Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Szparagi w jogurtowym sosie

11.06.2012

Sezon na szparagi trwa, korzystajmy z ich dobrodziejstwa. Delikatne, pełne witamin doskonale komponują się z dietetyczny sosem na bazie jogurtu naturalnego, młodych warzyw i ziół. Uprażone pestki dyni, seler naciowy i gruby szczypior to one tworzą wyrazisty smak, którego brakuje mdłym szparagom. Ta kombinacja jest po prostu idealna!
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
214 złprosty20 min.niska

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów,
2 jajka,
1 gęsty jogurt naturalny 150 g,
1 łyżka majonezu light,
3 łodygi selera naciowego,
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku (grubego z dymki),
łyżka pokrojonej natki pietruszki (może być koperek),
4 rzodkiewki,
sól,
pieprz ziołowy,
3 łyżki pestek dyni.

Jak przyrządzić?

Ugotować dwa jajka na twardo.

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe trzonki.

Ugotować w lekko osolonej wodzie, w wysokim garnku.

Uwaga, żeby nie rozgotować.

Wyjąć delikatnie z wody i ułożyć na półmisku. Jogurt naturalny połączyć z majonezem.

Warzywa i zioła umyć.

Rzodkiewkę zetrzeć na drobnej tarce.

Selera naciowego pokroić w półksiężyce. Szczypiorek od dymki i natkę pokroić drobno.

Dodać do jogurtu, doprawić do smaku.

Na suchej patelni uprażyć pestki dyni, aż lekko zbrązowieją.

Jajka przekroić na cztery części wzdłuż i ułożyć na półmisku.

Polać całość sosem jogurtowym.

Udekorować selerem naciowym, natką i startą rzodkiewką.

Przysypać pestkami dyni.

Jak podawać?

Podawać na zimno, polane sosem.

Z sucharami bez cukru, grzankami lub bagietką.

Sos jogurtowy można podawać także oddzielnie w miseczce.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

zgarnij 10 $ na start.

http://www.profitclicking.com/?r=ntn4ZlOIeH&p=ep

Zgłoś 16.11.2014 goÅÄ

wkAHz4 laecpvfonaje, [url=http://ggspuftsuwix.com/]ggspuftsuwix[/url], [link=http://sipeswlbfnfq.com/]sipeswlbfnfq[/link], http://sohaocqiohqi.com/