Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Vinaigrette z octem balsamico

Tekst i foto EKA 13-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
na 4 porcje sałaty2 złprosty5 min.?

Składniki:

ocet balsamico (ciemny do sałaty, biały do kapusty pekińskiej) - 1 łyżka,
cukier - 1-2 łyżeczki,
sól - szczypta,
pieprz - szczypta,
czosnek w proszku - odrobina,
musztarda Dijon - 1 łyżeczka,
oliwa extra vergine - 3 łyżki

Jak przyrządzić:

Do kubka o pionowych ściankach wlać ocet balsamico. Dodać cukier, sól, pieprz i sproszkowany czosnek. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się soli i cukru.
Wlać oliwę i dodać musztardę. Ubijać, najlepiej wąskim widelcem, do czasu otrzymania jednolitej emulsji.

Jak podawać?

Sos natychmiast wylać na przygotowaną wcześniej w dużej salaterce sałatę (odwodnioną i porwaną na kawałki) albo kapustę pekińską (pokrojoną w paski ok. 0,5 x 5 cm). Dosyć długo mieszać, aż sos dokładnie pokryje wszystkie zakamarki sałaty - na tym polega sztuka przyrządzania sałat w kuchni francuskiej. Sosu nie musi być dużo; sałata nie ma w sosie "pływać", tylko być "posmarowana" sosem.

Uwagi:

Sól i cukier trzeba rozpuścić w samym occie. W oliwie nic się nie rozpuszcza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.12.2009 stryjhelmut

zrobiłem na razie z ciemnym balsamico; czosnek: (nie miałem sproszkowanego) 1 ząbek świeży przez praskę.... GITES MAJONES!!!!!!!

Zgłoś 18.10.2010 mea

Jak Helmut dałam świeży czosnek i ciemny ocet, sos wyszedł bardzo smaczny, ale następnym razem dodam tylko jedną łyżeczkę cukru. Smacznego!

Zgłoś 18.10.2010 mea

Jak Helmut dałam świeży czosnek i ciemny ocet, sos wyszedł bardzo smaczny, ale następnym razem dodam tylko jedną łyżeczkę cukru. Smacznego!

Zgłoś 24.06.2012 Aga

super sos:) pyszne lekko słodkawy smak