Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tagliatelle z brokułami boczkiem i pieczarkami

Tekst i foto maslanman 13-08-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-wymagający35-40 min.-

Składniki:

makaron tagliatelle 300 g, brokuły 1 (średni), pieczarki 8-10 szt., boczek surowy wędzony 20 dag, cebula 1 (średniej wielkości), czosnek 1-2 ząbki, śmietanka słodka (do sosów i zup) 200 ml, woda 100 ml, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól, pieprz, bazylia, oregano, papryczka chili 1, parmezan.

Jak przyrządzić:

Podzielone na cząstki brokuły gotujemy all dente (ok. 12-15 min). Wyjmujemy z wody, odsączamy wodę, zostawiamy do ugotowania w niej makaronu. Boczek kroimy w paseczki, pieczarki w grubsze talarki, cebulę w piórka, czosnek rozgniatamy i siekamy. Na oliwie z oliwek podsmażamy boczek na złoto, dodajemy czosnek, za chwilkę cebulę i pieczarki oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion. Całość podsmażamy jakieś 3-4 min. Mieszamy śmietankę z wodą i wlewamy na patelnię. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie po brokułach też all dente. Odcedzamy. Do sosu dodajemy makaron mieszamy, dodajemy brokuły, posiekaną świeżą bazylię i oregano. Całość delikatnie mieszamy. Smacznego!

Jak podawać?

Podajemy na podgrzanych talerzach posypane startym parmezanem.

Uwagi:

Bazylia może być ostatecznie suszona, albo zamiast
można dodać posiekaną natkę pietruszki, też jest ok.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.09.2009 Shagrad,

PO PROSTU PALCE LIZAC POLECAM !!!! jednak ja nie dodaje papryczki ze wzgledu na preferencje smakowe syna i zony :D

dziki za przepis

Zgłoś 15.02.2012 maga

przepyszne!!! wspaniałe, dzięki za przepis:) ja również nie dodałam papryczki. To danie zagości na stałe w moim jadłospisie!

Zgłoś 10.10.2012 agusia

Super! Co prawda nie dodałam pieczarek ale i tak była to najlepsza pasta jaką jadłam.