Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Walentynkowy tort śmietanowy

Tekst i foto Danka Daniłowska 14.02.2013

Legenda głosi, że Święty Walenty pomagał pisać ludziom listy miłosne i jako pierwszy dał błogosławieństwo poganinowi i chrześcijance. Walentynki są krytykowane za ich komercyjne i konsumpcyjne nastawienie, ale trzeba przyznać, że jest to sympatyczne święto i przygotowanie np. własnoręcznie upieczonego tortu dla osób bliskich sercu jest miłym akcentem podkreślającym ten romantyczny dzień.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
835 złwymagający60 min.wysoka

Składniki:

8 jajek,
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
opakowanie kremu śmietankowego do tortów,
pół kostki masła,
puszka brzoskwiń w puszce,
pół l śmietany kremówki,
2 zagęszczacze do śmietany,
2 płaskie łyżki cukru,
łyżka spirytusu,
aromat śmietankowy,
kandyzowane owoce do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować na gładką masę.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę.

Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.

Krem śmietankowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać pół kostki miękkiego masła i całość zmiksować.

Biszkopt podzielić na 3 części.

Brzoskwinie z puszki wyłożyć na sito i odsączyć z syropu.

Syrop rozcieńczyć z 1/3 szklanki wody, dodać spirytus.

Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć przygotowanym syropem, posmarować kremem śmietankowym i poukładać pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynności.

Wierzchni krążek również nasączyć syropem, boki ciasta posmarować kremem śmietankowym.

Śmietanę ubić na sztywno razem z zagęszczaczem i dwiema łyżkami cukru i udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego.

Tort przystroić owocami kandyzowanymi np. czerwonymi wisienkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2013 Mariola

Takie torty zawsze szybko znikają ,ja dodaje śmietanę Pilos z Lidla bo szybko się ubija i idealnie się nadaje do ciast,tort wygląda bardzo apetycznie.

Zgłoś 20.09.2013 jolanta

Ostatnio robiłam tort ten kupiłam biszkopt w kauflandzie i nasączałam go wodą z syropem brzoskwiniowym paoli, wyszedl pyszny