Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tagliatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i pieczarkami

Tekst i foto alx 21-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-425 złprosty15-20 min.wysoka

Składniki:

Tagliatelle ok. pół paczki, boczek pokrojony w cienkie paski ok. 20 dag, pieczarki ok. 8-10 dużych sztuk, 1 cebula średniej wielkości, śmietanka słodka 18%, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, pęczek koperku, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Makaron gotujemy z solą i łyżką oliwy na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zachował jędrność. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami. Smażymy, a właściwie przesuszamy na złoty kolor na suchej patelni. Pokrojony w cienkie paski boczek (można kupić taki gotowy Morlin w paczce) kroimy na kawałki szerokości 1,5 cm. Całość dorzucamy do pieczarek i smażymy kilka minut, aż boczek się trochę podrumieni. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej dodawać). Dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do całości dodajemy śmietankę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, zmniejszamy ogień i mieszając, doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i podgrzewamy, mieszając, jeszcze kilka minut, aby makaron był ciepły. Przekładamy na talerze lub na jeden duży, obficie posypując pokrojonym koperkiem.

Uwagi:

Uważajcie, aby nie doprowadzić do zbytniego zgęstnienia sosu. Musi być płynny przed wrzuceniem makaronu. Pieczarki, boczek i czosnek należy dodawać w zależności od uznania :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.05.2007 Dycia

Coś pysznego!!! Gorąco polecam:-)

Zgłoś 19.10.2008 Don Wasyl

Pyszne, gorąco polecam!!!

Zgłoś 31.10.2008 Satine

Właśnie podałam tagliatelle - pycha! Jednak zamiast koperku proponuje posypac tradycyjnie parmezanem.

Zgłoś 03.12.2009 Kulpix

Pycha, zapisuję do "ulubionych".

Zgłoś 14.09.2010 bez

ladnie wyglada. mniam.

satine - parmezanem mozna tez posypac, ale nie zamiast zieleninki :)

cos zielonego musi byc, jak nie lubisz koperku, to moze bazylia, niejako bardziej tradyc... Pokaż więcej

ladnie wyglada. mniam.

satine - parmezanem mozna tez posypac, ale nie zamiast zieleninki :)

cos zielonego musi byc, jak nie lubisz koperku, to moze bazylia, niejako bardziej tradycyjnie?

Zgłoś 09.10.2011 Londyniara

Wlasnie zrobilam to niesamowite tagliatelle. Niebo w gebie. Dziekuje za pomysl.Pozdrawiam

Zgłoś 12.11.2011 izabela8401

mniam mniam pychotka ja po nałożeniu na talerz lekko posypałam szczypiorkiem polecam :)

Zgłoś 05.01.2012 Judka

Zrobiłam i mąż mnie bardziej pokochał :)

Zgłoś 23.02.2012 TnNigBYIfP

Wydaje mi sie, ze nie mam tkeaij mozliwosci, zeby to wyedytowac. Co gorsza pewne rzeczy, ktore powinny dzialac (jak np. wylaczenie komentarzy pod formularzem kontaktowym) nie chca dzialac. Co do... Pokaż więcej

Wydaje mi sie, ze nie mam tkeaij mozliwosci, zeby to wyedytowac. Co gorsza pewne rzeczy, ktore powinny dzialac (jak np. wylaczenie komentarzy pod formularzem kontaktowym) nie chca dzialac. Co do przejscia na wlasne smieci to, po doglebnym przemysleniu, nie przewiduje. Dlaczego? Koszty to w sumie najmniejszy problem, ale myslenie o backupach, przeciazeniu serwera, atakach hackerskich, trojanach to nie dla mnie. To robi za mnie WordPress i jest mi z tym dobrze. Moge sie skupic na tym co wazne i na tym co lubie, czyli na pisaniu.