyko ok 10 min jest wystarczajace??? zwykle smazy sie ok dwa razy dluzej.

Z tego co slyszalam, to usmazenie prawdziwych sznycli w migdalach wyglada troche inaczej i jest bardziej pracochlonne.

Zainteresowal mnie ten przepis, ale mam wrazenie, ze migdaly szybko sie spala, a mieso pozostanie surowawe.

Zgłoś 15.03.2004 kiciak

Blue7 --> szczerze gratuliję jeśli jkikolwiek kotlety z indyka czy kurczaka smażysz 20 minut, to delikatne mięso i żeby pozostało soczyste (a nie taka sucha zelówa) to naprawdę wystarczy mu t... Pokaż więcej

Blue7 --> szczerze gratuliję jeśli jkikolwiek kotlety z indyka czy kurczaka smażysz 20 minut, to delikatne mięso i żeby pozostało soczyste (a nie taka sucha zelówa) to naprawdę wystarczy mu tylko chwila na rozgrzanej patlni...

Kotleciki wyglądają smakowicie, na pewno spróbuję :-)

Zgłoś 15.03.2004 kiciak

Blue7 --> szczerze gratuliję jeśli jkikolwiek kotlety z indyka czy kurczaka smażysz 20 minut, to delikatne mięso i żeby pozostało soczyste (a nie taka sucha zelówa) to naprawdę wystarczy mu t... Pokaż więcej

Blue7 --> szczerze gratuliję jeśli jkikolwiek kotlety z indyka czy kurczaka smażysz 20 minut, to delikatne mięso i żeby pozostało soczyste (a nie taka sucha zelówa) to naprawdę wystarczy mu tylko chwila na rozgrzanej patlni...

Kotleciki wyglądają smakowicie, na pewno spróbuję :-)

Zgłoś 15.03.2004 Blue7

Kiciak- owszem, smaze piersi z kurczaka 15- 20 min , raczej na malym ogniu, nie wychodzi mi zelowka (doswiadczenie w kuchni robi swoje). Nie podtruwam tez nikogo surowawym miesem.

Poza ty... Pokaż więcej

Kiciak- owszem, smaze piersi z kurczaka 15- 20 min , raczej na malym ogniu, nie wychodzi mi zelowka (doswiadczenie w kuchni robi swoje). Nie podtruwam tez nikogo surowawym miesem.

Poza tym profesjonalne sznycle w migdalach robi sie inaczej. Przygotowuje sie specjany sos, ktorym dopiero po podsmazeniu miesa obtacza sie, i delikatnie podsmaza na zlocisto.

Zgłoś 17.03.2004 Jurand

sprobowalem indyka,i mam prosbe-jeszcze wiecej przepisoof dla kuchen bojsoof,indor byl okej

Zgłoś 18.03.2004 Jagienka

A te migdały sie nie spalą podczas smażenia?

Zgłoś 30.03.2004 Zajac

PYCHOTKA!!! do tego podalam biale winko...mniaaaaam ;)

Zgłoś 16.04.2004 beatka

przepis wyglada na latwy, mam chec wyprobowac i uraczyc ta potrawa mojego faceta, mam nadzieje ze mi wyjdzie bi inaczej strace faceta,ha,ha!!!

Zgłoś 12.05.2004 Gocha

Zrobilam. Bleee, niedobre!!!!!!!

Zgłoś 29.06.2004 Klaudek i Monika

Bardzo smaczne danie.... kotlet o łagodnym i wykwintnym smaku. Najlepiej smakuje z pure. Łatwo się przyrządza, proponujemy 2 jajka do obtaczania :) smacznego!

Zgłoś 03.12.2004 siwa

łatwiejsze niz mi sie wydawało-no i przedewszystkim przepyszne

Zgłoś 11.01.2005 Magera

Owszem dobre. Ale wogóle nie czuc smaku tych migdałów- tyle że cos tam chrupie. Równie dobrze można to zrobić bez migdałów nie tracąc na smaku, hahaha :))))))

Zgłoś 22.01.2005 MAGERA

Sznycle smaczne, ale wogóle nie czuc smaku tych migdałów, tyle tylko ż efajnie chrupią. Równie dobrze można zrobic zwykłą panierkę.

Zgłoś 24.01.2005 ANKA

Czytam Wasze komentarze i ślinka mi cieknie. Zapach sznycelków przepływa mi pod noskiem. Jak wrócę z pracy zaraz je zrobię. Na pewno będzie pychotka.

