Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tiramisu

Tekst i foto Anka 03-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-10 porcji30 złprosty30 min.całkiem dużo

Składniki:

- 4 jajka,
- 20 dkg cukru (pudru),
- cukier waniliowy,
- 0,5 kg sera mascarpone (ewentualnie 40 dkg sera śmietankowego + 10 dkg masła),
- ok. 3 filiżanki bardzo mocno zaparzonej kawy (najlepiej w kafetierze, a jeśli nie to odcedzamy "parzochę"),
- 2 kieliszki amaretto (koniaku, spirytusu itp.),
- twarde podłużne biszkopty (najlepiej z Niemiec),
- kakao.

Jak przyrządzić:

Zaparzamy kawę, odcedzamy, wlewamy do głębokiego talerza, aby przestygła. W między czasie ucieramy żółtka z 1/2 cukru. Do dobrze utartych stopniowo dodajemy ser i dalej ucieramy. Dobrze, jeśli możemy równolegle ubijać białka z drugą połową cukru. A jeśli nie, to bierzemy się za ubijanie. Dobrze ubite białka to połowa sukcesu.Teraz delikatnie mieszamy masę serową z białkami.
Dno szklanego naczynia (ok.20x40 cm) wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów delikatnie zwilżonych kawą. Nakładamy połowę serowej masy, posypujemy kakao przez sitko i znów kolejna warstwa biszkoptów, masa i posypujemy kakao. Ja na górę ścieram jeszcze białą czekoladę, coby było ładniej, ale niekoniecznie. Wsadzamy najlepiej zakryte tiramisu' do lodówki (trochę ją podkręcamy) i, niestety, czekamy parę godzin. Ja przyrządzam je zwykle wieczorem, wtedy łatwiej mi dotrwać. A rano...

Potrzebne przybory:

Mikser.

Jak podawać?

Serwujemy na małych talerzykach deserowych.

Uwagi:

Bardzo ważne, abyśmy zbyt mocno nie zmoczyli biszkoptów, inaczej wszystko nam popłynie. Zatem nasączamy je leciutko muskajac o powierzchnię kawy. Przy polskich biszkoptach trzeba bardzo uważać, niestety - nie nadają sie zbytnio. Tiramisu' smakuje najlepiej zrobione z prawdziwego mascarpone. U nas jest on dość drogi, ale jeśli tylko macie możliwość, przywieźcie go z Niemiec - 0,5 kg kosztuje niecałe 3 euro.
Ten przepis jest prawdziwym włoskim przepisem mojej koleżanki Katii i nie dajcie się namówić na jakieś kombinacje sera z bita śmietaną. Szkoda psuć sobie smak.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.04.2003 Yovee

No cóz...widac na temat oryginalnych przepisów mozna sie spierac:) Ja znam przepis od wlasciciela wloskiej kafejki wiec nie wiem ktory z nich jest bardziej oryginalny;)) Wedlug mojego przepisu p... Pokaż więcej

No cóz...widac na temat oryginalnych przepisów mozna sie spierac:) Ja znam przepis od wlasciciela wloskiej kafejki wiec nie wiem ktory z nich jest bardziej oryginalny;)) Wedlug mojego przepisu potrzebna jest jeszcze odrobina likieru Amaretto i ...owszem bita smietana:))) Nie ma w nim za to bialek:) Nie wiem jak to Tiramisu ale moje jest przepyyyyyyyyyyyyyyszne:) Ale w sumie - czy cos slodkiego z bialym serkiem i kawa moze nie byc pyszne???!!!- nie sadze - tak wiec obojetnie jak to zrobicie na pewno bedzie wysmienite:))

Zgłoś 09.04.2003 Kicia

Mniam.... Palce lizać!! Polecam wszystkim niezdecydowanym... :-))

Zgłoś 16.11.2003 aga

serki mascarpone można kupić w makro 0,5 kg za 10 zł

Zgłoś 20.12.2003 bodhi

yovee czy jak ci tam. pozdrów tego szefa włoskiej kafejki i powiedz mu że jak tiramisu bez białek to bigos bez kapusty

Zgłoś 20.12.2003 bodhi

yovee czy jak ci tam. pozdrów tego szefa włoskiej kafejki i powiedz mu że jak tiramisu bez białek to bigos bez kapusty

Zgłoś 17.01.2004 lidka

Czytam dziesiaty raz i nie moge sie doczytac, gdzie to amaretto dorzucic. Moze do popijania?

