Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów

02.11.2010

To francuski specjał. Wykwintna przekąska lub danie główne podawane z sałatą. Czasochłonna, pracochłonna, ale efekt wyśmienity. Jeśli ktoś miałby ochotę zrobić wrażenie na gościach, warto poświęcić 2 godziny na pracę. Terrina potrzebuje co najmniej kilku godzin, by nabrać swojej mocy. Pasztet z warzyw wabi kolorami i układem warstw. Każdy może przygotować go według własnych upodobań. Pokazany poniżej wariant terriny to mój ulubiony.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
830 złwymagający120 min.średnia

Składniki:



40 dag sera feta,
20 dag twarożku śmietankowego,
10 dag serka topionego śmietankowego,
4 czerwone papryki,
2 bakłażany,
słoiczek czarnych oliwek,
6 łyżek siekanego szczypioru,
½ szklanki oliwy,
1 łyżka kaparów,
sól.

Sos winegret:

½ szklanki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz.

Dodatkowo: folia aluminiowa i forma do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Papryki smarujemy oliwą i w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Pieczemy je przez ok. 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę.

Po upieczeniu wkładamy papryki do dużego słoja i zakręcamy, a jeśli słoja brak, to do plastikowej torebki, którą szczelnie zawiązujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie otwieramy torebkę i wyjmujemy papryki.

Teraz łatwo zdjąć z nich skórę.

Płaty papryki pozbawiamy nasion i odkładamy.

Bakłażany myjemy, suszymy i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.

Obsypujemy je solą i odkładamy na ok. 30 minut, by wypuściły sok.

Po czym plastry myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Osączmy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Oliwki kroimy w paski.

Sery ucieramy razem na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy do nich 3 łyżki oliwek i szczypiorek.

Delikatnie mieszamy.

Obrane papryki kroimy na szerokie pasy.

Długą, wąską formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, by wystawała z każdej strony poza brzegi foremki.

Na dnie układamy warstwę papryki, na niej warstwę sera, następnie bakłażanów, znów sera i na końcu papryki.

Wystające kawałki folii zaginamy, by dokładnie przykryły terrinę.

Wierzch obciążamy, by masa się lepiej związała.

Wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy w małym słoiczku sos winegret, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.

Terrinę wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i przekładamy na półmisek do góry nogami.

Jak podawać?

Podajemy polaną sosem i posypaną kaparami.

Do terriny podajemy pieczywo i sałaty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.11.2010 eve

wszystkie inne eve nie są tymi eve co ja. ja jestem ta prawdziwa, która miałą to zrobić, a te głupie bachory urwane ze szkoły się podszywają. zrobiłam tą potrawę i wyszło jak zwykle - wylądowało... Pokaż więcej

wszystkie inne eve nie są tymi eve co ja. ja jestem ta prawdziwa, która miałą to zrobić, a te głupie bachory urwane ze szkoły się podszywają. zrobiłam tą potrawę i wyszło jak zwykle - wylądowało w kiblu. naprawdę proszę się pode mnie nie podszywać! prawdziwa eve.

Zgłoś 02.11.2010 Obserwator

W Poznaniu powiedzieliby "wuchta" sałaty na fotografiach... :-//

Zgłoś 02.11.2010 Wiechu

A mnie się podoba,bo czerwono-białe,ale trochę pracochłonne.

Zgłoś 03.11.2010 eve

wlasnie robie, zobaczymy co wyjdzie

Zgłoś 03.11.2010 eve

zrobilam. wyszlo szydlo z worka i garść bobków, ponadto dwanascie nakrętek m-14.

Zgłoś 03.11.2010 eve

wyszlo nawet lepiej niz na zdjeciu:) bardzo smaczne tylko mega sycace. bachory podszywajace sie i polmozdzki do szkoly!

Zgłoś 03.11.2010 mm

tylko nie bakłażany, proszę, kiedyś zrobiłem wg przepisy ratatuj i wyszło tak obrzydliwe, że zaraz wylądowało w klopie. od tego czasu nienawidzę bakłażanów.