Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tagliatelle z sosem łososiowym z wódką

Tekst i foto Magdalena Pomorska 04.09.2013

Idealny obiad dla wielbicieli pasty. Pasty to prosty sposób na sycący i smaczny obiad. Warto zwrócić uwagę na rodzaj makaronu, jaki chcemy zaserwować. Tagliatelle to długi, średniej grubości makaron, który w połączeniu z sosem łososiowym z nutą koperku i szczypiorku, a także wódki, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty20 min.średnia

Składniki:

opakowanie makaronu tagliatelle, 15 ml oliwy z oliwek, mały pęczek dymki, 1 ząbek czosnku, 50 ml wódki, 250 ml śmietany, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 400 g łososia z puszki sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Posiekaj drobno dymkę i czosnek, podsmaż na oliwie. Dodaj wódki i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj śmietanę, bulion i koncentrat pomidorowy, a następnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj łososia i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i posyp koperkiem oraz szczypiorkiem.

Jak podawać?

Makaron polej sosem, udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. Dodaj pasek wędzonego łososia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.09.2013 gość

Stara zasada z Włoch. Makaron dodajemy do sosu nie odwrotnie.

Zgłoś 05.09.2013 gość

O a gdzie Danka lub Zośka? Oddawać je! Chcemy powrotu ich przepisów i 'fantastycznych' zdjęć!

Zgłoś 06.09.2013 gość

wg mnie bez bulionu i koncentratu byloby lepsze....po co tego az tyle....zabija sie tylko smak ryby

Zgłoś 08.05.2016 Italiano

A polecicie jakieś dobre tagliatelle? Niestety jedno drugiemu nie równe.

Zgłoś 14.05.2016 dominik

@italiano jeżeli chodzi o tagliatelle to prawdziwie włoskie ma primo gusto, Nie wiem czy jest dostępne w każdym sklepie ale możesz sprawdzić ;)

Zgłoś 05.06.2016 parii

@dominik muszę spróbować :) weszłam na ich stronę i jestem zaskoczona jak bogatą mają ofertę, a w sklepie aż tak tego nie widać. No i się dowiedziałam, że tagiatelle są z tego samego regiony co ... Pokaż więcej

@dominik muszę spróbować :) weszłam na ich stronę i jestem zaskoczona jak bogatą mają ofertę, a w sklepie aż tak tego nie widać. No i się dowiedziałam, że tagiatelle są z tego samego regiony co sos boloński - taka ciekawostka :)

Zgłoś 26.02.2017 Ramonka

Przede wszystkim ważne żeby makaron i pomidory były dobre i włoskie, a nie jakieś lipne ze słabej pszenicy. Ja uwielbiam makaron z pszenicy durum - najzdrowszy i najlepszy!