Zgłoś 25.01.2004 margolcia

zrobiłam! wyśmienite!! tylko brzuch urósł...

amaretto dodaje się do kawy w której maczasz biszkopty (ja tak zrobiłam i wyszło pycha). dość dużo tego tiramisu wychodzi..

Zgłoś 29.01.2004 opetka

O ile mi wiadomo prawdziwe tiramisu musi miec wino Marsalla a nie jakies likierki... ale rowniez mi wiadomo - ze nie koniecznie wersja najbardziej oryginalna jest najsmaczniejsza ;-) Więc smaczn... Pokaż więcej

O ile mi wiadomo prawdziwe tiramisu musi miec wino Marsalla a nie jakies likierki... ale rowniez mi wiadomo - ze nie koniecznie wersja najbardziej oryginalna jest najsmaczniejsza ;-) Więc smacznego!

Zgłoś 16.02.2004 Darek

to sa bzdury co wy tu opisujecie, 15 lat pracuje w knajpie

( jestem kukiem ) i to na dodatek w Rzymie.

Kazdy z was zna troszeczke prawdy i sie ...wymadrza !

Coz, jezeli smak... Pokaż więcej

to sa bzdury co wy tu opisujecie, 15 lat pracuje w knajpie

( jestem kukiem ) i to na dodatek w Rzymie.

Kazdy z was zna troszeczke prawdy i sie ...wymadrza !

Coz, jezeli smakuje to dobrze,

a jezeli chcecie sprobowac TIRAMISU tego prawdziwego

wpadnijcie do mnie - moja zona robi palce lizac (jest wloszka)

pozdrawiem Polske

Darek

Zgłoś 10.03.2004 Kristi

do Darka--- podaj adres chetnie wpadne do twojej zony albo do ciebie

Zgłoś 21.07.2004 mrt

na taką ilość serka, a co za tym idzie biszkoptów, wystarczy ok. 100ml. dobrego espresso. Robiłem z polskich biszkptów i wychodzi super, wystarczy je poukładać w naczyniu , a potem delikatnie po... Pokaż więcej

na taką ilość serka, a co za tym idzie biszkoptów, wystarczy ok. 100ml. dobrego espresso. Robiłem z polskich biszkptów i wychodzi super, wystarczy je poukładać w naczyniu , a potem delikatnie posmarować pędzelkiem. Oczywiście mieszanką espresso i amaretto. Smacznego.

Zgłoś 10.08.2004 ewa

a ja wiele juz robilam z roznych przepisow

i najlepiej wychodzi jakwszystko plywa

zawsze uzywam biszkoptu ktory sama pieke wczesniej

a serek prawda drogi dlatego zawsze rob... Pokaż więcej

a ja wiele juz robilam z roznych przepisow

i najlepiej wychodzi jakwszystko plywa

zawsze uzywam biszkoptu ktory sama pieke wczesniej

a serek prawda drogi dlatego zawsze robie sama mieszam serki ostrowia ze smietana 30 i jest pyszny

na stronce gazety.pl wlasnie jest ten przepis tylko biszkopt zrobcie sami

polecam

Zgłoś 23.11.2004 agabea

amaretto i brandy do kawy! Suuuuuper!

Zgłoś 21.12.2004 hirek

jest tutaj jeden trik BARDZO WAŻNY - pod koniec ubijana piany trzeba doniej dodac troche cukru który ja utrwali,

Zgłoś 19.01.2005 maggie

do Darka: nie popisoj sie tak jakbys umial sam przygotowac tiramisu'... zapytaj lepiej twoja zone aby dala przepis... hai capito?

Zgłoś 23.04.2005 owieczka

fajny przepis ale co z tym koniakiem?? odpisz szybko

Zgłoś 01.05.2005 aneta

Bardzo smaczne ! Miałam tylko mały problem - masa jajeczno-serowa była za żadka i mimo długiego chłodzenia nie zmieniła swojej konsystencji. Podpowiedzcie - być może jest na to jakiś sposób. Sto... Pokaż więcej

Bardzo smaczne ! Miałam tylko mały problem - masa jajeczno-serowa była za żadka i mimo długiego chłodzenia nie zmieniła swojej konsystencji. Podpowiedzcie - być może jest na to jakiś sposób. Stosowałam się ściśle do wskazówek w przepisie. Będę zobowiązana za wszelkie podpowiedzi.

