Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tort makowy

Tekst i foto Ewa Kubicka 19.12.2004

Sam mak - można powiedzieć o tym torcie. Alternatywa dla makowca. Najlepiej wpisuje się jako deser uroczystych, zimowych obiadów świątecznych. Ten wypiek jest bardzo kaloryczny i sycący. Masa jaką go przekładamy jest tradycyjnie maślana. Proponuję kroić go na cienkie porcje.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?30 złprosty180 min.dużo (z lukrem)

Składniki:

Na tortownicę o śr. 24 cm.

Ciasto:
- 25 dkg maku,
- 1/2 litra mleka,
- 7 jajek,
- 20 dkg cukru,
- 7 łyżek tartej bułki,
- 2 łyżki skórki pomarańczowej,
- 3 dkg migdałów,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- pół laski waniliowej.

Masa 1 (alternatywnie):
- 30 dkg orzechów laskowych,
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- wanilia,
- pół kieliszka brandy.

Masa 2 (alternatywnie):
- 25 dkg masła,
- 6 żółtek,
- 20 dkg cukru,
- sok z 1/2 cytryny (plus otarta skórka),
- wanilia.

Lukier:
- kilka łyżek cukru pudru,
- sok z cytryny,
- 2-3 krople olejku np. migdałowego.

Jak przyrządzić?

Ciasto:

1) Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito
i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.




2) Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok. Do masy jajecznej wkładamy
przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie.
Teraz kładziemy ubite białka i bułkę tartą. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.




3) Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz. Po ostygnięciu kroimy na 3 części
i przekładamy masą. Wierzch dekorujemy lukrem wg własnego gustu. Odkładamy w chłodne miejsce na 24 godz.




Masa:

1) Orzechy prażymy przez chwile na suchej patelni i pozbawiamy łusek. Mielimy na drobno.




2) Masło ucieramy z cukrem, a następnie z żółtkami i wanilią. Na końcu dodajemy zmielone drobno orzechy (lub cytrynę).




3) Masę możemy lekko schłodzić przed przełożeniem. Smarujemy nią dwie warstwy tortu, boki i wierzch.




Lukier:

1) Do garnuszka wsypujemy cukier puder. Rozrzedzamy go, ukręcając sokiem z cytryny. Gdy powstanie jednolita,
dość gęsta masa wylewamy lukier na wierzch tortu cienką warstwą w wymyślony wzorek.

Jak podawać?

Jak wszystkie torty. Najsmaczniejszy jest następnego dnia po przygotowaniu. Powinien być przechowywany w chłodnym miejscu.

Uwagi:

Można kupić gotowe mielone orzechy. Ale masa orzechowa będzie znacznie smaczniejsza, gdy orzechy wyprażymy
i zmielimy sami, tuż przed ich użyciem.<br><br>

Ja po utarciu masła z żółtkami i cukrem dzielę krem na dwie części. Z jednej robię orzechowy, z drugiej cytrynowy.<br><br>

Do masy używamy surowych jajek, dlatego powinniśmy mieć pewność, że są świeże i dobrej jakości.



Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.04.2005 Migotka

Tort jest mniam mniam, ale umiem lepszy

Zgłoś 13.04.2005 MOBILA

TORT JEST PRZEPYSZNY . CZY MOZECIE MI GO PRZESŁAĆ I WYDRUKOWAĆ .

NAPISAŁA:ŻANETA Z SUMINA

Zgłoś 20.12.2004 vanja

ja robię tort makowy z mocno kawową masą. a jeśli nie mam ochoty na sam makowy, robię makowo-biszkoptowy (warstwa makowego - warstwa kremu warstwa biszkoptu itd.) - jest trochę lżejszy ;)

... Pokaż więcej

ja robię tort makowy z mocno kawową masą. a jeśli nie mam ochoty na sam makowy, robię makowo-biszkoptowy (warstwa makowego - warstwa kremu warstwa biszkoptu itd.) - jest trochę lżejszy ;)

Zgłoś 20.12.2004 sequończyk

nuie lubie maku.....przepis cooL

Zgłoś 20.12.2004 kundzia

ten b.kaloryczny tort mozna "odchudzic" przygotowujac mase bez masla.po prostu zmielone migdaly wymieszac z cukrem pudrem do smaku.olejkiem migdalowym (nie za duzo!) i rozprowadzic slo... Pokaż więcej

ten b.kaloryczny tort mozna "odchudzic" przygotowujac mase bez masla.po prostu zmielone migdaly wymieszac z cukrem pudrem do smaku.olejkiem migdalowym (nie za duzo!) i rozprowadzic slodka smietanka do konsystencji takiej aby latwo rozsmarowac na blacie tortowym.ilosc migdalow w zaleznosci ile warstw chcemy miec w torcie.smacznego

