Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tagiatelle z pieczarkami i boczkiem w sosie śmietanowym

Tekst i foto JustynaH 23-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-prostyok. 30 min.wysoka

Składniki:

¼ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
1 cebula,
150 g boczku,
200 g kwaśnej 18% śmietany,
500 g pieczarek,
250 g makaronu tagiatelle (ok. 4 gniazda),
oliwa z oliwek do smażenia.

Do przyozdobienia:

natka pietruszki,
odrobinę startego sera mozzarella lub parmezanu.
Do smaku:
sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Na patelni rozgrzać oliwę (ma zakrywać dno) i wrzucić pieczarki. Dolać wino do smażących się pieczarek. Podgrzewać na mocnym ogniu tak długo, aż wino odparuje. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony w plastry i w paseczki boczek. Dodać do przyrumienionych pieczarek. Usmażyć cebulę i dodać do pieczarek i boczku. Przyprawić wedle uznania solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie zbyt dużo bo może nadać gorzki smak potrawie). Zgasić ogień i dodać dobrze wymieszaną śmietanę. Dobrze wymieszać z pieczarkami, boczkiem i cebulą. Lekko podgrzać. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Wymieszać w garnku z sosem. Przełożyć na talerze. Każdą porcję udekorować pietruszką i serem.

Potrzebne przybory:

Dwie patelnie (mała i duża), garnek, tarka do sera, nóż, deska do krojenia.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przyrządzeniu z białym winem. Może być to samo którego użyjemy do gotowania.

Czas przygotowania:

Jeśli makaron zaczniemy gotować już w trakcie smażenia boczku to powinno być około 30 minut. Jeśli wszystko robimy osobno to przygotowanie potrwa trochę dłużej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.