Zgłoś 15.06.2005 megi

troche mozna odbiec od orginalu ,ale pieczony biszkopt? Co za pomysl!

Zgłoś 19.08.2005 Goloso

a wiecie co to jest wlasciwie serek mascarpone?

to nie jest ser tylko poporostu smietana baaaaaaaardzo tlusta .i nie wytwarza sie go jak ser tylko jek smietane -wiem bo pracuje w wytworni... Pokaż więcej

a wiecie co to jest wlasciwie serek mascarpone?

to nie jest ser tylko poporostu smietana baaaaaaaardzo tlusta .i nie wytwarza sie go jak ser tylko jek smietane -wiem bo pracuje w wytworni mleczarskiej w Neapolu

u nas w Polsce odpowiednikiem IDENTYCZNYM jest smietana Piatnica 36 procentowa.wiec zamiast dziwactw z robieniem sera na kaloryferze czy tez dodawania sera bialego kupcie ta Piatnice!

Zgłoś 19.08.2005 giovi

od 5 lat mieszkam we wloszech i nauczylam sie robic tiramisu od mojej tesciowej.najlepsze na podklad sa savoiardi-wloskie biszkopty uzywane przewaznie do tego przysmaku-mozna je kupic w polsce w... Pokaż więcej

od 5 lat mieszkam we wloszech i nauczylam sie robic tiramisu od mojej tesciowej.najlepsze na podklad sa savoiardi-wloskie biszkopty uzywane przewaznie do tego przysmaku-mozna je kupic w polsce w hipermarketach typu tesco lub real-kosztuja 6-7 zl za 400gr.polecam-nie miekna tak jak te polskie.a co do bialek-to szczerze mowiac sie nie spotkalam-przynajmniej w tym rejonie wloch sie nie stosuje.pozdrowionka i smacznego

Zgłoś 20.08.2005 goloso

cara giovi!

siccome noi - operai di questa fabbrica,prendiamo ogni uno un mucchi di mascarpone a testa,sappiamo preparare il tiramisu come nessuno al mondo credo!

e ognuno di noi ... Pokaż więcej

cara giovi!

siccome noi - operai di questa fabbrica,prendiamo ogni uno un mucchi di mascarpone a testa,sappiamo preparare il tiramisu come nessuno al mondo credo!

e ognuno di noi lo fa diversamente Ti giuro.

pero quasi tutti mettiamo l'uovo intero!

perche lo rende piu soffice !!

saluti!!

Zgłoś 25.08.2005 beni

Ciao goloso,

visto che lavori in Italia e sai molto sul mascarpone,puoi dirmi perche' sulla confezione c'e' scritto panna e acido citrico e qualcosa che regola l'acidi... Pokaż więcej

Ciao goloso,

visto che lavori in Italia e sai molto sul mascarpone,puoi dirmi perche' sulla confezione c'e' scritto panna e acido citrico e qualcosa che regola l'acidita'????quindi secondo me il mascarpone none sia altro che la panna con acido citrico.Posso ottenerlo mischiando la panna 36% con l'acido citrico, naturalmente senza regolatore mi scappa troppo acido,pero' visto che lo voglio utilizzare in tiramisu' aggiungo solo un po' di zucchero in piu' e tutto va bene.Che ne pensi?

saluti

Beniamino

Zgłoś 30.08.2005 goloso

Ciao Beni!

posso dirti che acido citrico noi aggiungiamo in quantita proprio pocchissima allora e molto difficile sapere la quantita per una scatola e neanche per un mezzo kilo,ma dire ... Pokaż więcej

Ciao Beni!

posso dirti che acido citrico noi aggiungiamo in quantita proprio pocchissima allora e molto difficile sapere la quantita per una scatola e neanche per un mezzo kilo,ma dire in vero e aggiunta ottenere la data della scadenza un pochino piu lunga..e anche per l'azzione anti ossigena.

allora non servirebbe mettere nella nostra panna 36 % .Ti assicuro che questa Piatnica e uguale come mascarpone che facciamo noi.

Pero hai fatto una domanda molto interessante,e che fosse piu facile regolare la quantita piccolissima di accido sarebbe niente male!

Ti saluto!!

