Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tartaletki z dorszem

21.05.2013

Tartaletki z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone to świetny sposób na początek imprezy lub na przegryzkę w ciągu dnia. Spód mini tart upieczony jest z mąki orkiszowej. Zielone warzywa przyjemnie komponują się ze zdecydowanym, słonym smakiem wędzonego dorsza. To zdrowa niskokaloryczna przystawka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
623 złśredni30 min.średnia

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej, pół kostki masła, jajko, 4 łyżki śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki soli, wężowy ogórek, pęczek natki pietruszki, pęczek szczypiorku, pół kg wędzonego dorsza, czerwony pieprz.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z zimnym masłem, dodać jajko, śmietanę, gałkę muszkatołową i sól. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, wyciąć krążki np. o średnicy 6 cm i piec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę, natkę i szczypiorek drobno posiekać. Dorsza oddzielić od ości i pokroić. Na upieczonych tartaletkach układać kawałki dorsza, ogórek, natkę i szczypiorek.

Jak podawać?

Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Można udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i listkami roszponki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2014 goÅÄ

TWD63j nzbnfvsrquth, [url=http://iodhwsswmgsc.com/]iodhwsswmgsc[/url], [link=http://blpnzgtjaenc.com/]blpnzgtjaenc[/link], http://abmdofmhslix.com/

Zgłoś 10.08.2014 goÅÄ

WEhuvq puxciufisuwa, [url=http://ohkzuypiwkjy.com/]ohkzuypiwkjy[/url], [link=http://rvofjhfjieho.com/]rvofjhfjieho[/link], http://wdzmkegqwmsj.com/