Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tagliatelle z boczkiem i ricottą

Tekst i foto Madziunia0906 06-02-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
---25 min.-

Składniki:

1 opakowanie makaronu tagliatelle (ok.400g), 1 małe opakowanie sera ricotta, kilka plastrów wędzonego boczku, pęczek dymki, oliwa, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

W posolonym wrzątku ugotować makaron al dente. Na patelni rozgrzać oliwę i ułożyć na niej plastry boczku, obsmażyć z dwóch stron, aż wytopi się tłuszcz. Usmażony boczek odłożyć na ręcznik papierowy, żeby nie był za tłusty. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć dymkę wraz ze szczypiorem, dodać ser ricotta. Wszystko doprawić solą i pieprzem. W misce połączyć ser i makaron. Każdą porcję "obsypać" usmażonym boczkiem.

Jak podawać?

Podawać na ciepło.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2012 uhmm

na pewno wedzona poledwiczka z indyka jest pyszna, ale nijak sie ma smakiem do boczku ;) no i tluszcz jest w diecie konieczny, bez niego mozg nie pracuje jak nalezy. z umiarem oczywiscie i przy ... Pokaż więcej

na pewno wedzona poledwiczka z indyka jest pyszna, ale nijak sie ma smakiem do boczku ;) no i tluszcz jest w diecie konieczny, bez niego mozg nie pracuje jak nalezy. z umiarem oczywiscie i przy ogromnej ilosci warzyw. :)

Zgłoś 09.02.2012

ummmm, pomarzyc ... to musi byc pyszne!

Zgłoś 10.02.2012 Mariano_italiano

Łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne!:)

Zgłoś 15.02.2012 Asia

Brzmi rewelacyjnie. Ja nie lubię boczku, więc używam pysznej, a znacznie lżejszej (tylko ok. 100kcal/100g) wędzonej polędwiczki z indyka.