Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tarta (ciasto)

Tekst i foto Ewa Kubicka 30.10.2002

Tarta jest znakomitym daniem rodem z Francji. Ma same zalety; nie można jej przypalić, pracę można rozłożyć na dwa dni, a istotę smaku, czyli farsz można przyrządzić na kilkanaście sposobów i każda z nich będzie innym światem. Jeśli zdarzy Wam się podać dwie różne tarty naraz, stołownicy będą jeść naprzemiennie, nie mogąc się zdecydować, która jest smaczniejsza. Może być wykwintną przystawką, może być daniem głównym dla osób, które lubią lekkie dania.
Z butelką dobrego wina jest idealnym menu dla grona przyjaciół zaproszonych na wieczór.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
blaszka3 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- 250 g mąki (krupczatka jest najlepsza),
- 125 g. masła (margaryny),
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.

Jak przyrządzić?

1) Przesianą mąkę siekamy ze schłodzonym masłem. Jeśli pozostały większe grudki rozcieramy je czubkami palców. Solimy, dodajemy wodę i olej.
Szybko zagniatamy kruche ciasto. Schładzamy co najmniej 1/2 godz. w lodówce. Dużą formę smarujemy masłem, wyklejamy dość grubo ciastem nie zapominając o zrobieniu dosyć wysokiego kołnierza. Można je wywałkować i przełożyć do formy. Można posłużyć się metodą wylepiania plasterkami. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 min. do dobrze nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia podniesie się do góry i pofaluje, ale nie należy tym się przejmować.


2) Farsz wyłożyć na upieczony spód. Wierzch posypać parmezanem i położyć kilka wiórków masła. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30 min. Przed wyjęciem sprawdzamy czy masa się zapiekła - tzn. patyczek włożony do tarty jest po wyjęciu suchy.


3) Jeśli tarta była pieczona w tortownicy, to po kilku minutach po wyjęciu zdejmujemy bok i w ten sposób podajemy. Jeśli w specjalnej formie do tarty - wyjmujemy ją ostrożnie, żeby się nie połamała.

Uwagi:

To ciasto trzeba robić krótko i zdecydowanie - wtedy będzie naprawdę kruche. Ciasto możemy przygotować i przechować w lodówce nawet dwa dni. Upieczone może czekać na swoje przeznaczenie 24 godz. Jeśłi zostało wam trochę ciasta - można zrobić kilka tartaletek z różnymi innymi farszami - zupełnymi wariacjami smakowymi, których nikt jeszcze nie próbował robić. To gwiazdka z nieba dla kochanych eksperymentatorów.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.11.2002 Qchcik Qba

TAK, tarta ma ten wdzięk, że może byc zarówno słodka jak i wytrawna. Chyba za ową dwoistośc i prostotę tak ją lubię. Mam nadzieję w przyszlości podac jeszcze kilka przepisów na farsze słodkie. W... Pokaż więcej

TAK, tarta ma ten wdzięk, że może byc zarówno słodka jak i wytrawna. Chyba za ową dwoistośc i prostotę tak ją lubię. Mam nadzieję w przyszlości podac jeszcze kilka przepisów na farsze słodkie. W tym mój ulubiony; bo tani i prosty - cytrynowy.

Zgłoś 09.11.2002 jasmar

Tartę znam już od lat, najlepsza (dla mnie) to tarta z gruszkami, lub innymi owocami w zależności od pory roku.

Ułożone kawałki owoców (jeden przy drugim, ciasno) zalewam masą kremową spo... Pokaż więcej

Tartę znam już od lat, najlepsza (dla mnie) to tarta z gruszkami, lub innymi owocami w zależności od pory roku.

Ułożone kawałki owoców (jeden przy drugim, ciasno) zalewam masą kremową sporządzoną ze śmietany, jajek i niwielką ilością mąki (cukier do smaku i cukier waniliowy też). Podana na gorąco po wyjęciu z pieca - pyyyyyszna! (Na zimno też).

