Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tradycyjne leczo węgierskie

Tekst i foto Zuza Gałuszka 13.08.2013

Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje zlekceważyć, można dolać wino, nawtykać innych warzyw, ale ten właśnie skład stanowi o oryginalnym smaku potrawy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630 złśredni135 min.wysoka

Składniki:

70 dag dobrej, tłustej kiełbasy, 70 dag różnych papryk, 70 dag pomidorów, 1 mała cebula, kilka ostrych papryczek, szczypta słodkiej papryki, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprz, kilka gałązek natki pietruszki, 3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę kroimy na kawałki i krótko obsmażamy w odrobinie oleju. Przekładamy do rondla o grubym dnie. Papryki kroimy na plastry, cebulę w cienkie plasterki. Ostre papryczki siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, obsmażamy na niej przez 2-3 minuty pokrojoną paprykę i papryczki. Przekładamy do rondla. Na patelni smażymy cebulę, gdy się zeszkli ją także przekładamy do rondla. Ustawiamy go na niewielkim ogniu. Dodajemy obrane ze skórki pomidory. Nie muszą być drobno pokrojone, rozpadną się w trakcie gotowania. Dodajemy cukier i słodką paprykę w proszku, mieszamy. Całość dusimy, w zależności od upodobania, od 1 do 3 godzin. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Leczo podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną pietruszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.08.2013 gość

Na Węgrzech lecsó to tak jak u nas bigos, niby taki sam a każdy inny. Ten wygląda cudownie, muszę spróbować, ale poznajcie moją wersję - www.lecsoiptasiemleko.com ... Pokaż więcej

Na Węgrzech lecsó to tak jak u nas bigos, niby taki sam a każdy inny. Ten wygląda cudownie, muszę spróbować, ale poznajcie moją wersję - www.lecsoiptasiemleko.com Ewa KK

Zgłoś 15.08.2013 gość

Zapomniałam,że już zbliża się jesień,więc mamy wykwit jarzyn. Leczo będzie u mnie gościć gości.Dzięki za przypomnienie.

Zgłoś 25.09.2013 Grisza

Jeżeli kiełbasa jest tłusta to po co jeszcze olej? Należy ją powoli wytopić, potem podsmażyć a na tym samym tłuszczu podsmażyć warzywa. Będzie smaczniejsze.

Zgłoś 25.09.2013 ????

to ma być leczo? wygląda jak pociachane kawałki kiełbasy i warzyw ułozone obok siebie na potrzeby zdjęcia!a gdzie sos?zreszta po 3 godzinach to wszystkie warzywa się rozleca na miazgę

Zgłoś 26.03.2014 gość

Do d............... i do zdjęcia popieram ????

Dyzio

Zgłoś 07.05.2014 Ania

Leczo jest pyszne,ja robiłam warzywne z przepisów kuchni Lidla,mniam...