Zgłoś 20.12.2004 kundzia

ta masa swietnie nadaje sie tez do tortu orzechowego lub migdalowego

Zgłoś 21.12.2004 kpinka

uwielbiam mak i wszelkie makowe ciasta, byle maku bylo jak najwiecej !!! mniam , mak + marcepan =moje ulubione smaki

poza tym chce dodac,ze pieknie zostal udekorowany ten makowiec !!!!!!!... Pokaż więcej

uwielbiam mak i wszelkie makowe ciasta, byle maku bylo jak najwiecej !!! mniam , mak + marcepan =moje ulubione smaki

poza tym chce dodac,ze pieknie zostal udekorowany ten makowiec !!!!!!!!!

Zgłoś 22.12.2004 Krystyna

Ja kupilam mak mielony nie w puszce z bakaliami tylko w torebce sypki ale mielony. Czy taki mak tez nalezy zaparzyc mlekiem?

Bardzo chce zrobic taki tort prosze o porade.

Zgłoś 22.12.2004 Eddi

Ten tort jest superrrr!!!!!!!!

Żona zrobiła taki na Święta, a ja już ponad połowe zjadłem.

Jest dobry bardzo. Brawo dla autora przepisu!!!!!!!!!

Zgłoś 24.12.2004 Aditu

Z podanych powyżej składników niestety nie da się zrobić tortu, który potem przekroimy 3 razy. Nie piszę tego, bo mnie się nie udało (choc owszem, to też prawda) ale moja mama robi podobny od la... Pokaż więcej

Z podanych powyżej składników niestety nie da się zrobić tortu, który potem przekroimy 3 razy. Nie piszę tego, bo mnie się nie udało (choc owszem, to też prawda) ale moja mama robi podobny od lat. Jest to ciasto, które bardzo mało (jeśli wogóle) wyrasta, więc albo proponuje piec w mniejszej tortownicy, albo z podwójnej ilości składników, albo dorobić biszkopt i przekładać: biszkopt, masa, ciasto makowe, masa, biszkopt

Chyba, że mimo wszystko komuś się udało... to byłabym naprawdę pod wrażeniem.

Zgłoś 24.12.2004 ciekawa

mam zamiar go upiec , napisz Ewo jaką tem. ma mieć piec . Czydobrze nagrzany, ale nie gorący to 80 czy 180 stopni?

Zgłoś 24.12.2004 bmw

znam ten tort ale z masą kawową- to smak dzieciństwa; moja mama przygotowywała go zawsze na święta; fajnie, że podałaś przepis- będę mogła sama upiec i cofnąć się w czasy beztroski. Wesołych Świ... Pokaż więcej

znam ten tort ale z masą kawową- to smak dzieciństwa; moja mama przygotowywała go zawsze na święta; fajnie, że podałaś przepis- będę mogła sama upiec i cofnąć się w czasy beztroski. Wesołych Świąt!!! ;-)

Zgłoś 25.12.2004 Ewa_Kubicka

Oczywiście tort kroimy na 3 częsci, a nie 3 razy. Jak widać na fotkach - nie jest to zbyt trudne. Zostały zrobione podczas wykonywania tego przepisu.

Co do pieczenia i temperatury. Nagrz... Pokaż więcej

Oczywiście tort kroimy na 3 częsci, a nie 3 razy. Jak widać na fotkach - nie jest to zbyt trudne. Zostały zrobione podczas wykonywania tego przepisu.

Co do pieczenia i temperatury. Nagrzewam piekarnik dłuższą chwilę, potem obniżam temp. do ok. 160 - 180 st. C. Godzina pieczenia ciasta na ogół wystarcza. W razie wątpliwości - chwilę dłużej.

Zgłoś 28.12.2004 dorcia

Ja znam ten rodzaj tortu,jest wysmienity..osobiscie przyrzadzam mase budyniowa,a zamiast brendy,dodaje rum...cos wspanialego...

Zgłoś 20.03.2006 kate

tort jest rzeczywiscie b.dobry ale ja zamiast bułki tartej dodaje grysik - ciasto ładnie wyrasta - grysik pęcznieje:)

Zgłoś 07.01.2005 ewa

..........smutne,ze wciaz sa miedzy nami tacy jak Bizon.

Tortu sie odechciewa...

