Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tutti frutti

Tekst i foto madzienka 17-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:


1 dzem z czarnej porzeczki,
1 lyzka kakao,
2 1/2 szklanka maki (42,5 dag),
1 margaryna,
4 jajka,
1 szklanka cukru - niepelna (20 dag),
2 lyzeczki proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić:


Wykonać kruche ciasto - ugniatać mąkę, tłuszcz, żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier (należy odłożyć 1 łyżkę cukru do białek).
Po wyrobieniu całości ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao ugniatając to razem. Blachę cienko smarujemy tłuszczem, na który kładziemy część bez kakao ugniatając to tak, aby ciasto zostało rozłożone na podstawie (całej powierzchni) blachy. Po rozłożeniu tej części całość należy posmarować dżemem z czarnej porzeczki (może być tez z borówek lub jagód).
Pozostałe 2 części formujemy w kule, które kładziemy do lodówki na około 1 godzinę (w celu oziębienia).
Po oziębieniu:
- Część wyrobioną z kakao należy pokruszyć lub utrzeć na tarce o większych otworach, tak aby całość opadła na rozsmarowany dżem.
- Na warstwy te kładziemy ubita na gęsto pianę z białek. Przed ubijaniem dodajemy do białka odłożony cukier.
- Na tak przyrządzoną całość równomiernie kładziemy, ucierając na tarce, ostatnią ostudzoną kulę.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Uwaga:
Blacha do pieczenia powinna mieć 36cm wysokości.
Piekarnik powinien być dobrze wygrzany (włączyć go na 10-15 min przed włożeniem ciasta). Przy piekarniku elektrycznym temp. powinna być o około 10 stopni C mniejsza. Blachę z ciastem usytuować na środku piekarnika (mam na myśli jego wysokość).
Do pieczenia zastosować mąkę typu 550, stosowaną do ciast drożdżowych). Piec w temp. 160 stopni C przez około 40 min. Smacznego!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.11.2005 Basia

Kobieto - blacha 36 cm wysoka, gdzie ty taką kupiłaś

Zgłoś 18.11.2005 madzienka

aaaaaa przepraszam naturalnie chodzilo mi o dlugosc, przyznaje sie do bledu nie wiem jak moglo do niego dojsc jeszcze raz przepraszam :)

Zgłoś 18.11.2005 madzienka

zreszta blacha tu w ogole nie ma zadnego znaczenia :)))

Zgłoś 30.12.2005 alinka

nie nazwałabym to ciasto tutti frutti gdyż tak robie pleśniaka i niczym sie nie rózni od tego przepisu. Z tego co mi wiadomo tutti frutti robi sie zupełnie inaczej. Nie polecam z dżemem.

Zgłoś 31.12.2005 edka

faktycznie ciasto jest całkiem podobne do "plesniaka",ale zrobiłam je i smakowało wszystkim.Aha-czesc ciasta-która daje się na blachę radzę oddzielić troche większą...bo spód wychodzi ... Pokaż więcej

faktycznie ciasto jest całkiem podobne do "plesniaka",ale zrobiłam je i smakowało wszystkim.Aha-czesc ciasta-która daje się na blachę radzę oddzielić troche większą...bo spód wychodzi bardzo cienki.Ale i tak jest pyszny.POlecam.

Zgłoś 08.06.2006 jarek

w gupki daje sie conajmniej 5lyzecek cerkwunu

Zgłoś 08.06.2006 jarek

to jest podobne do cukru tylko wienksze