Zgłoś 01.09.2005 beni

Grazie per la risposta,

sicuramente trovo la panna di cui parlavi.

Senti una cosa, tu da quanti anni che stai in Italia?Abiti a Napoli?oppure nella zona della provinacia di Napoli?... Pokaż więcej

Grazie per la risposta,

sicuramente trovo la panna di cui parlavi.

Senti una cosa, tu da quanti anni che stai in Italia?Abiti a Napoli?oppure nella zona della provinacia di Napoli?

Io abito in Polonia, non riesco a dirti dove,perche' a giugno ho finito gli studi e adesso non saprò dove vivro' . Comunque la mia provvenienza e di zona viciono Opole, gli studi ho fatto a Sosnowiec.

Le prove con il mascarpone ho dovuto fare visto che quello in Polonia costa tanto,comunque adesso provo con la panna di cui mi hai scritto senza aggiunta dell'acido citrico oppure con una quantita' ridotta.

Ciao

Beniamin

Zgłoś 06.09.2005 goloso

Ciao Beniamino!

Io sto in Italia da poco,solo 2 anni,nella provincia di Napoli dove meglio stare a casa durante la notte!

Mah non e cosi terrificante,ma comunque tante cose succed... Pokaż więcej

Ciao Beniamino!

Io sto in Italia da poco,solo 2 anni,nella provincia di Napoli dove meglio stare a casa durante la notte!

Mah non e cosi terrificante,ma comunque tante cose succedono.Ma e molto interesante.Ancora non lo so dove ci saro anch'io ,mi hanno proposto un altro posto ,vediamo.

Sai,conosco la cita in cui studi-Sosnowiec-universita sarebbe nella via Zytnia?se mi ricordo bene.

sono curioso se hai trovato la panna Piatnica-nel piccolo recipiente, con coperchio biancho-rosso?

Aha il Tiramisu con torrone sopra e squisito!

Ti saluto !

Ciao !!

Zgłoś 08.09.2005 beni

Si l'universita' si trova in via zytnia.Attualmente sto in italia (nelle Marche in provincia di Ascoli Piceno) quindi non ho avuto ancora la possibilita' di cercarla la panna. Qua... Pokaż więcej

Si l'universita' si trova in via zytnia.Attualmente sto in italia (nelle Marche in provincia di Ascoli Piceno) quindi non ho avuto ancora la possibilita' di cercarla la panna. Quando torno in Polonia fra qualche settimana te lo scrivo se si trova facilmente o no.

Ti saluto

Beniamin

Zgłoś 16.09.2005 uh

z tiramisu jest we wloszech pewnie tak jak z polskim bigosem - sa rozne szkoly i kazdy ma swoje zdanie na temat tego jak go przygotowywac.

Zgłoś 19.09.2005 Teresa

Wszystko to brzmi bardzo smakowicie, ale co z salmonellą? Przecież dodajecie surowe jajka.

Zgłoś 25.09.2005 andrew

100gram mascarpone = 1310 kcal

Zgłoś 30.09.2005 barbara

Ciao, miłośnicy tiramisu! Pierwszy raz jadłam tiramisu we Francji. Zrobione według włoskiej recepty.Zachwycił mnie nie tylko smak ale i wygląd. Mały torcik otoczony, ustawionymi pionowo, podłuż... Pokaż więcej

Ciao, miłośnicy tiramisu! Pierwszy raz jadłam tiramisu we Francji. Zrobione według włoskiej recepty.Zachwycił mnie nie tylko smak ale i wygląd. Mały torcik otoczony, ustawionymi pionowo, podłużnymi biszkoptami . Oczywiście wszystko przyprószone kakao. Wtedy, przed 6 laty mascarpone było w Polsce nieosiągalne. Dziś przywożę je z Niemiec. U nas nie udało mi się trafić na tańsze. Pod żadnym pozorem nie można go zastąpić jakimkolwiek serkiem. Jeśli ktoś twierdzi, że mu taki "sernik na zimno" smakuje, to znaczy że nigdy nie jadł prawdziwego tiramisu. Mascarpone to śmiatana (82% tłuszczu!). Ja polecam do biszkoptów (Boże broń przed pieczonym krążkiem) koniak zamiast amaretto.Zaraz zabieram sie do perzygotowania dla jutrzejszych gości. smacznego!