Zgłoś 08.01.2005 ela

Tort makowy przekladam bita śmietana z owocami, tez jest bardzo smaczny

Zgłoś 08.01.2005 Basia

Przepis jest bardzo ciekawy,proszę o dokładne przepisy na masę budyniową z rumem i inne masy z budyniem.

Zgłoś 08.01.2005 Alex

znam przepis na ten smaczny tort ,a zamiast orzechów laskowych daję zmielone włoskie też pyszny

Zgłoś 14.01.2005 Wiesia

Ten tort musi byc super! Wyprobuje.

Zgłoś 28.01.2005 gosik

tort przepyszny

Zgłoś 03.02.2005 beatella0

całkiem podobny w wyglądzie do tego , który robie na święta Bożego Narodzenia.

Nie wiem jak ten , ale mój jest palce lizać.

Zapewne autorka tego przepisu, może powiedzieć to o swo... Pokaż więcej

całkiem podobny w wyglądzie do tego , który robie na święta Bożego Narodzenia.

Nie wiem jak ten , ale mój jest palce lizać.

Zapewne autorka tego przepisu, może powiedzieć to o swoim torciku

Zgłoś 05.02.2005 Eva

Nie pamieta ktos z Was jak sie nazywalo ciasto, na ktore przepis zostal umieszczony w tamtym tygodniu, a moze wczesniej..pamietam tylko, ze do jego przygotowania potrzebne byly mandarynki w pusz... Pokaż więcej

Nie pamieta ktos z Was jak sie nazywalo ciasto, na ktore przepis zostal umieszczony w tamtym tygodniu, a moze wczesniej..pamietam tylko, ze do jego przygotowania potrzebne byly mandarynki w puszce, herbatniki Petitki. Bardzo prosze o odpowiedz

Zgłoś 06.02.2005 Monia

To ciasto o które pytasz, to Adam i Ewa (z mandarynkami i herbatnikami)

Zgłoś 27.02.2005 Jana

Tort makowy robię z masą cytrynową.biszkopt ubijam na parze(całe jaja z cukrem) następnie do tej masy dodaję mak(parzony.,zmielony,wymieszany z niewielka ilością tartej buł... Pokaż więcej

Tort makowy robię z masą cytrynową.biszkopt ubijam na parze(całe jaja z cukrem) następnie do tej masy dodaję mak(parzony.,zmielony,wymieszany z niewielka ilością tartej bułki).Biszkopt makowy rozcinam na dwie części,przygotowuję także cienki biały biszkopt i na wszystkie częsci (lekko nasączone) nakładam masę cytrynowa.Masę przygotowuję z masła ,cukru pudru ,soku cytrynowego i jaj ubitych na parze.

Zgłoś 27.02.2005 Jana

Tort makowy robię z masą cytrynową.biszkopt ubijam na parze(całe jaja z cukrem) następnie do tej masy dodaję mak(parzony.,zmielony,wymieszany z niewielka ilością tartej buł... Pokaż więcej

Tort makowy robię z masą cytrynową.biszkopt ubijam na parze(całe jaja z cukrem) następnie do tej masy dodaję mak(parzony.,zmielony,wymieszany z niewielka ilością tartej bułki).Biszkopt makowy rozcinam na dwie części,przygotowuję także cienki biały biszkopt i na wszystkie częsci (lekko nasączone) nakładam masę cytrynowa.Masę przygotowuję z masła ,cukru pudru ,soku cytrynowego i jaj ubitych na parze.

Zgłoś 23.04.2005 wawamag

praktyczna rada - mak najlepiej zmielić w młynku do kawy

nie trzeba go moczyć i mielić w maszynce do mięsa .

Po zmieleniu w młynku jest lekki suchy i puszysty c... Pokaż więcej

praktyczna rada - mak najlepiej zmielić w młynku do kawy

nie trzeba go moczyć i mielić w maszynce do mięsa .

Po zmieleniu w młynku jest lekki suchy i puszysty ciasto jest bardziej lekkie .

Zgłoś 27.04.2005 strzala

Zrobiłam ten torcik. Wyszedł świetny, ale po moich własnych modyfikacjach.

Tzn. nie ma szans na rozkrojenie ciasta na 3 części. Wyrasta za małe ciasto. Pozostaje dać masę do środka i na z... Pokaż więcej

Zrobiłam ten torcik. Wyszedł świetny, ale po moich własnych modyfikacjach.

Tzn. nie ma szans na rozkrojenie ciasta na 3 części. Wyrasta za małe ciasto. Pozostaje dać masę do środka i na zewnątrz.