Zgłoś 01.03.2005 cider

cz to nie zamalo 4-5 min na smarzenie

Zgłoś 19.04.2005 Taroti

zrobiłam, z ta różnicą, że dałam do jajek nie płatki, tylko tarte migdały - wyszło z tego rzadkie ciasto. Kotlety były pyszne!!!! Migdałów rzeczywiście nie czuć zbyt mocno, to raczej cień smaku ... Pokaż więcej

zrobiłam, z ta różnicą, że dałam do jajek nie płatki, tylko tarte migdały - wyszło z tego rzadkie ciasto. Kotlety były pyszne!!!! Migdałów rzeczywiście nie czuć zbyt mocno, to raczej cień smaku i aromatu, ale świetnie się komponuje z delikatnym filetem z indyka. Do tego różowe kalifornijskie winko - super potrawa na uroczysty wieczór ;)

Zgłoś 05.05.2005 basia

ja zamiast migdalow dodaje platki kukurydziane pycha........

Zgłoś 02.08.2005 Turboponton

Uff w końcu jakiś normalny przepis, po kompocie rabarbarowym, ,sałacie ze śmietaną i wodzie z cukrem ;)

Do tak przyrządzonego indyka proponuję dodać lekki sos winogronowy. PYCHA

Zgłoś 02.08.2005 Tekla

Wysmienite, smaczne....i takie proste. Do tego polecam biale winko (pol-wytrawne) + lekka salatka. Osobiscie podalam z awokado, pomarancza i oliwkami (przepis tez z kafeterii). Mowie Wam - niebo... Pokaż więcej

Wysmienite, smaczne....i takie proste. Do tego polecam biale winko (pol-wytrawne) + lekka salatka. Osobiscie podalam z awokado, pomarancza i oliwkami (przepis tez z kafeterii). Mowie Wam - niebo w gebie. Jesz i delektyjesz sie smakiem, winko, mile towarzystwo, muzyczka...nic dodac, nic ujac

Zgłoś 04.08.2005 Pawlo72

Cieszę się, że wreszcie pojawił się przepis i to nie byle jaki (po konfiturach i kompocie z rabarbaru z przystawką z sałaty ze śmietaną) - chętnie wypróbuję. Tylko więcej takich przepisów!

... Pokaż więcej

Cieszę się, że wreszcie pojawił się przepis i to nie byle jaki (po konfiturach i kompocie z rabarbaru z przystawką z sałaty ze śmietaną) - chętnie wypróbuję. Tylko więcej takich przepisów!

Zgłoś 05.08.2005 lszelag

Fajny przepis ale ciekawe czy samakuje tak samo jak wygląda!!!

Zgłoś 08.08.2005 kucharz-narciarz

zamiast migdałów mógłby być drobno rozgnieciony czosnek, wypasiona sprawa, a tak w ogóle przepis stary jak świat, każdy kucharz zna to na pamięć, ale polecam, pozdrawiam redaktorkę i proszę w pr... Pokaż więcej

zamiast migdałów mógłby być drobno rozgnieciony czosnek, wypasiona sprawa, a tak w ogóle przepis stary jak świat, każdy kucharz zna to na pamięć, ale polecam, pozdrawiam redaktorkę i proszę w przyszłości zamieścić coś o lasagne, może jakąś ciekawą polską odmianę tej potrawy, z góry dziekuję :)

Zgłoś 11.08.2005 alka

super potrawa gratulacje mój mąż był zachwycony bardzo mu smakowało chociaż nie przepada za mięsem z indyka

Zgłoś 11.08.2005 envee

a mozna tez zrobic manewr z płatkami kukurydzianymi Corn Flakes;] tez dobre;]

Zgłoś 20.08.2005 sonia

jest ok

Zgłoś 24.08.2005 indyk

też mi przepis

Zgłoś 10.09.2005 Anulka

masturbant - jestes beznadziejny ...

Zgłoś 11.09.2005 Gamoń

MASTURBANT zapomniales odpalic gaz na kuchence

Zgłoś 21.09.2005 ity

może troche oleju silnikowego i wiórków metalowych

Zgłoś 01.10.2005 ka_rolcia

Zgadzam się z opinią, że mięso z indyka lubi masełko.

Zamiast migdałów można zastosować ziarna sezamowe.

Pozdrawiam!