Zgłoś 14.10.2005 ninczor

z niemiec?? nie sadze mamy polskie od lat wysmienite biszkopty sa one wtakich pomaranczowych opakowaniach a jesli chodzi ktore sa najlepsze to tylko i wylacznie wloskie zadne niemieckie...;/

Zgłoś 22.10.2005 gośka

ehh mascrapone mozna kupic w makro 2 dni temu kupilam i dzis zrobilam tiramisu poprostu palce lizac!!!!jest pyszny i cholernie drogi ten mascarpone bo za 250 g zaplacilam ponad 11 zlytych!!! ale... Pokaż więcej

ehh mascrapone mozna kupic w makro 2 dni temu kupilam i dzis zrobilam tiramisu poprostu palce lizac!!!!jest pyszny i cholernie drogi ten mascarpone bo za 250 g zaplacilam ponad 11 zlytych!!! ale jescze takiego tiramisu jak ja robie to nie jedliscie chyba za moi znajomi i rodzina pozdro600 4all:*:*

Zgłoś 16.11.2005 iwona

Robię dość często Tiramisu, ale jadłam i z białkami, i bez. Pyszne są zjedne i drugie. Trzeba spróbować i przekonać się :-) Nie jadłam jednak Tiramisu z koniakiem...jednak likier Amaretto jest z... Pokaż więcej

Robię dość często Tiramisu, ale jadłam i z białkami, i bez. Pyszne są zjedne i drugie. Trzeba spróbować i przekonać się :-) Nie jadłam jednak Tiramisu z koniakiem...jednak likier Amaretto jest zbyt pyszny by zamieniać go na coś innego, koniaczek a i owszem, ale w kieliszku jako miły dodatek :-)

Zgłoś 18.12.2005 samarkan

Ja dodaję do kawy 2 łyżki rumu plus dwie łyżki malibu MNIAM))

Zgłoś 29.01.2006 mada

Szukałam długo odpowiedniej receptury na tiramisu.. kiedyś miałam jedną porządną ale się zbyła, w końcu znalazłam podobną i bardzo dobrą.. dzięki za podpowiedź- gazeta.pl :-)

Zgłoś 04.04.2006 WIENIA

uwielbiam tiramisu, ale w nieco lżejszej wersji, na opakowanie 500 g mascarpone ( i nie może tu być nic innego) daję kogel mogel z 3 żółtek, białko z nich ubijam, ale daję tylko gdzieś 1/3 ( res... Pokaż więcej

uwielbiam tiramisu, ale w nieco lżejszej wersji, na opakowanie 500 g mascarpone ( i nie może tu być nic innego) daję kogel mogel z 3 żółtek, białko z nich ubijam, ale daję tylko gdzieś 1/3 ( reszta dla kotów), mocna espresso z amaretto i twarde biszkopty.nic trudnego a pycha. Ta odrobina ubitego białka powoduje, że masa jest bardzieej puchata. Pozdrawiam wszystkich miłośników włoskiej kuchni.

Zgłoś 09.04.2006 MARLENA

CO to jest ten serek Mascapone? Jeśli nie mogę go kupic to jak go zastąpić?

Zgłoś 20.04.2006 helga

A ja jem tiramisu tylko we Wiedniu ze soim chlopakiem i tylko w 1 restauracji.W Polsce zawsze trafie na jakies twarde biszkopty,a nie mozliwe zeby byly stare bo kupuje(rzadko)zawsze od znajomego... Pokaż więcej

A ja jem tiramisu tylko we Wiedniu ze soim chlopakiem i tylko w 1 restauracji.W Polsce zawsze trafie na jakies twarde biszkopty,a nie mozliwe zeby byly stare bo kupuje(rzadko)zawsze od znajomego w cukierni.Jakie by nie bylo z bialkami czy nie da sie zjesc.narty

Zgłoś 20.04.2006 helga

A ja jem tiramisu tylko we Wiedniu ze soim chlopakiem i tylko w 1 restauracji.W Polsce zawsze trafie na jakies twarde biszkopty,a nie mozliwe zeby byly stare bo kupuje(rzadko)zawsze od znajomego... Pokaż więcej

A ja jem tiramisu tylko we Wiedniu ze soim chlopakiem i tylko w 1 restauracji.W Polsce zawsze trafie na jakies twarde biszkopty,a nie mozliwe zeby byly stare bo kupuje(rzadko)zawsze od znajomego w cukierni.Jakie by nie bylo z bialkami czy nie da sie zjesc.narty

Zgłoś 23.04.2006 Mistrz Patelni

W sumie to przepisik całkiem całkiem. Mi osobiscie smakował bardzo deliktatnie pieszcząc moje podniebienie aksamitnym smakiem amaretto z lekką nutką kawowej dekadencji. Mniam Mniam !!!

