Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Szybkie ciasto z kremem

Tekst i foto Iwa-29 12-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złśredni60 min.?

Składniki:

Ciasto:
- 3 jajka (200g),
- tyle samo cukru (200g),
- 100g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- paczka migdałow (połówek).

Krem:
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 kostka masła.

Jak przyrządzić:

Jajka i cukier miksować przez około 5 minut, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia wymieszać i wylać do tortownicy posypując na wierzchu migdałami. Całość piec przez 30 minut w temp.175 stopni. Po upieczeniu ciasto przekroić ostrożnie i przełożyć kremem.
Gotujemy budyń z 1/2 szklanki mleka i dodatkiem cukru 1 łyżeczki mąki.Po ostudzeniu łączymy z kostką masła.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki i czekamy aż masa budyniowa zastygnie. Smacznego!!!

Potrzebne przybory:

Mikser i tortownica.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2004 tina

jakoś mało oryginalne

Zgłoś 26.11.2004 Dag

A kto powiedział, że jest oryginalne? Miało być szybkie i chyba takie jest... Co za durny komentarz...

Zgłoś 27.11.2004 AGA

Ja również powtarzam: co za durny komentarz...

Zgłoś 27.11.2004 tina

takich ciast jak te jest w Czarnej Oliwce więcej tylko pod innymi nazwami, chociaż czasami różnią się małymi detalami.Warto czytać inne przepisy.Pozdrowionka.

Zgłoś 28.11.2004 Heniek

a ile to jest 200 gr cukru i 100 gr mąki ?(w szklankach)

Zgłoś 04.12.2004 marta

nie wiem czy to mialo byc smieszne czy obrzydliwe ale nie jest ani takie ani takie..

Zgłoś 07.12.2004 kora

Wszystko byłoby OK, ale jak ugotujesz budyń z 1/2 szklanki mleka to może wyjść z tego jedynie coś o strasznej konsystencji. Ja proponuję dać 1/2 litra mleka z czego pół szklanki użyć do rozmiesz... Pokaż więcej

Wszystko byłoby OK, ale jak ugotujesz budyń z 1/2 szklanki mleka to może wyjść z tego jedynie coś o strasznej konsystencji. Ja proponuję dać 1/2 litra mleka z czego pół szklanki użyć do rozmiesznia budyniu i mąki.

Zgłoś 16.12.2005 Seweryn

Beznadziejne ciasto!!! Nie polecam

Zgłoś 04.03.2006 Blle

Fuj wyszło z tego 1 big szajz ;l nie polecam