Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Szpinak z "lazurem"

Tekst i foto agumola 09-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 zł-25 min.?

Składniki:

1 opakowanie mrożonego szpinaku,
10 dag sera pleśniowego Lazur (typu Rokpol),
średnia cebula,
2-4 ząbki czosnku,
szklanka mleka,
łyżka masła,
odrobina oleju do smażenia,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić:

Szpinak rozmrażamy na patelni, odlewamy nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, dodajemy do szpinaku, mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie wlewamy do masy mleko, a po wymieszaniu składników rozkruszamy ser Lazur. Mieszając czekamy na jego roztopienie się. Do tak przygotowanej masy (można wyłączyć gaz pod patelnią) wsypujemy makaron ugotowany al dente i pomagamy mu łyżką w oklejeniu się masą szpinakową.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Ilość ząbków czosnku należy uzależnić od indywidualnych upodobań. Ser pleśniowy Lazur, w przeciwieństwie do sera żółtego, nadaje potrawie dodatkowo słonawo-gorzki smak. Potrawa sycąca.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2006 piotrekKraków

Potrawa naprawde bardzo smaczna. Od niedawna zagościla na dobre w moim memu. Co do czosnku to ja sie tam nie patyczkuje daje spokojnie 3-5 ząbków :D:D:D

No i rzecz jasna robią ja w wersji... Pokaż więcej

Potrawa naprawde bardzo smaczna. Od niedawna zagościla na dobre w moim memu. Co do czosnku to ja sie tam nie patyczkuje daje spokojnie 3-5 ząbków :D:D:D

No i rzecz jasna robią ja w wersji ze świerzym szpinakiem taki jest zdecydowanie lepszy niz mrożony.

jeszcze raz gorąco polecam.

Zgłoś 08.06.2012 ToaHdtIbqfgVWODHN

Agnieszko, czy mogłabyś pisać rf3wnież na temat tego, jak komponowałaś swoje menu w ciąży i jak się odżywiasz po uiznoedru dziecka (gratulacje! )? Wiem, że teraz nie masz nadmiaru czasu, ale g... Pokaż więcej

Agnieszko, czy mogłabyś pisać rf3wnież na temat tego, jak komponowałaś swoje menu w ciąży i jak się odżywiasz po uiznoedru dziecka (gratulacje! )? Wiem, że teraz nie masz nadmiaru czasu, ale gdybyś znalazła chwilkę, to byłabym bardzo wdzięczna Z zamieszczonych przepisf3w wynika, że nie jadasz mięsa, a jeśli tak, to oznacza, że mamy trochę wspf3lnego ja powoli przygotowuję się do macierzyństwa, więc gdybyś podzieliła się swoimi doświadzeniami byłabym bardzo wdzięczna Wszystkiego dobrego, pozdrawiam!