Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tagliatelle z prawdziwkami

Tekst i foto Blue7 08-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- tagliatelle - gniazdka grube (najładniej jak są zielone) 4 dag,
- 25 dag prawdziwków lub podgrzybków,
- cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 gałązki estragonu,
- pół szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- pół pęczka natki.

Jak przyrządzić:

Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek pokroić.
Rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać prawdziwki, posiekany estragon. Dusić pod przykryciem ok. 3 min.
Zalać śmietaną (pomału! uważać zeby się nie zważyła).
Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze kilka minut.
Ugotować makaron, polać sosem, posypać natką.

Uwagi:

Przepis na małą porcję dla ok. 2 osób.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2004 pytajnik

uwielbiam grzybki, ale skąd je teraz wezmę ;((( chiip

Zgłoś 09.05.2004 Blue7

przezorni susza przed zima :) tudzież można kupić w skepie.

Zgłoś 10.05.2004 pytajnik

ano tak - przezorny zawsze ubezpieczony ;DD

Zgłoś 12.05.2004 ciekawy

A ile to jest ok. 2 osoby?

Zgłoś 12.05.2004 Blue7

ok 2 osoby= dwie male porcje, lub jedna duza porcja ;)

Zgłoś 13.05.2004 Bjorn

Uwazaj Blue bo ci pompa siadzie od podlizywania innym.

Zgłoś 21.05.2004 boluś

spróbujcie dodac do tego sosu sojowego - pyszna sprawa, mniam mniam!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 24.05.2004 podróżnik wirtualny

jesteś kobietą czy mężczyzną , bo jak facet to już cię kocham .. wszystko musisz robić takie mniam

Zgłoś 25.05.2004 stasiek

Ser pleśniowy rokpol ok. 20dkg, mozarella (najlepiej taka w malutkich kawałeczkach, sprzedają to w torebkach), opakowanie sera topionego, po opakowaniu słodkich śmietan 22% i 18%.

Makaron... Pokaż więcej

Ser pleśniowy rokpol ok. 20dkg, mozarella (najlepiej taka w malutkich kawałeczkach, sprzedają to w torebkach), opakowanie sera topionego, po opakowaniu słodkich śmietan 22% i 18%.

Makaron tiagatelle.

ewentualnie pietruszka, ewentualnie baardzo drodbo posiekane salami.

Na patelni (mały ogień) najpierw roztopić sery wszystkie, poźniej dodać do tego po pół obu śmietan. Dorzucić pietruszkę i salami, i wszytsko wrzucić do gara z ugotowanym makaronem. Dorzucić resztę śmietan i podgrzać w garze mieszając ok. 1 min. Strasznie tłuste, więc jak się robi za gęste trzeba czasem dodać trochę mleka. pozdrawiam.

Zgłoś 10.12.2004 natka

przecież prawdziwki i podgrzybki i kurki nawet zimą kupicie mrożone i takie wrzuca się napatelnię lub do sosu. smak prawdziwy! i wygoda w przechowywaniu!

Zgłoś 14.08.2005 Agniecha

A ja bym do tego jeszcze białego winka dodała :]