Tagliatelle z łososiem
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
2 porcje | ? zł | prosty | 20 min. | ? |
Składniki:
- 250 g tagliatelle (najlepiej jajeczne),- pęczek brokułów,
- 150 g wędzonego łososia w plastrach,
- kubełek śmietanki 12%,
- płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka mąki,
- świeżo mielony pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić:
Makaron ugotować wg przepisu. W międzyczasie brokuły podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie (ok 7 min). Nie mogą być rozgotowane i muszą mieć jescze jasnozielony kolor. Smietankę przelać do garnka, dodać mąkę, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Zagotować ostrożnie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać od razu łososia pokrojonego w paski (ok 1 cm). Wymieszać.Porcję gorącego makaronu przełożyć do ciepłej miski, dodać porcję sosu, porcję różyczek brokułów (można je wcześniej trochę rozdrobnić) i bardzo delikatnie wymieszać. Danie zsunąć z miski na talerz i posypać pieprzem.
Uwagi:
To jest klasyczne danie danie włoskie więc śmietanka 12% powinna być zastapiona kremówką (oczywiście wtedy bez mąki!), ale w ten sposób możemy ograniczyć kaloryczność.Przed mieszaniem wszystkie składniki muszą być gorące.
Można użyć innego rodzaju większej pastym ale najlepiej jajecznej.

Gulasz wiosenny
Kolorowa potrawa z dużą ilością świeżego szczypiorku, piersią z kurczaka moczoną wcześniej w occie jabłkowym. Papryka w trzech kolorach, szczypiorek, tarty imbir i odrobina przecieru pomidorowego nadają potrawie ostrości i sprawiają, że kurczak smakuje wybornie. Paleta kolorów i smaków idealna na wiosenny obiad.

Mini szaszłyki z wątróbki drobiowej
Wątróbka drobiowa jest ceniona za swój specyficzny i delikatny smak, szybkość przygotowania i niską cenę. Jest też źródłem niezwykle cennych witamin i wielu składników odżywczych. Doskonale smakuje smażona i duszona. Dobrze komponuje się z cebulą, majerankiem i jabłkami. Małe szaszłyki z wątróbek kieruję do osób, które są miłośnikami domowych imprez, także tych na świeżym powietrzu. Tak przyrządzona wątróbka nie wymaga specjalnych nakryć, możemy jeść ją swobodnie nie przerywając zabawy.
Komentarze
Zgłoś 17.01.2003 Maggi
Bardzo pyszne - mniam. Moja wersja to drobno posiekany koperek zamiast brokułów - daje wspaniały aromat - należy dodać go do sosu przed podaniem a ponadto jak ktoś lubi sosy bardziej zawiesiste ... Pokaż więcej
Bardzo pyszne - mniam. Moja wersja to drobno posiekany koperek zamiast brokułów - daje wspaniały aromat - należy dodać go do sosu przed podaniem a ponadto jak ktoś lubi sosy bardziej zawiesiste to można śmietankę wymieszać z wiórkami sera śmietanowego. Z pieprzów polecam ten biały.
Zgłoś 24.10.2003 chili
danie faktycznie smaczne, ale wg mnie warto do sosu dodać białe wytrawne wino(pół szklanki), czosnek(1-2 ząbki) oraz lekko zeszkloną na maśle jedną cebulę. Brokuły też zastąpiłem koperkiem.. pol... Pokaż więcej
danie faktycznie smaczne, ale wg mnie warto do sosu dodać białe wytrawne wino(pół szklanki), czosnek(1-2 ząbki) oraz lekko zeszkloną na maśle jedną cebulę. Brokuły też zastąpiłem koperkiem.. polecam