Masa w oryginalnym przepisie jest dość skomplikowana. Zrobiłam z masą kawową. Prostą i baaaaaaaaaardzo smaczną, a co najważniejsze bardzo pasującą do torcika. Na wierz starłam na tarce trochę gorzkiej czekolady i dzięki temu wyglądem i smakiem mój tort przewyższył ciasta od Bliklego;-) Polecam:))

Zgłoś 17.05.2005 blek11

PYCHA!!!

Zgłoś 20.05.2005 K-L

nie jadlem ciasta z tego konkretnego przepisu, ale podejrzewam, ze byl bardzo podobny - smakuje swietnie!

Zgłoś 25.06.2005 arka

tort pycha szczegolnie dla tychco lubia sam mak brawa dla autorki

Zgłoś 23.07.2005 :)

masa moze byc tez czekoladowa, obowiazkowo z lyzka b. mocnej, zaparzonej kawy i spora dawka spirytusu. a pod mase nalezy rozsmarowac konfiture (nie dzem) z czarnej porzeczki. no i musi taki tort... Pokaż więcej

masa moze byc tez czekoladowa, obowiazkowo z lyzka b. mocnej, zaparzonej kawy i spora dawka spirytusu. a pod mase nalezy rozsmarowac konfiture (nie dzem) z czarnej porzeczki. no i musi taki tort postac w spokoju co najmniej 24 godziny zanim go zjemy.

Zgłoś 15.08.2005 Pite

A co z białkami czego zapomiałaś napisac ze trzeba zrobić pianę i następnie połaczyć

Zgłoś 12.09.2005 alas

Pite ma rację,podziwiam komentarze osób które twierdzą że piekły i tort wyszedł!!!!!! Przecież ubita piana to podstawa do tego tortu.

Ja daję krem kawowy, a przepis mam z książki wydane... Pokaż więcej

Pite ma rację,podziwiam komentarze osób które twierdzą że piekły i tort wyszedł!!!!!! Przecież ubita piana to podstawa do tego tortu.

Ja daję krem kawowy, a przepis mam z książki wydanej przez...KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH (ha ha te baby wiedzą co dobre!)

Zgłoś 12.09.2005 alas

wawamag - parzenie maku ,płukanie na sicie ma też na celu zmycie z niego brudu ,łupinek z makówki i różnego rodzaju żyjątek. Po zalaniu wodą mak opada ,a u góry pływają rózne świństwa.Dlatego t... Pokaż więcej

wawamag - parzenie maku ,płukanie na sicie ma też na celu zmycie z niego brudu ,łupinek z makówki i różnego rodzaju żyjątek. Po zalaniu wodą mak opada ,a u góry pływają rózne świństwa.Dlatego też mielenie w młynku odpada.

Zgłoś 18.03.2006 Gabi

Bardzo smaczny :)

Zgłoś 14.09.2005 grzanka

Pycha ale strasznie dużo przy tym roboty:P

Zgłoś 17.09.2005 Magi

Przepis mnie zaciekawił, bo potrzebuję czegoś niezwykłego na urodziny syna w czasie świąt Boźego Narodzenia. Przydałoby się to przećwiczyć. Z góry przepraszam za ignorancję ale co z tą wanilią? ... Pokaż więcej

Przepis mnie zaciekawił, bo potrzebuję czegoś niezwykłego na urodziny syna w czasie świąt Boźego Narodzenia. Przydałoby się to przećwiczyć. Z góry przepraszam za ignorancję ale co z tą wanilią? Czy ma to być laska wanilii (słyszałam, że to się moczy w mleku) czy cukier wanilinowy? Jeśli może być to drugie, to w jakiej ilości?

Zgłoś 28.09.2005 Marzena

Przepis łatwy, ciasto smaczne, ale nie urosło. Może trzeba dodać proszek? Nie dało sie przekroić 2 razy.

Zgłoś 30.09.2005 aga

mam podobny przepis na ciasto lecz krem do tego jest budyniowy.pycha

Zgłoś 04.10.2005 tolek

jak sie robi tort makowy z gotowa masa makowa z puszki pilne!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.12.2005 ninka

Niebo w pysku.cos niesamowitego.

Zgłoś 13.12.2005 Tabaza

A Mikuś pod drzwiami stoi i puk puk robi bo ma na torta chęć!