Zgłoś 17.07.2006 waclaw

noo i zrobilem tiramisu z zwyklego zmielonego sera nio wyszlo calkiem calkiem, coprawda nie to samo co oryginal ale zawsze cos..............

Zgłoś 03.06.2006 moniś

ciekawe jak dobry jest ten przepis...hmmm...niedawno jadłam tiramisu i było "wodniste" a ja chce zrobić aby było perfekcyjne:):) uwagi są super bo trzeba na niektóre rzeczy zwrócić WŁA... Pokaż więcej

ciekawe jak dobry jest ten przepis...hmmm...niedawno jadłam tiramisu i było "wodniste" a ja chce zrobić aby było perfekcyjne:):) uwagi są super bo trzeba na niektóre rzeczy zwrócić WŁAŚNIE większą uwagę a o tym zapominamy...dzieki za przepis uwazam ze bedzie dobre:)

Zgłoś 10.06.2006 malga

A koniak do popijania w czasie robienia?

Zgłoś 26.06.2006 chillengirl

Znalazlam ten przepis bardzo dawno temu, i do tej pory nie ma sobie rownego:)

Mniami i mniami polecam

Zgłoś 02.07.2006 justyna

Ja robie tiramisu tak ze mieszam zolta i cukier potem dodaje zwyklego bialego sera takie jak mozna kupic w spozywczym potem dodaje jeszcze cukier waniliowy i bialka mieszam to i sa bardzo pyszne... Pokaż więcej

Ja robie tiramisu tak ze mieszam zolta i cukier potem dodaje zwyklego bialego sera takie jak mozna kupic w spozywczym potem dodaje jeszcze cukier waniliowy i bialka mieszam to i sa bardzo pyszne bardzo taka porcja ma 351kcal i sie zaoszczedzi troche :D

Zgłoś 15.07.2006 kazio

amaretto jest wskazane

Zgłoś 16.07.2006 waclaw

podobno ten ser mozna zastąpić zwyklym serem bialym tylko trzy krotnie zmielonym zamierzam to w najblizszym czasie wyprubowac wiec napisze co mi wyszlo...

Zgłoś 30.07.2006 aniagom

W Biedronce można kupić mascarpone Piątnicy w badzo korzystnej cenie.

Zgłoś 02.08.2006 Renia

W Biedronce można kupić SEREK ŚMIETANKOWY "ZIELONA ŁĄKA".

Przygotowny specjalnie w dwóch smakach: czysty śmietankowy i waniliowy, specjalnie pod TIRAMISU. Białe wiaderko kolorow... Pokaż więcej

W Biedronce można kupić SEREK ŚMIETANKOWY "ZIELONA ŁĄKA".

Przygotowny specjalnie w dwóch smakach: czysty śmietankowy i waniliowy, specjalnie pod TIRAMISU. Białe wiaderko kolorowe wieczko. Spróbujcie dodać ten serek zamiast "oryginalnego" mascarpone za dużą kasę. Wtedy poczujecie delikatne pieszczoty podniebienia......

polecam!!!!!!!

smakosz i pracownik mleczarni :))))

Zgłoś 25.08.2006 smakuś

ale tu dużo mądrości,prawdziwy uniwersytet tiramisu

a serek mascarpone (z Piątnicy) kupiłem i tak mi zasmakował że go wrąbałem i z tiramisu nici

Zgłoś 27.08.2006 ymp

mascarpone to smietana zebrana ze zwyklego mleka prosto od krowy, wystarczy kupic ok 3 litrow takiego mleka (nie ze sklepu tylko od chlopa) za ok 5 zeta mozna zebrac litr smietany co sie rowna ... Pokaż więcej

mascarpone to smietana zebrana ze zwyklego mleka prosto od krowy, wystarczy kupic ok 3 litrow takiego mleka (nie ze sklepu tylko od chlopa) za ok 5 zeta mozna zebrac litr smietany co sie rowna 1 kg sera mascarpone :)

Zgłoś 08.09.2006 wiola

szczerze mowiac jadlam Tiramisu w trzech regionach Wloch: to na biszkoptach ( ochydne, wodniste) i na dwuch rodzajach biszkoptu (pieczonego).

