Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Szpinakowe penne pycha!

Tekst i foto capriciosa 27-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-410 zł-20 min.?

Składniki:

125 g sera pleśniowego błękitnego (np. trójkąt lazur), 125 g sera pleśniowego typu camembert, paczka mrożonego szpinaku (b. dobry jest np. Frosty lub Horteksu ze śmietaną, ale może być zwykły), 2-3 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej), 4-5 ząbków czosnku, pieprz czarny, bazylia, tymianek (świeże lub suszone), łyżka masła, paczka (500 g) makaronu penne (tzw. pióra), ew. parmezan do posypania.

Jak przyrządzić:

Podsmażamy rozdrobniony czosnek, po 2-3 min dodajemy drobno pokrojone sery pleśniowe (smażymy na maśle, bo oliwa rozgrzewa się do zbyt wysokiej temperatury i ser ścina się, zamiast rozpuszczać). Gdy ser jest płynny, dodajemy szpinak i na niewielkim ogniu rozpuszczamy, często mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, lekko twardy. Do masy szpinakowo-serowej dodajemy przyprawy (dużo pieprzu!), a następnie śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Do sosu wrzucamy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, podgrzewając, wykładamy na talerze, można posypać gotowe danie parmezanem.

Uwagi:

Dla chętnych (odważnych): przed wrzuceniem makaronu do sosu można wbić na patelnię 1 żółtko, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wrzucać makaron. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.03.2007 dr_ex

Tez robie taka potrawe, ale moim zdaniem duzo lepiej jest dodac szpinak do samego czosnku i nie tylko go rozpuscic ale tez lekko przesmarzyc na malym ogniu. Pobiero do masy szpinakowej dodac ser... Pokaż więcej

Tez robie taka potrawe, ale moim zdaniem duzo lepiej jest dodac szpinak do samego czosnku i nie tylko go rozpuscic ale tez lekko przesmarzyc na malym ogniu. Pobiero do masy szpinakowej dodac ser, ktory sie blyskawicznie rozpuszcza, a dzieki dodaniu go na koncu nie traci swojego smaku.

Zgłoś 29.03.2007 Romana

brzmi nieźle , jutro wprowadzam w czyn