Zgłoś 14.12.2005 Megan74

Mama pytanie.......

czy do tego tortu mogę dodać masę makową, taką z puszki???????

a jeśli tak to ile mam dać cukru i innych składników,m bo w tej masie są już bakalie, cukier, mi... Pokaż więcej

Mama pytanie.......

czy do tego tortu mogę dodać masę makową, taką z puszki???????

a jeśli tak to ile mam dać cukru i innych składników,m bo w tej masie są już bakalie, cukier, miód .

prosze o szybką odpowiedź, bo chcialabym upiec to ciasto na świeta

Zgłoś 14.12.2005 goga

tort jest pyszny jak wszystkie wyroby z maku!!!!

Poszukuję przepisu na marcepan?

Zgłoś 15.12.2005 Teresa z Katowic

Polecam mój wypróbowany przepis na masę: 1,5 szklanki mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru. Do 0,5 szklanki zimnego mleka wsypać 2 czubate łyżki mąki krupczatki, wymieszać i wlać na gotujące mle... Pokaż więcej

Polecam mój wypróbowany przepis na masę: 1,5 szklanki mleka zagotować z 0,5 szklanki cukru. Do 0,5 szklanki zimnego mleka wsypać 2 czubate łyżki mąki krupczatki, wymieszać i wlać na gotujące mleko z cukrem. Chwilę gotować, mieszając, aż mocno zgęstnieje. Mocno schłodzić. Zmiksować 1 kostkę masła, dodając małymi porcjami zimną masę. Można dodać dowolny zapach, ale mnie osobiście z makiem zawsze kojarzy się zapach migdałowy. Taką masę wykorzystuję najczęściej do "metrowca", bądź do dowolnego biszkoptu czy gotowych spodów tortowych - zmieniając zapach, ewentualnie barwiąc.

Zgłoś 18.12.2005 Magni

Jak czytam niektóre komentarze, to już mi jest słodko i ślinka sama napływa do ust. Poproszę o przesłanie kawałeczka kurierem :)

Zgłoś 22.12.2005 gosia

jak umiesz to dawaj przeis a nie...

Zgłoś 22.12.2005 Dominika

W moim domu tort makowy jest tradycja świąteczną. Zawsze piekła go moja mama, teraz ja go pieke. jest cudowny.

Ja robie go tak:

20 dkg maku (1 i 1,2 szklanki maku) zalać woda, spaż... Pokaż więcej

W moim domu tort makowy jest tradycja świąteczną. Zawsze piekła go moja mama, teraz ja go pieke. jest cudowny.

Ja robie go tak:

20 dkg maku (1 i 1,2 szklanki maku) zalać woda, spażyc, przekrecic 2 razy praz maszynke. Do maku dodac 5 dkg bułki tartej 1 łyżke miodu oraz olejek arakowy. 6 jaj + 20 dkg cukru ubić na parze ( ubija baaardzo długo, wtedy nie padnie). Do masy makowej dodać masę z jaj. bardzo delikatnie wymieszac i upiec. Po upieczeniu pokroić na 3 czesci i przełożyc masą.

20 dkg masła + 20 dkg cukru + 3 żółtka. utrzec dołożyć 3 łyżki kaw ( lub jak to lubi kakao, można dodać orzechy lub rum). Gdy zlepimy tort Można polać polewą czekoladową i dobrze wystudzić w lodówce. ja na wierzch smaruje go tą samą masą co przekładam i dekoruje orzechami włoskimi. Najważniejsze by wyszedł tort jest ubijanie piany na parze, jak najdłuzej. Polecm jest baaardzo pyszny`

Zgłoś 28.12.2005 elka

Surowe żółka w masie-ja boję się samoneli,grypy ptasiej i innych..

Zgłoś 16.03.2006 blanka

strach przed ptasią grypą od lat zastępuję bitą śmietaną

Zgłoś 29.03.2006 majka54

kochani tort makowy jest super, ale w dzisiejszych czasach nie ma sensu sie męczyc z robieniem samemu masy, zreszta prawie zawsze mi sie waży. Kupuje masę ajerkoniakową jest super do tego tortu ... Pokaż więcej

kochani tort makowy jest super, ale w dzisiejszych czasach nie ma sensu sie męczyc z robieniem samemu masy, zreszta prawie zawsze mi sie waży. Kupuje masę ajerkoniakową jest super do tego tortu i nie taka tłusta jak te wlasnej roboty. Mnie zawsze tort wyrasta jak dodam dobrze ubitą pianę i delikatnie wymieszam.

