Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tagiatelle w sosie pieczarkowo-parmezanowym

Tekst i foto Nikitka 24-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni25 min.?

Składniki:

- makaron tagiatelle,
- 20-30 dkg pieczarek,
- srednia cebulka,
- łyżka masła,
- pierś z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- pudełko śmietanki 18%,
- parmezan,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:

Na patelni podsmażamy na złoto pokrojonego w kostkę i przyprawionego pieprzem i solą kurczaka.
W rondelku dusimy pieczarki z cebulką i masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy pieczarki będą już miękkie dodajemy wcześniej wymieszaną z odrobiną mąki i wody śmietankę. Dodajemy zmiażdżony czosnek i parmezan.
Kiedy sos zacznie się gotować dodajemy kurczaka oraz ugotowane tagiatelle. Mieszamy i posypujemy jeszcze parmezanem. I gotowe :)

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.06.2004 agrypina

ile tego parmezanu ??

Zgłoś 30.06.2004 Nikitka

Ile chcesz :) w zależności od tego jak lubisz parmezan... Ja przecietnie dodaje ok 3 łyżek.. I potem jeszcze dodatkowo na talerzu posypuje..

Zgłoś 14.02.2006 domika

ciekawe...moze spróbuje na walentynkową kolacje

Zgłoś 27.04.2006 Ania

Przepis wypróbowałam i jest rewelacyjny, przepyszne danie: ))

Zgłoś 14.02.2007 monika

do czego potrzebna jest oliwa z oliwek

Zgłoś 21.01.2007 Najedzeni po uszy

Przepyszne!!!!!!!!

Wielkie dzięki za przepis :)

Zgłoś 30.04.2008 jula

zgadzam sie. szybkie i przepszne, najlepsze na 2 dzien, wtedy smak nabiera glebi ;-)

Zgłoś 17.09.2008 Andziaa

Danie Przepyszne.Wszyscy sie zajadali.Dziekuje za pyszny i prosty przepis.

Zgłoś 12.05.2009