Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tarta z rabarbarem

Tekst i foto bagatelka 07-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

Ciasto: 1/2 szklanki roztopionego masła, 1 szklanka mąki, 6 łyżek cukru pudru.
Wierzch owocowy: 2 jaja, półtorej szklanki cukru, 4 łyżki mąki, 3 szklanki b. drobno skrojonego rabarbaru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Jak przyrządzić:

Składniki ciasta mieszamy i ugniatamy na płasko na blasze lub w naczyniu do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Resztę składników mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 st. C.

Potrzebne przybory:

blacha lub naczynie żaroodporne

Jak podawać?

Pyszne na ciepło z lodami waniliowymi.

Uwagi:

Ciasto bardzo orzeźwiające w smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2006 333

mam nadzieję,że na zimno też można jeść to ciasto

Zgłoś 09.06.2006 bagatelka

mozna jak ci jeszce cos zostanie ;)

Zgłoś 22.06.2006 Margot

Na pewno wyprobuje :):)

Zgłoś 11.05.2007 magdalenka824

Ciasto pychotka, przepis idealny, choc ja dodałam mniej cukru do rabarbaru, bo wole kwaśniejszy :)

Zgłoś 22.05.2007 aga

...tarta z rabarbarem moj pierwszy raz ....zobaczymy co wyjdzie i czy wyjdzie:D

Zgłoś 23.05.2007

wczoraj zrobilam...jest szybka,latwa i przede wszystkim pycha... (dla mnie za duzo cukru- dzis dodam mniej ) ...dzis robie znowu:D

Zgłoś 20.06.2007 Katte

Nie miałam zbyt duzo rabarbaru wiec dodałam truskawek. Troche sie bałam ze wyjdzie zbyt wodniste ale właczyłam termoobieg i PYCHA! (ale rzeczywiscie trzeba dac mniej cukru)

Zgłoś 25.05.2010 wonder

ciasto pychotka,gorąco polecam