Obecnie pracuje w typowej piekarni slodyczy !... Pokaż więcej

szczerze mowiac jadlam Tiramisu w trzech regionach Wloch: to na biszkoptach ( ochydne, wodniste) i na dwuch rodzajach biszkoptu (pieczonego).

Obecnie pracuje w typowej piekarni slodyczy !!! wiec po przeczytaniu wszystkich uwag zapytalam mojego szefa jak to jest dlaczego "my" sprzedajemy tiramisu (palce lizac - dostalismy nawet nagrode) na biszkopcie a nie jak mowi legenda na biszkoptach.

Prosta odpowiedz biszkopt piecze specjalny, dzieki niemu nie potrzebne sa czy miekkie czy twarde biszkopciki, ktore maja taki sam koniec rozmakaja sie i traci efekt cala kompozycja, i przede wszystkim Tiramisu na biszkopcie jest duzo bardziej subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Tak wiec Tiramisu na biszkopcie to zadna nowinka jak piszecie a wrecz przeciwnie. Smacznego.!!!!

Zgłoś 13.09.2006 magusia

w Biedronce można dostac rowniez przepyszne podluzne biszkopty.[chyba niemieckie]pozdrawiam wszystkich smakoszy tiramisu ;]

Zgłoś 13.10.2006 e_wa_wa

Co zrobić, żeby biszkopty nie podpływały do góry? Kupne desery zawsze na dole mają biszkopty a potem na górze tę jajeczną masę. A mnie wychodzi na odwrót!!!! Z góry dziękuję za wszelkie rady.Pokaż więcej

Co zrobić, żeby biszkopty nie podpływały do góry? Kupne desery zawsze na dole mają biszkopty a potem na górze tę jajeczną masę. A mnie wychodzi na odwrót!!!! Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Zgłoś 21.06.2011 mirabelka

Witam,

Korzystam z tego przepisu od lat, i jest wysmienity nawet gdy zamiast amaretto dodaje do namaczania biszkoptu zwykłego polskiego spirytusu. Lubie tiramisu z kupnym, kakaowym spodem ... Pokaż więcej

Witam,

Korzystam z tego przepisu od lat, i jest wysmienity nawet gdy zamiast amaretto dodaje do namaczania biszkoptu zwykłego polskiego spirytusu. Lubie tiramisu z kupnym, kakaowym spodem do tortow (3 warstwowy) mniam i nie wazne kalorie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 11.11.2006 aggga

jeszcze nie jadłam ale musze sprubowac

Zgłoś 08.11.2006 Natka

niestety, te wszystkie przepisy nie sa lepsze od mojego.

Moj przepis jest switny i bardzo szybko sie go robi.

TIRAMISU

=======

Na 0.5 kg mascapone

1 jajko

... Pokaż więcej

niestety, te wszystkie przepisy nie sa lepsze od mojego.

Moj przepis jest switny i bardzo szybko sie go robi.

TIRAMISU

=======

Na 0.5 kg mascapone

1 jajko

0.5 litra kremowki ( dlugoterminowj np z lowicza)

3-4 lyzki cukru

4 lyzki kawy rozpuszczalnej

2 opakowania biszkoptow twartch takich co maja po jednej stronie cukier

okolo 100 mll likiery tia- maria

czekolada do picia typu puchatek

Wykonanie:

Do talerza- takiego na zupe, wsypac kawe i zalac 250-300 mll wody

.

Po 10 mizutach dodac likier.

Biszkopty cale maczac w kawie ''tia-maria''

ale tylko na chwilke- zeby zabardzo sie nie przemoczyly.

Klasc na blasze jedna warstwe.

Do klebokiej miski wlozyc ser, kremowke, jajko oraz cukier i miksowac dopuki masa bedzie lsniaca, kremowa, bez grudek i nie za rzadka.

polac biszkopty polowa kremu i potem nalozyc jeszcze jedna warstwe biszkoptow. Na to druga polowe kremu.

Na koniec w szklance na 5 lyzek wody dac kilka luzek czekolady do picia- wymieszac- polac tiramisu i najlepiej przejechac lyzka, zareslic pionowe i poziome pasy- w tedy wyjdzie ladny wzorek :-).

