Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Tzatzyki

Tekst i foto Asha 29-10-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty6 min.?

Składniki:

ogórek, 2-3 ząbki czosnku, twaróg homogenizowany, dobry ocet (np. korzenny) liść mięty, jogurt, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Do twarożku dodać starty nieduży kawałek ogórka, roztarty czosnek, kropelkę octu, roztarty listek mięty, łyżeczkę oliwy. Wymieszać i przyprawić.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Idealny do grzanek, jako przystawka imprezowa (o ile wszyscy lubią czosnek;), wspaniale pasuje jako dodatek do pieczywa przy sałatce greckiej, świetny do gyros i pity.

Uwagi:


Zamiast octu można dodać sok z cytryny, można również dodać szczyptę oregano.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.09.2006 magda

miodzio

Zgłoś 09.09.2006 gaga

Buziaki,najlepszy przepis!Do tych czas robilam zupelnie inaczej,ale probowalam z Twojego przepisu i palce lizać!u Mnie żadna impreza nie przeszła by bez tzatzi...pozdrawiam papa

Zgłoś 17.06.2010 Magda

Co to jest ten twaróg homogenizowany? Taki serek waniliowy?