Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Szybka zupa fasolowa

02.07.2013

Puszka fasolki, 2 ziemniaki, garść makaronu i cebula. Do tego 15 minut gotowania i ciepła strawa pełna kalorii gotowa. To typowa potrawa typu „starzy wyjechali na wakacje”, jest szybka, kaloryczna, a jej składniki można wygrzebać niemal z każdej, pozornie już opustoszałej, lodówki. Fasola może być biała lub czerwona, od biedy można użyć zielonego groszku lub ciecierzycy, a jeśli w domu jest odrobina czegoś zielonego typu koperek czy zielona pietruszka, na pewno warto to dodać.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
47 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

1 puszka fasoli, 2 ziemniaki. garść drobnego makaronu, 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub cielęce), 1 cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany (opcjonalnie), ½ łyżeczki majeranku, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

W rondlu podgrzewamy masło i dusimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlewamy 1,5 litra wrzątku, dodajemy kostki bulionowe, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zupa się zagotuje, wrzucamy makaron, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut do czasu, gdy makaron będzie miękki. Wtedy dodajemy odsączoną fasolkę. Doprawiamy do smaku i ew. dodajemy odrobinę śmietany.

Jak podawać?

Zupę podajemy bardzo gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.01.2011 hasia

A ja tego jeżyka upiekłam na Boże Narodzenie,był pyszny.Tylko zamiast baranka postawiłam Mikołaja.Wszystkim się podobało i smakowało.Ja w zalewie trzymałam 4 godziny,można i całą noc,czy dzień. ... Pokaż więcej

A ja tego jeżyka upiekłam na Boże Narodzenie,był pyszny.Tylko zamiast baranka postawiłam Mikołaja.Wszystkim się podobało i smakowało.Ja w zalewie trzymałam 4 godziny,można i całą noc,czy dzień. Może być tylko bardziej intensywny smak. Dziękuję za oryginalny przepis.

Zgłoś 30.03.2010 Anna

Ciekawa jestem czy "SPIRALA HAM" piecze sie w ten sam sposob czy mozna zrobic inna polewe

Zgłoś 30.03.2010 Zocha

Tyle gożdzików w sznce one mają tak intensywny zapach napewno zabiją smak szynki

Zgłoś 30.03.2010 ola

Gozdziki tutaj pasuja, ale jak dla mnie to takze za duzo. Fajne takie meisko pieczone. Smakowitych Swiat ze sloneczkiem koniecznie))))

Zgłoś 31.03.2010 Do Anna

Co to takiego? Jak to się robi?

Zgłoś 31.03.2010 ja

troche zmieniony przepis nigelli... wole glazure z porzeczek niż z miodu

Zgłoś 01.04.2010 daro73

Przepis sprawdzony-polecam, tylko ilość gozdzków proponuję

trochę zmniejszyć (chyba że ktoś je lubi). A pan Obserwator

skoro nie ma bladego pojęcia o kuchni to niech lepiej zachowa <... Pokaż więcej

Przepis sprawdzony-polecam, tylko ilość gozdzków proponuję

trochę zmniejszyć (chyba że ktoś je lubi). A pan Obserwator

skoro nie ma bladego pojęcia o kuchni to niech lepiej zachowa

bzdurne komentarze dla siebie. SMACZNEGO !!!

Zgłoś 31.03.2010 Anna

"SPIRALA HAM" czyli szynka z koscia pocieta wzdluz kosci.Chodzi o polewe do pieczenia. ktora by nie zawierala cukru.

Zgłoś 31.03.2010 Obserwator,

"Odstawiamy na noc (minimum 2 godziny)."

Buhahaha, a to co ma być? Przepis na szynkę pieczoną w Petersburgu tuż przed białymi nocami ?? Co to w ogóle za pomysły ze świni robić j... Pokaż więcej

"Odstawiamy na noc (minimum 2 godziny)."

Buhahaha, a to co ma być? Przepis na szynkę pieczoną w Petersburgu tuż przed białymi nocami ?? Co to w ogóle za pomysły ze świni robić jeża??

Zgłoś 19.04.2014 gość

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej

Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 18.09.2014 Ksandra

Świetny przepi, wielokrotnie sprawdzony przeze mnie. Szynka wychodzu pyszna, tylko też używam mniej goździków.