Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tzatziki greckie (prosty sposób)

Tekst i foto Niunia 29-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- serek Creme Bonjour - naturalny,
- duży ząbek czosnku,
- 1 świeży ogórek.

Jak przyrządzić:

Ogórek zetrzec na drobnej tarce, odcedzic. Zmieszac odcedzony ogorek z serkiem, wcisnąc do niego czosnek. Dobrze wymieszac, schlodzic w lodówce.

Jak podawać?

Najlepiej schlodzony, ale niekoniecznie.

Uwagi:

Łatwy do zrobienia, szybki i pyszny (szczególnie do potraw z grila i nie tylko).
Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2004 ilona

mozna jeszsze dodac swierzy drobno pokrojony szczypiorek,lyzke oliwy z oliwek i oczywiscie sol i pieprz,pyszne z pieczonymi ziemniaczkami smacznego:)

Zgłoś 08.11.2004 wiola

Ja daję jogurt naturalny z BAKOMY

Zgłoś 15.01.2005 goga

dobry przepis,ale troszkę sosik jest za gęsty, ja jeszcze dodaję do serka odrobinę smietany lub jogurtu naturalnego, pychotka:-)

Zgłoś 29.04.2005 anita

ja dodaję drobno posiekany koperek

Zgłoś 15.02.2006 gajka

przepis jest OK tylko trochę świeżego kopru

Zgłoś 25.05.2005 andrew

ja do tego sosu dodaje jeszcze tartą na drobnych oczkach rzodkiewkę przez co jest bardziej pikantny polecam:-)

Zgłoś 24.06.2005 Gusiek

Wielkie dzięki!Świetny przepis.Jak byłam w Grecji to serwowali podobny jedynie moge powiedzieć,że musi być mniej gęsty a raczej stroche wodnisty.Najczęściej podają go ze świeżym,żytnim chlebem ... Pokaż więcej

Wielkie dzięki!Świetny przepis.Jak byłam w Grecji to serwowali podobny jedynie moge powiedzieć,że musi być mniej gęsty a raczej stroche wodnisty.Najczęściej podają go ze świeżym,żytnim chlebem jako przystawkę.pozdrawiam

Zgłoś 15.07.2005 KOCH

ludzie niemacie pojecia o ZAZIKACH- zapomnieliscie jesz cze paru waznycz skladnikow ale to nic kombinujcie dalej ----trzeba jeszcze dodac po trosze oleju ,octu ,soli ,pieprzu najlepiej bialego ... Pokaż więcej

ludzie niemacie pojecia o ZAZIKACH- zapomnieliscie jesz cze paru waznycz skladnikow ale to nic kombinujcie dalej ----trzeba jeszcze dodac po trosze oleju ,octu ,soli ,pieprzu najlepiej bialego ZYCZE POWODZENIA

Zgłoś 07.10.2005 lencia

KOCH......!!!!......

Można ale nie trzeba, wyprubowałeś,że twierdzisz ,że się o czymś zapomniało...lubię dobrze gotować i wydziwiać ,gotuję dobrze i wydaje mi sie po ugotowaniu tego sosu ... Pokaż więcej

KOCH......!!!!......

Można ale nie trzeba, wyprubowałeś,że twierdzisz ,że się o czymś zapomniało...lubię dobrze gotować i wydziwiać ,gotuję dobrze i wydaje mi sie po ugotowaniu tego sosu ,żę wyszedł dobrze i wyśm ienicie smakuje...nic dodać nic ując ......spróbujcie pychoptka....niektórzy nie spróbują a oceniaja na niekorzyść....najpierw zrubcie a później oceniajcie.....pozdrawiam...

Zgłoś 09.01.2006 violka

Tego się nie gotuje tylko miesza wszystkie składniki ze sobą tak wogole sos jest super z pieczonymi ziemniaczkami lub z pieczonymi kopytkami jak sie zrobi kopytka to nie gotujcie ich tylko na pa... Pokaż więcej

Tego się nie gotuje tylko miesza wszystkie składniki ze sobą tak wogole sos jest super z pieczonymi ziemniaczkami lub z pieczonymi kopytkami jak sie zrobi kopytka to nie gotujcie ich tylko na patelnie niech sie smaza na oleju z jednej i drugiej strony pycha pozdrawiam

Zgłoś 19.05.2006 Marzena

ludzie zapomnieliście jeszcze musztardzie majonezie miodzie rodzynkach kiwi odórkach malosolnych i halibucie aha szczypta kiszonej kapusty i odrobina majeranku i jest sosik ok

Zgłoś 09.06.2006 kola

bardzo mnie dziwia niektore komentarze, autorka podala, zreszta napisala to w tytule, oryginalny grecki przepis, dodawanie czegokolwwiek, no moze z wyjatkiem soli i pieprzu, nie jest juz ta potr... Pokaż więcej

bardzo mnie dziwia niektore komentarze, autorka podala, zreszta napisala to w tytule, oryginalny grecki przepis, dodawanie czegokolwwiek, no moze z wyjatkiem soli i pieprzu, nie jest juz ta potrawa...Tzatziki greckie to nie mizeria, kopru e nich nie uswiadczysz , a tym bardziej rzodkiewki. Rozumiem, ze wiele z nas lubi eksperymenty kulinarne, ale sa przepisy, ktore mozna okreslic mianem potraw regionalnych czy tez tradycyjnych, ktore nalezy uszanowac...to tak jakby do bigosu dodac szpinak...mozna, ale to juz nie jest bigos...

Zgłoś 18.08.2006 Audik

Po co się takie cymbały jak "Marzena" wogóle wpisują? Nie ma toto nic do powiedzenia a otwiera dziób. A sio, paskudo !!

Zgłoś 05.12.2007 Janek

fajne ale głópie

Zgłoś 05.12.2007 o2

"Marzena" napisała, żę należy dodac mnóstwo nnych rzeczy, możę to i będzie dobre, ale czy z tzacikami to bęzie miało coś wspólnego...?

Zgłoś 20.08.2010 anka

Marzena ...:) spodziewałaś się, że ironia zostanie wychwycona? Krytykantom pelecam wypróbowanie Twojego przepisu. Pewnie wyjdzie coś extra:) Zwłaszcza z tą kapustą:) pozdrawiam!