Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wariacja serowa

Tekst i foto Martana 12-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złśredni? min.wysoka

Składniki:

- 15 dag sera mozzarella,
- 15 dag sera wedzonego (niewazne jaki, byle smaczny i slony),
- 15 dag sera gorgonzola,
- kubek kwasnej, chudej smietany,
- pieprz, ziola prowansalskie,
- 2 zabki czosnku,
- sol i kropla oliwy do gotowania makaronu,
- makaron, jaki kto lubi, ilosc tez - jak kto lubi.
- kapary albo oliwki, wedle gustu.

Jak przyrządzić:

Smietane wlewamy do niewielkiego garnka, dodajemy sporo pieprzu, czosnek przecisniety przez praske, duza szczypte ziol prowansalskich i stawiamy na najmniejszym ogniu, jaki jest mozliwy. Kiedy smietana zaczyna "bulkac" wrzucamy pokrojone w niewielka kostke sery. Mieszamy czesto, nie zwiekszamy gazu. Jest czas na makaron, kazdy wie jak ugotowac, proponuje ok 7 minut, wtedy bedzie jedrny ale juz miekki. Jak sery sie dokladnie rozpuszcza w smietanie a makaron sie ugotuje, wystarczy odczedzic (nie sery ale makaron) i podawac, smacznego:)Jesli ktos lubi, to kazda porcje posypac kaparami albo krojonymi oliwkami.

Potrzebne przybory:

garnek, kuchenka z gazem i cierpliwosc w mieszaniu sosu.

Jak podawać?

W glebokim talerzu, reszte fantazji pozostawiam w Waszych rekach, ale fajnie wyglada podana na wielkim lisciu salaty lodowej.

Uwagi:

Jak wrzucimy za duzy gaz to nam sie wszystko spali, wiec z tym ostroznie :)
Kalorie sa niesamowite w tej potrawie, ale mamusia zawsze mowila, ze jak sie nie laczy sera, makaronu i miesa to kalorie ida precz, miala racje :)

Czas przygotowania:

Zalezy od garnka, ilosci mieszan, jakosci serow itd. wiec...... hihi, nie wiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.05.2005 madzia

Do Maćka

Jesteś beznadziejny... najlepiej krytykowanie Ci chyba wychodzi, bo na pewno nie gotowanie... Ten internet Ci chyba mózg zlansował i zapomniałeś kultury... no chyba, że nigdy jej... Pokaż więcej

Do Maćka

Jesteś beznadziejny... najlepiej krytykowanie Ci chyba wychodzi, bo na pewno nie gotowanie... Ten internet Ci chyba mózg zlansował i zapomniałeś kultury... no chyba, że nigdy jej nie miałeś... a potrawa na pewno jest super, muszę spróbować:)

Zgłoś 23.05.2005 darek

pycha !!!!!!!

Zgłoś 30.05.2005 Lolek

Bardzo smaczne:) Posypałam porwanymi listkami bazylii i podałam z sałatą. Do tego białe winko i wakacujna atmosfera.