Zgłoś 31.03.2006 ula

Tort makowy wspaniały.Ja robię do tortu makowego masę chałwową polecam wspaniała: 500g chałwy waniliowej połączyć z kostką masła . Wcześniej zrobić galaretkę w/g przepisu z mniejszą ilością wody... Pokaż więcej

Tort makowy wspaniały.Ja robię do tortu makowego masę chałwową polecam wspaniała: 500g chałwy waniliowej połączyć z kostką masła . Wcześniej zrobić galaretkę w/g przepisu z mniejszą ilością wody . Tężejącą galaretkę połączyć z masą chałwową przełożyć nią tort. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi lekko uprażonymi. Palce lizać.

Zgłoś 03.04.2006 SKSZYPCE

Zgłoś 07.04.2006 buziaczek

Tort b.dobry.najlepiej robic go na jajkach ubijanych i lekko zaparzonych i na 8 szt.Z tej ubitej masy odlac szklanke i zrobic krem z kostka masla,kakao,wodki. salmonella nie grozi. Co do maku to... Pokaż więcej

Tort b.dobry.najlepiej robic go na jajkach ubijanych i lekko zaparzonych i na 8 szt.Z tej ubitej masy odlac szklanke i zrobic krem z kostka masla,kakao,wodki. salmonella nie grozi. Co do maku to najlepiej go 3-4 plukac wrzatkiem, odsaczyc i dopiero mielic w maszynce. mak tak przygotowany ma b.dobry smak.

Zgłoś 13.04.2006 oktawka 1111

torcik był mniam mniam :-)) upieka na swieta

Zgłoś 02.05.2006 Halina

Od wielu lat piekę tort makowy,ale muszę przyznać,że ten przepis bardzo mi się podoba.Ja przekładam tort makowy tortem orzechowym i używam masy czekoladowej(gorzka czekolada,2 żółtka,masło,odrob... Pokaż więcej

Od wielu lat piekę tort makowy,ale muszę przyznać,że ten przepis bardzo mi się podoba.Ja przekładam tort makowy tortem orzechowym i używam masy czekoladowej(gorzka czekolada,2 żółtka,masło,odrobinę spirytusu).Jeśli piekę tort w dużej tortownicy masa musi być zrobiona z podwójnej porcji.Po wysmarowaniu całości masą , wierzchnią warstwę tortu obsypuję startą na tarce czekoladą.Polecam!

Halina

Zgłoś 05.06.2006 Iris

info dla ALAS - mak nie jest brudny- to tylko twoja wyobraznia tu pracuje- (to bys musial tak samo myc i parzyc make, kasze manne czy inne sypkie surowce,bo tak samo brudne). a jesli sa w nim z... Pokaż więcej

info dla ALAS - mak nie jest brudny- to tylko twoja wyobraznia tu pracuje- (to bys musial tak samo myc i parzyc make, kasze manne czy inne sypkie surowce,bo tak samo brudne). a jesli sa w nim zyjatka, to tak samo-o ile sa w mace czy kaszy, to wyrzucamy.a tych pare okruchow z makowki nikogo nie otruje.

Ew. "wydmuchamy" przed mieleniem.

Zgłoś 11.09.2006 katherinne

Torcik wyszedł super, a masa po prostu palce lizać! Dodałam tylko kieliszek więcej brandy;) Następnym razem chyba spróbuję jednakowoż na mniejszej tortownicy, bo nie udało mi się pociachać go na... Pokaż więcej

Torcik wyszedł super, a masa po prostu palce lizać! Dodałam tylko kieliszek więcej brandy;) Następnym razem chyba spróbuję jednakowoż na mniejszej tortownicy, bo nie udało mi się pociachać go na części trzy, ale i tak został pożarty w ciągu jednego dnia! Zamiast wanilii można dać cukier waniliowy i też jest dobrze!

Zgłoś 09.10.2006 agnieszka

czy wszystkie produkty wystarczą

Zgłoś 11.11.2006 artur

Tort z pewnością jest pyszny, wystarczy poczytać komentarze.

Ja jednak ocenię zdjęcia - SUPER - pięć gwiazdek

Zgłoś 12.02.2007 Charlotta

Do tortu makowego robię krem kawowy. Jest pyszny. Składniki kremu: szklanka mleka, pół szklanki wody, 6 łyżeczek kawy mielonej, 1 łyżka mąki tortowej, 2 żółtka, szklankę cukru, 30 dkg. masła.... Pokaż więcej

Do tortu makowego robię krem kawowy. Jest pyszny. Składniki kremu: szklanka mleka, pół szklanki wody, 6 łyżeczek kawy mielonej, 1 łyżka mąki tortowej, 2 żółtka, szklankę cukru, 30 dkg. masła. Wykonanie: żółtka ucieram z cukrem i gdy są utarte dodaję mąkę i połowę mleka, wodą wrzącą zalewam kawę i gdy się zaparzy dodaję resztę mleka, kawę z mlekiem wlewam do utartej masy i po połączeniu obu mas zagotowuję , powstaje budyń kawowy. Budyń trzeba wystudzić i połączyć z utartym masłem. Krem można robić z fusami kawowymi lub kawę przecedzić, zależnie od upodobania, Ja daję połowę fusów.