Zgłoś 02.11.2002 Gabriela

Drogie panie juz tylko teraz nalezy uzyc wlasnej weny tworczej aby przygotowac farsz...wcale nie jest to trdne...np. kupic zamrozony szpinak...wrzucic na patelnie jak sie roztopi dodac jajko 1-2... Pokaż więcej

Drogie panie juz tylko teraz nalezy uzyc wlasnej weny tworczej aby przygotowac farsz...wcale nie jest to trdne...np. kupic zamrozony szpinak...wrzucic na patelnie jak sie roztopi dodac jajko 1-2 pomieszac zagotowac...dolac sok...dodac sera i juz gotowe...oczywiscie doprawic odpowiednio do smaku...

Zgłoś 01.11.2002 juulka

Super!! Zrobiłam i wszystkim smakowało:))

Zgłoś 31.10.2002 justyniura

Czekam na farsz z niecierpliwością.

Zgłoś 31.10.2002 aisza

Musze zrobic !W zyciu nie pieklam tarty....jak to możliwe?))))

Dla Tworcow stronki .wielkie .....podziekowanie.

Zgłoś 31.10.2002 stopfuckingmylamb

farsz jak farsz szpinkowy najwyrazniej.ja sobie mysle,ze do tego szpinaq trza dodac troche soli i pieprzu,czosnq,zapewne dobrze by bylo jeszcze wmieszac do tego,zoltko jajka i troche zmieszac z ... Pokaż więcej

farsz jak farsz szpinkowy najwyrazniej.ja sobie mysle,ze do tego szpinaq trza dodac troche soli i pieprzu,czosnq,zapewne dobrze by bylo jeszcze wmieszac do tego,zoltko jajka i troche zmieszac z serem zoltym,aby sie to uadnie scielo

wiem,bo moja mama robi :)

pozd

Zgłoś 31.10.2002 muquero

Aha,jeszcze tarta cytrynowa - ach! Czyli krem jw., z dodatkiem startej skorki i soku z cytryny.

Zgłoś 31.10.2002 muquero

Farsz? Dwie szkoły, słodkie, słone.<br>

<br>

Słodkie: ogólnie, owocki. Mój faworyt to wydrylowane czereśnie albo wiśnie. Albo jabłka np. Układamy na cieście, zalewamy m... Pokaż więcej

Farsz? Dwie szkoły, słodkie, słone.<br>

<br>

Słodkie: ogólnie, owocki. Mój faworyt to wydrylowane czereśnie albo wiśnie. Albo jabłka np. Układamy na cieście, zalewamy masa z 2-3 jajek, kubka śmietany i paru łyżek cukru.<br>

<br>

Słone: Mogą być duszone pory,szpinak,boczek smażony z cebulką, szparagi,inne takie. Masa podobna, ale bez cukru,za to z serem żółtym. Kombinacji to sporo by było moim zdaniem...

Zgłoś 31.10.2002 Kachna

Wszystko ładnie i fajnie tylko gdzie przepis na farsz - domyślam się że jest to farsz szpinakowy ale co dalej >>>

Zgłoś 31.10.2002 Basia

właśnie co z farszem jaki to ma być farsz?

Zgłoś 31.10.2002 Majami

A co z farszem? Nie ma tu zadnego przepisu. Prosze dolozyc jeszcze kilka przykladowych...

A tak ogolnie to nie moze to byc niesmaczne, bo przeciez dobrze upieczone kruche ciasto zawsze je... Pokaż więcej

A co z farszem? Nie ma tu zadnego przepisu. Prosze dolozyc jeszcze kilka przykladowych...

A tak ogolnie to nie moze to byc niesmaczne, bo przeciez dobrze upieczone kruche ciasto zawsze jest smaczne :))

Zgłoś 27.01.2005 siwka

tarta cytrynowa - sprawdzony przepis na masę cytrynową: 3 lub 4 cytryny, 3 łyżki miękkiego masła, 1/3 szkl bułki tartej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietanki kremówki. Otrzeć skórkę ... Pokaż więcej

tarta cytrynowa - sprawdzony przepis na masę cytrynową: 3 lub 4 cytryny, 3 łyżki miękkiego masła, 1/3 szkl bułki tartej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietanki kremówki. Otrzeć skórkę z cytryny (bez albedo), wycisnąć sok, dodać masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietanę - wszystko zmiksować - nie zrażać się gęstością, bo wychodzi dość rzadkie, pod wpływem temp. się zetnie! Gotową masę wylać na podpieczone ciasto i piec w temp ok 180 C około 20 - 30 min. Smacznego!

na słono robiłam z pieczarkami, cebulą i tartym serem - tylko winka brakowało do całości!