Wstawic do lodowki na cala noc.

SMACZNEGO.

Zgłoś 26.11.2006 mamakaczuszki

nie wiem co zrobilam zle ale sciełam mi sie masa (zółtka +maskarpone)moze za dlugo ją miksowalam Hmm???

Zgłoś 29.11.2006 paula

wlasnie zrobilam i moge wyrzucić do smieci! po pierwsze nigdy biaka sie nie ubija z cukrem pudrem na sztywno! co najwyzej mozna je ubic a na koncu dodac cukier puder ale to i tak nie jest najlep... Pokaż więcej

wlasnie zrobilam i moge wyrzucić do smieci! po pierwsze nigdy biaka sie nie ubija z cukrem pudrem na sztywno! co najwyzej mozna je ubic a na koncu dodac cukier puder ale to i tak nie jest najlepszy pomysl!po drugie taka ilosc cukru to jedna wielka zmaduyfikowana lejaca beza!robilam juz tiramisu z innego przepisu i wyszlo swietnie to jest paskudne pomijajac nawet fakt ze jest straznie lejące!

proponuje modyfikacje jesli niechcecie stracic czasu i kasy na skladniki!

napewno mniej cuktu starczy 60-100g

utrzyjcie zółtka z całościa cukru, stopniowo ostrożnie wymieszajcie z serkiem, ubijcie białka z odrobina soli!a nastepnie dodajcie do masy serowej! jesli chodzi o biszkopty to tradycyjnie namooczcie w kawie i alkoholu!

Zgłoś 01.07.2011 Janek

"twarde podłużne biszkopty (najlepiej z Niemiec)"

A co jak użyje polskich to mi nie wyjdzie ?

Taka z ciebie patriotka !

Zgłoś 09.12.2006 Burger

Darek miszczu patelni to może podaj przepis Twojej Żony ...podziel się z rodakami ;-)!!

Zgłoś 07.02.2007 izabelalalka

Już kilka razy robiłam tiramisu z tego przepisu ( oczywiście serki mascarpone- już nie są tak drogie jak kiedyś i amaretto). Jednak trochę go zmodyfikowałam, żeby masa serowa nie była zbyt rzadk... Pokaż więcej

Już kilka razy robiłam tiramisu z tego przepisu ( oczywiście serki mascarpone- już nie są tak drogie jak kiedyś i amaretto). Jednak trochę go zmodyfikowałam, żeby masa serowa nie była zbyt rzadka i nie "spływała". Trzeba do niej dodać ok 10g żelatyny. Pychotka....POLECAM!!!

Zgłoś 18.12.2006 Marceli

Hej!

Widzę że każdy ma inny przepis. Spróbujcie też tiramisu z Coppenrath&Wiese, jest z winem Marsala - dla mnie bomba, najlepszy jest biszkopcik i to co z niego wycieka... mniammm. W... Pokaż więcej

Hej!

Widzę że każdy ma inny przepis. Spróbujcie też tiramisu z Coppenrath&Wiese, jest z winem Marsala - dla mnie bomba, najlepszy jest biszkopcik i to co z niego wycieka... mniammm. Warto spróbować, choćby dla porównania.

Zgłoś 23.01.2007 sikoreczka

serek można kupić 250g w biedronce za 5 zł i biszkopty pakowane po 40 sztuk tez za 5 zł

Zgłoś 01.07.2011 Janek

"twarde podłużne biszkopty (najlepiej z Niemiec)"

A co jak użyje polskich to mi nie wyjdzie ?

Taka z ciebie patriotka !

Zgłoś 18.10.2007 wienergirl

a racja i owszem, ja tez robie z bitą śmietaną i amaretto, migdały są konieczne, dają niepowtarzalny aromat...i wisienki z konfitury, gorzkie kakao i "makaroniki" ze skórki cytrynowej!... Pokaż więcej

a racja i owszem, ja tez robie z bitą śmietaną i amaretto, migdały są konieczne, dają niepowtarzalny aromat...i wisienki z konfitury, gorzkie kakao i "makaroniki" ze skórki cytrynowej!!! poezja - od włocha z krwi i kości

Zgłoś 22.11.2011 mmm

Serek mascarbone kupilam dzis w biedronce, 250g za 4,45- ale nie we wszystkich jest