Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tajski przysmak

26.02.2009

Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni, będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
640 złśredni30 min.średnia

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka,
½ kg tajskiego ryżu jaśminowego,
1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag),
2 źdźbła trawy cytrynowej lub słoiczek trawy mielonej,
1 puszka mleczka kokosowego (ok. 40 ml),
pół szklanki pędów z bambusa,
kawałek tofu naturalnego (10 dag),
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, solimy i pieprzymy, po czym odstawiamy na co najmniej godzinę.

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania.

Na dużą patelnię wlewamy mleczko kokosowe i wrzucamy drobno pokrojoną trawę cytrynową oraz kawałki kurczaka.

Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pod koniec duszenia dodajemy pastę curry.

Jeśli pędy bambusa są w zalewie, należy je odsączyć i przelać ciepłą wodą a następnie dodać do potrawy.

Tofu kroimy na takie same kawałki jak mięso kurczaka i wrzucamy na patelnię.

Dusimy jeszcze przez kilka minut.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2009 xxx

zrobiłam dzisiaj i generalnie ble, poza tym niewiele w tym tajskiego

Zgłoś 27.02.2009 kami

jakby jeszcze ktoś powiedział gdzie można kupić te tajskie składniki....bo szukałam po carrefourze i nie znalazłam nic takiego jak pędy bambusa czy trawa cytrynowa...

Zgłoś 28.10.2009 kkki

Co to za chamskie odzywki!!! Troszkę szacunku do siebie , ktoś tylko sie zapytał gdzie można dostać dane produkty...

Zgłoś 28.02.2009 kinix21

kami, to nie wiesz, ze to jadło tylko dla "warszafki", bo oni tam mają specjane sklepy z takimi składnikami? w carrefourze czy tesco tego nie uraczysz...

Zgłoś 03.03.2009 MB

Bzdura.

Bambusa, tajskie curry, mieloną trawę i mleczko kokosowe i masę innych rzeczy nie raz i nie dwa widziałam w carrefour na dziale kuchnie świata. I wcale nie jestem z "warszaff... Pokaż więcej

Bzdura.

Bambusa, tajskie curry, mieloną trawę i mleczko kokosowe i masę innych rzeczy nie raz i nie dwa widziałam w carrefour na dziale kuchnie świata. I wcale nie jestem z "warszaffki" lol. Dobrze zaopatrzone są też np. Alma i Bomi.

Zgłoś 27.01.2013 gość

jak ktoś napisał poniżej: alma, bomi , a ja dodam - piotr i paweł. pozdrawiam

Zgłoś 27.01.2013 gość

powyżej ;))

Zgłoś 27.01.2013 gość

Wszystkie skaładniki można dostać w sklepach kuchnie świata. Pozdro

Zgłoś 27.01.2013 xxx

Takie danie pochodzi z Indii a nie z Thai mieszkam tam od lat i mamy o wiele pyszniesze dania niz to, i tradycyne dania nie maa nic wspolnego z curry.

Zgłoś 27.01.2013 Bhu

W Simply też można kupić składniki. A tak poza tym, to ja bym zrobiła trochę inaczej. Wystarczy trochę "podejrzeć" takie dania w dobrej tajskiej knajpce. W "Warszawce" jest, ... Pokaż więcej

W Simply też można kupić składniki. A tak poza tym, to ja bym zrobiła trochę inaczej. Wystarczy trochę "podejrzeć" takie dania w dobrej tajskiej knajpce. W "Warszawce" jest, ale myślę, że i poza "Warszawką" też można znaleźć :P

Zgłoś 27.01.2013 khorba

najlepszy jest sos Tao TAo czosnkowy chilii poprostu mistrzostwo moge go pic butelkami =]