Zgłoś 16.12.2006 Ziuta

Mile panie- tort makowy pieke od lat, zawsze mialam klopoty z rozkrojeniem na rowne czesci.Wobec tego wymyslilam inny sposob, bardziej pracochlonny, ale pieknie wyglada i wspaniale smakuje: 25 d... Pokaż więcej

Mile panie- tort makowy pieke od lat, zawsze mialam klopoty z rozkrojeniem na rowne czesci.Wobec tego wymyslilam inny sposob, bardziej pracochlonny, ale pieknie wyglada i wspaniale smakuje: 25 dag maku, 9 jaj,27 dag cukru,9 lyzek tartej bulki, 3 lyzki miodu, aromat migdalowy.Dziele skladniki na trzy rowne czesci i pieke trzy krazki - kazdy 20 min.temp180. Na dno tortownicy pergamin.Przekladam masa migdalowa lub orzechowa, obie sa wysmienite: 30dag orzechow lub migdalow drobno zmielonych zalewam szklanka wrzacego mleka, dodaje szklanke

cukru i kostke masla, ucieram do bialosci. Masa jest lekka puszysta

i bardzo delikatna. Na wierzch polewa czekoladowa,po zastygnieciu mozna ubrac masa, lub dowolnie orzechami, migdalami.Polecam - smacznego

Zgłoś 21.12.2006 AniaR

RATUJCIE!!!!!! mieszkam w Irlandii, atu ludziska nie wiedza, co to maszynka do mielenia miesa i po co to w ogole, wiec nei moge nigdzie znalezc. Chce zrobic kutie i makowiec, jak moge wiec zm... Pokaż więcej

RATUJCIE!!!!!! mieszkam w Irlandii, atu ludziska nie wiedza, co to maszynka do mielenia miesa i po co to w ogole, wiec nei moge nigdzie znalezc. Chce zrobic kutie i makowiec, jak moge wiec zmielic mak bez maszynki. Co z tym mlynkiem do kawy. zadziala? Czy tylko zepsuje mak? Napiszcie prosze, moze tez na e-mail annarybialek@interia.pl Dziekuje

Zgłoś 03.02.2007 krysia

czy nalezy krazki ciasta napaczowac-nasaczyc przed polozeniem kremu ??? w komentarzach nic na ten temat nie przeczytalam

Zgłoś 06.04.2007 Ola

Oczywiście krążki tortu nasączamy zaparzoną i wystudzoną kawą, herbatą lub wodą z cukrem w zależności od tego jakiej masy użyjemy do przełożenia tortu. Do ponczu możemy też dodać odrobinę alkoho... Pokaż więcej

Oczywiście krążki tortu nasączamy zaparzoną i wystudzoną kawą, herbatą lub wodą z cukrem w zależności od tego jakiej masy użyjemy do przełożenia tortu. Do ponczu możemy też dodać odrobinę alkoholu.

Zgłoś 15.05.2007 kairos

moja mama i ja robimy taki tort!!!jest PYCHA!!!!polecam wszystkim

Zgłoś 07.12.2008 DeeDee

Tort jest nieziemski!!! Robiłam go już kilka razy, a moja mama regularnie zamawia go u mnie na imprezy :)

Zdecydowanie godny polecenia! Pozdrawiam gorąco Autora!

Zgłoś 09.11.2007 ANETA

KIEDYŚ ROBIŁAM TEN TORT CHYBA 3-KROTNIE.

JEST SUUUUUPER!!!

ALE JA DO KREMU (BEZ JAJEK), TYLKO MASŁO, CUKIER PUDER DODAJĘ SPIRYTUS, ALE OCZYWIŚCIE DZIECI MAJĄ WTEDY ZUPEŁNIE INNĄ WE... Pokaż więcej

KIEDYŚ ROBIŁAM TEN TORT CHYBA 3-KROTNIE.

JEST SUUUUUPER!!!