Zgłoś 27.02.2005 aga

ja dopiero niedawno odkrylam tarty,ale jestem zachwycona prostotą wykonania przy jednoczesnej ich efektowności :))

moja ulubiona to tarta z porami-dusimy 3-4 pory na maselku az bedą miękk... Pokaż więcej

ja dopiero niedawno odkrylam tarty,ale jestem zachwycona prostotą wykonania przy jednoczesnej ich efektowności :))

moja ulubiona to tarta z porami-dusimy 3-4 pory na maselku az bedą miękkie,doprawiamy solą i pieprzem,wykladamy na ciasto i zalewamy sosem(2/3 szklanki śmietanki 30 %, zagotować,rozpuścić w niej pokrojony 1 camembert ,wystudzić,dodać 1 jajko,doprawić solą i pieprzem i gotowe) i wstawic na 30-40 min do piekarnika rozgrzanego do ok 180-200 stopni

z winem palce lizać!!

proponuje poeksperymentować z różnymi rodzajami ciasta(np francuskim) i farszami,świetna zabawa a efekt zawsze murowany :))

powodzenia!!

Zgłoś 02.10.2005 kojot

Kto mi powie ile to jest 250 g mąki w jakiejś niewagowej miarze?? szklanki albo coś...

Nie każdy jest zapalonym kucharzem/piekarzem/ciastkarzem i ma w domu wagę kuchenną:]

Zgłoś 11.04.2011 kaśka

kojot słuchaj - 250 g mąki to jest szklanka - to jest 1/4 kilograma - kapujesz? tak na oko sobie wyobraź - widzisz teraz? :-) powodzenia!

Zgłoś 10.07.2011 Margola

oliwka.. Chyba o jajku/jajkach/żółtkach zapomniałaś... Mnie nic nie wyszło z Twojego przepisu poza klajstrem .. Zwykły ciepły kluch po wyjęciu z 20 min. kąpieli w piekarniku... Farsz sobie wsza... Pokaż więcej

oliwka.. Chyba o jajku/jajkach/żółtkach zapomniałaś... Mnie nic nie wyszło z Twojego przepisu poza klajstrem .. Zwykły ciepły kluch po wyjęciu z 20 min. kąpieli w piekarniku... Farsz sobie wszamałam na sucho...

Zgłoś 10.10.2008 Jon

Ohyda! To "ciasto" to samo maslo! Dalem nawet wiecej niz 250 g maki i mniej niz 125 g masla i po upieczeniu czulem sie jakbym jadl kostke masla! "Gratuluje" Autorce przepisu!... Pokaż więcej

Ohyda! To "ciasto" to samo maslo! Dalem nawet wiecej niz 250 g maki i mniej niz 125 g masla i po upieczeniu czulem sie jakbym jadl kostke masla! "Gratuluje" Autorce przepisu!

Zgłoś 12.11.2006 aniulka

Ja uwielbiam tartę z serem parmezanem, brokułami mmmmniam pychotka polecam wszystkim :*

Zgłoś 06.11.2007 eazzy

super ciasto!!! pycha!!!! do tego farsz szipnakowy!!!! pychotka!!!

Zgłoś 17.05.2008 gruby35_35

Co do farszu, to polecam: 5 plasterków szynki, brokuły (według uznania) , 1 paprykę, 1 małą cebulę i do tego 3jajka, 100ml śmietany oraz 20dkg żółtego sera, sól i pieprz do smaku. Coś niesamowi... Pokaż więcej

Co do farszu, to polecam: 5 plasterków szynki, brokuły (według uznania) , 1 paprykę, 1 małą cebulę i do tego 3jajka, 100ml śmietany oraz 20dkg żółtego sera, sól i pieprz do smaku. Coś niesamowitego polecam!!!

Zgłoś 06.10.2011 szklanka

Do kojota i kaśki: szklanka maki to nie 250g, MĄKA TO NIE WODA!!! do szklanki 250 ml wchodzi ok 150g mąki.