Zgłoś 02.10.2005 -=hAbAi=-

No No No dosc dobry prosty i przy tym szybkosc robienia

Zgłoś 02.10.2005 cook

filety z kurczaka tez dobrze wychodzą. Właśnie zrobiłm i zjedliśmy z dziewczyną. Była tak zachwycona, że w nagrodę kochaliśmy się całe popoludnie.... pewnie dlatego,że było białe winko, a filet ... Pokaż więcej

filety z kurczaka tez dobrze wychodzą. Właśnie zrobiłm i zjedliśmy z dziewczyną. Była tak zachwycona, że w nagrodę kochaliśmy się całe popoludnie.... pewnie dlatego,że było białe winko, a filet w migdałach podany z żurawiną i pieczonymi jabluszkami na ostro. Za to chyba mi dobrze obciągnąla

Chlopaki, zróbta to!!!!

Zgłoś 06.10.2005 lencia

ten przepis to nie nowość.......ja osobiście aby urozmaicic dodaje nie raz płatki kukurydziane wymieszane z płatkami kokosowymi[uprzepnio uprażonymi na patelni......spróbujcie nic nie ścieka po ... Pokaż więcej

ten przepis to nie nowość.......ja osobiście aby urozmaicic dodaje nie raz płatki kukurydziane wymieszane z płatkami kokosowymi[uprzepnio uprażonymi na patelni......spróbujcie nic nie ścieka po sznyclach bo konsystencja jest dość ścisła....poza tym z migdałami jesy smaczne ale z tymi płatkami jeszcze bardziej smaczniejsze.......polecam....pozdrawiam

Zgłoś 23.11.2005 Martana

Masturbancie - skoro tak sie reklamujesz jako samozadowalacz, to rob to, zamiast pierniczyc o czyms, czego prawdopodobnie nigdy nie jadles. Ten przepis jest zwykly i smaczny, nic wiecej, a jesli... Pokaż więcej

Masturbancie - skoro tak sie reklamujesz jako samozadowalacz, to rob to, zamiast pierniczyc o czyms, czego prawdopodobnie nigdy nie jadles. Ten przepis jest zwykly i smaczny, nic wiecej, a jesli do niego kupiles kurczaka z zeszlej zimy, zielonkawego i smierdzacego stara padlina, to sie nie dziwie, ze kiszki nie wytrzymaly. Masturbuj sie dalej i nie przeszkadzaj.

Zgłoś 25.11.2005 ira

Pycha!

Jadłam to dziś w restaurcji Śpiewających Kelnerów - z ziemniaczkami i brokułami.

Zgłoś 29.12.2005 jurek

a nie trzeba rozklepać?

Zgłoś 24.08.2006 poczatkujaca

przepis brzmi smakowicie zamierzam dzis wyprubowac ale nie doczytalam ze to z indyka hmm moge go zastapic chyba kurczakiem?

Zgłoś 03.05.2007 nyna

Przepis super. Ja zamiast inyka uzylam schabu :) a do panierki dodalam trochę soli i odrobinę startego żóltego sera :) Mąż byl zachwycony :)

Zgłoś 07.07.2009 sura

Właśnie dzisiaj je zrobiłam i rzeczywiście nie czuć smaku migadałów, ale dodalam trochę sera żółtego i były bardzo dobre.Zrobiłam do nich salatkę z ogórka,pomidora i sałaty lodowej,obiedliśmy si... Pokaż więcej

Właśnie dzisiaj je zrobiłam i rzeczywiście nie czuć smaku migadałów, ale dodalam trochę sera żółtego i były bardzo dobre.Zrobiłam do nich salatkę z ogórka,pomidora i sałaty lodowej,obiedliśmy się z mężem na sto dwa.Wprowadzę je do swojego menu, polecam.

Zgłoś 30.08.2008 ...

prze chwilką zrobiłam. Pyszniutkie:) Do tego jakiś fajny sosik bądź suróweczka i jest cacy:)

Zgłoś 13.03.2010

kotlety palce lizac pycha polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 12.06.2014 goÅÄ

YFd7PL ykuuyekbapad, [url=http://qepusgrhhfpr.com/]qepusgrhhfpr[/url], [link=http://hyvumxglwpff.com/]hyvumxglwpff[/link], http://mmyodbncduiq.com/

Zgłoś 23.01.2017 Jessika

When is sales for cheap nba jerseys china? Find site:

nba minnesota twins jerseys