ALE JA DO KREMU (BEZ JAJEK), TYLKO MASŁO, CUKIER PUDER DODAJĘ SPIRYTUS, ALE OCZYWIŚCIE DZIECI MAJĄ WTEDY ZUPEŁNIE INNĄ WERSJĘ.

POLECAM.

Zgłoś 09.11.2007 ANETA

BIEDNA KRYSIU, CZY TY KIEDYŚ PIEKŁAŚ JAKIŚ MAKOWIEC???

NASĄCZANIE MAKU, COŚ CISIĘ POKRĘCIŁO.

Zgłoś 23.12.2007 panna take

ciacho jak ciacho, ale jakie profesjonalne foty! ;) pozdrawiam

Zgłoś 28.03.2008 fionna

Ja robie cos podobnego:

125 g miękkiej Kasi

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

2 łyżki Rama Cremefine Classic

Masa:

4 jajka
... Pokaż więcej

Ja robie cos podobnego:

125 g miękkiej Kasi

200 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru

2 łyżki Rama Cremefine Classic

Masa:

4 jajka

100 g cukru

1 puszka maku (900g)

1 mała puszka moreli w zalewie

2 łyżki kaszy mannej

cukier puder do dekoracji

Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i Ramę wymieszaj mikserem, a następnie wysyp na blat i szybko zagnieć. Około 1/5 części ciasta odłóż do lodówki, a resztą wyklej dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa: Jajka zmiksuj z cukrem, dodaj mak z puszki i kaszę, znów wymieszaj.

Masę makową wyłóż na ciasto w tortownicy, na to połóż połówki osączonych z zalewy moreli. Wyjmij resztę ciasta z lodówki i pokrusz na wierzchu. Piecz ok. 50 min. w 180 st.C. Gdy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

To ulubione ciasto w moim domu ostatnio :)

Zgłoś 14.05.2008 Annie

Dla tych ktorzy bojá sie surowych zoltek w masie... Ja do tej masy (jak do praktycznie kazdej zawierajacej jajka) zoltka spazam. Kiedy ubijecie je na piane- wstawcie garnek z zoltkami do wieksze... Pokaż więcej

Dla tych ktorzy bojá sie surowych zoltek w masie... Ja do tej masy (jak do praktycznie kazdej zawierajacej jajka) zoltka spazam. Kiedy ubijecie je na piane- wstawcie garnek z zoltkami do wiekszego garnka wypelnionego woda i postawionego na gazie. Woda w zewnetrznym garnku zacznie sie gotowac ogrzewajac nasze zoltka (i zabijajac wszelkie ptasio-grypowe bakterie). Trzeba na to poswiec kolo pol godziny ale warto. WAZNE: w czasie kiedy woda zacznie byc goraca (a nasze zoltka razem z nia) trzeba wciaz zoltka ubijac (najlepiej mikserem na najnizszych obrotach)- w przeciwnym razie- zamiast piany dostaniemy zoltkowa, slodko jajecznice...

Zgłoś 01.03.2010 Andy

Kusi mnie każdy tort który ma sam krem ,dosłownie tracę zmysły gdy widzą taki tort , ręce mi drzą gdy widzę taki przepyszny tort , mimo że jestem facetem

Zgłoś 11.04.2011 kuchara

Rewelacyjny tort-to absolutny hit!! Bardzo dziĘkuję za ten przepis. Torty makowe piekę co najmniej raz w roku-i co roku szukam nowego przepisu. Tegoroczny zakasował wszySTkie poprzednie-smakuje ... Pokaż więcej

Rewelacyjny tort-to absolutny hit!! Bardzo dziĘkuję za ten przepis. Torty makowe piekę co najmniej raz w roku-i co roku szukam nowego przepisu. Tegoroczny zakasował wszySTkie poprzednie-smakuje wspaniale i prezentuje się wspaniale. Nie polewałam juz tortu lukrem, bo dla nAs to juz za slodko, za ciężko, posmarowałam tort masą i udekorowałam duzymi czekoladowymi wirókami (biala i ciemna czekolada). REWELACJA!

Zgłoś 13.08.2013 gość

wyszedł super

Zgłoś 13.08.2013 Obzarciuch

fajny torcik

zobacz też koniecznie moj tort porzeczkowo - czekoladowy

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/tort-porzeczkowo-czekoladowy.html

ZAPRASZAM

Zgłoś 21.02.2014 gość

lubie makowiec ale nie przepadam za nim,wole w te miejsce sernik

Zgłoś 21.02.2014 gość

ssij mi wora druciaro!