Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Vermicelli z czosnkiem

Tekst i foto ajwi 10-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
27 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

Na 2 osoby:
- 400 g makaronu vermicelli ("drobne robaczki") lub inny drobniejszy,
- 4 zabki czosnku,
- 150 ml oliwy extra vergine,
- pietruszka natka,
- sol,
- bialy pieprz.

Jak przyrządzić:

1. Gotujemy makaron.
2. Al dente vermicelli polewamy olejem, solimy i polewamy oliwą.
3. Dodalemy listki pietruszki i rozdzielamy na dwa gębokie talerze.
4. Jeśli jest za suche dodajemy więcej oliwy.
5. Doskonale z bialym wytrawnym winem albo na dzien po ciężkiej nocy zamiast rosołu.

Uwagi:

Prostota tego dania jest porównywalna z jego smakiem.

Dla hardcorowych zjadaczy mozna dodac ostra, pokrojoną papryczkę chilli. OSTROŻNIE, ĆWIERĆ PAPRYCZKI NA 2 OSOBY STARCZY.

Do ceny dolicz wino.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.02.2004 Elfi

Oj wyglada na to ze ktyos zapomnial tu o czosnku, otoz najlepiej go drobno posiekać i zalać oliwą i pozostawic na pare minut i dopiero tej mikstury uzywamy do polania makaronu :)

Pozdrawi... Pokaż więcej

Oj wyglada na to ze ktyos zapomnial tu o czosnku, otoz najlepiej go drobno posiekać i zalać oliwą i pozostawic na pare minut i dopiero tej mikstury uzywamy do polania makaronu :)

Pozdrawiam i zycze smacznego, bo to jest naprawde dobre

Zgłoś 18.02.2004 ajwi

rzeczywiscie zapomnialam o czosnku. drobno posiekac i wymieszac z oliwa i makaronem i zjesc. sorki

Zgłoś 21.02.2004 Brawo

Tak proste, że aż pyszne

Zgłoś 26.02.2004 Gena

To mój ulubiony wloski makaron. Najlepsze ją proste, z niewielką ilością składników makarony i bezmiesne.

Zgłoś 08.03.2004 wapniak

Dobre i szybko się przyrządza. Uwiodłem na to już ze 2 panienki :-)

Zgłoś 14.08.2006 tomidor

a z alici nie byłoby ciekawiej? ktoś niedawno napisał, że to pycha dodać właśnie anchois. Ale jak? Na zimno? Bez smażenia?