Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Warzywa zimową porą

23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.12.2003 Adam

Spróbowałem waszego przepisu i uważam,że jest świetny.Jestem smakoszem,dlatego stawiam na to,co porządne,syci i polskie.

Polecam na rodzinne uroczystości i święta!

Zgłoś 04.01.2004 aga

- bardzo podobnie robi kaczkę moja mama -- tylo wiecej jablek przy pieczeniu-- pychota -- a dobrze jest pamietac o dodatkowej rynience z woda w piekarniku;)

Zgłoś 08.01.2004 beba

Czy może być pierś z kurczaka zamiast kaczki?

Zgłoś 10.01.2004 regulgator

Z JEDNĄ BORÓWKĄ???

Zgłoś 01.02.2004 sufcio

Bardzo ciekawy przepis tylko troche za drogi:(

Ze swojej strony moge polecic piersi kaczki nadziewane śliwkami.

Wykonanie podobne, polecam o symboliczne stosowanie czosnku lub użyc... Pokaż więcej

Bardzo ciekawy przepis tylko troche za drogi:(

Ze swojej strony moge polecic piersi kaczki nadziewane śliwkami.

Wykonanie podobne, polecam o symboliczne stosowanie czosnku lub użycie soli czosnkowej. w piers naciac kieszeń i wlozyc sliwki, wszystko spiac wykalaczka.calosc obsmazyc i dusic do miekkosci doprawic smietana /36%/. podawac z marchewka "karotenka" i ryzem.

jezeli macie jakies pytania badz chcecie sie wymienic ciekawymi przepisami to piszcie! sufi@wp.pl

Zgłoś 12.02.2004 asia

Właśnie marze o obiedzie... aż mi w brzuchu burczy!!!!!!!!!!

Zgłoś 23.02.2004 tao

ale,narobilscie mi apetytu chyba zaraz zrobie sobie szpinak,pozdrawiam

Zgłoś 23.02.2004 tao

ale,narobilscie mi apetytu chyba zaraz zrobie sobie szpinak,pozdrawiam

Zgłoś 21.04.2005 Darek

gdzie znajde więcej przepisów z kaczkami?

Zgłoś 25.04.2005 majka

Proponuję podlewać winem , choć po czerwonym jest dosyć ciemny

kolor , ale za to smak...

Zgłoś 24.08.2005 munsin

zamiast jablek i borowki mozna dodac talarki cukini i podsmazac na duzym ogniu przez krotki czas ,mieszajac i kropiac co jakis czas octem balsamiko .,troszke cukru ,soli ,pieprz bialy ....palce... Pokaż więcej

zamiast jablek i borowki mozna dodac talarki cukini i podsmazac na duzym ogniu przez krotki czas ,mieszajac i kropiac co jakis czas octem balsamiko .,troszke cukru ,soli ,pieprz bialy ....palce lizac:) polecam

Zgłoś 19.11.2005 do REGULATORA

chyba chodzi Ci o forme "sloik borowki".....w zasadzie to sie na tym nie znam ale na sloikach czy to z borowka czy z zurawina tak jest napisane. nie "zurawiny" czy "boro... Pokaż więcej

chyba chodzi Ci o forme "sloik borowki".....w zasadzie to sie na tym nie znam ale na sloikach czy to z borowka czy z zurawina tak jest napisane. nie "zurawiny" czy "borowki" a "zurawina" i "borowka" wlasnie. pewnie dlatego, ze nie sa tam wsypane poprostu jagody a przetwory z nich.....

Zgłoś 07.06.2006 Elżbieta

Zgłoś 07.06.2006 Elżunia

Skoro przysliście do mnie to pewnie znacie mój e-mail.

Do rzeczy, zrobię Krzysiowi taka kaczkę i niech mnie spróbuje nie kochać...:)))

Jadłam to w "Antrakcie" w wykonani... Pokaż więcej

Skoro przysliście do mnie to pewnie znacie mój e-mail.

Do rzeczy, zrobię Krzysiowi taka kaczkę i niech mnie spróbuje nie kochać...:)))

Jadłam to w "Antrakcie" w wykonaniu Pana Tomka.

Rewelacja!!!

Zgłoś 08.06.2006 agnes

ALT PYSZNIUTKO WYGLADA.OBECNIE PRZEBYWAM W ANGLI I TESKNIE ZA TAKIM JEDZONKIEM.POZDRO DLA WSZYSTKICH

Zgłoś 08.06.2006 agnes

ALT PYSZNIUTKO WYGLADA.OBECNIE PRZEBYWAM W ANGLI I TESKNIE ZA TAKIM JEDZONKIEM.POZDRO DLA WSZYSTKICH

Zgłoś 08.06.2006 hipcia

przepis jest spoko,ale zdjęcie przedstawia potrawę mało apetycznie.wypadałoby popracować nad estetyką podania tego ekskluzywnego dania.Mówie to z doświadczenia -nawet najgorsza potrawa estetyczn... Pokaż więcej

przepis jest spoko,ale zdjęcie przedstawia potrawę mało apetycznie.wypadałoby popracować nad estetyką podania tego ekskluzywnego dania.Mówie to z doświadczenia -nawet najgorsza potrawa estetycznie podana budzi zaufanie

Zgłoś 19.06.2006 HALIME

Uwielbiam kaczkę.Robię ją niezbyt często ale zawsze piekę z jabłkami.Pyszna.Z cosnkiem też może być dobra.

Zgłoś 07.07.2006 Malgola

Pycha, naprawdę świetne. Robiłam dwa razy. W czasie pieczenia lepiej jest 1h dusić w piekarniku (pod przykryciem), a drugą godz. bez przykrycia. Mięciutka i krucha, pycha !!

Zgłoś 26.01.2007 dargnes

Zgłoś 26.01.2007 dargnes

przepis super tylko trzeba w kuchni troche spedzic czasu naprawde pycha polecam

Zgłoś 06.05.2007 Stenia

Danie pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Zrobiłam według przepisu. Piersi kaczki mięciutkie a jabłuszka pychotka. Polecam wszystkim którzy mają ochotę na kaczuszkę. Chińska małe piwo. Nasza ka... Pokaż więcej

Danie pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Zrobiłam według przepisu. Piersi kaczki mięciutkie a jabłuszka pychotka. Polecam wszystkim którzy mają ochotę na kaczuszkę. Chińska małe piwo. Nasza kaczuszka paluszki lizać.

Zgłoś 11.03.2008 LOLITA

az sie przykor robi ze nie ktorzy maja takie glupie komentarze, ...pala w leb.. co to znaczy po to mamy stworzona taka stronke aby sobie pomoc w wymiane jakis fajnych przepisow.

Zgłoś 24.04.2008 ania

bardzo dobre

Zgłoś 13.09.2009 alika

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój s... Pokaż więcej

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój smak a jabłka ozdabiały i smakowały wybornie. Przy tym, nie napracowałam się.

Zgłoś 13.09.2009 alika

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój s... Pokaż więcej

Dziękuję za przepis. Dzisiaj wzorowałam się na nim i piesi wyszły pyszne. Skórka chrupiąca a mięso soczyste i smaczne. Jabłka dodane do dania w ten sposób to dobry pomysł. Mięso zachowało swój smak a jabłka ozdabiały i smakowały wybornie. Przy tym, nie napracowałam się.

Zgłoś 15.02.2011 ja

dowiedzialam sie dzieki ,o to mi chodzilo

Zgłoś 06.08.2010 Piotr

Przepis super, uwielbiam kaczkę! Ja jeszcze dodaję parę ziarenek jałowca. Pozdrawiam

Zgłoś 02.01.2015 Sławomir Wdzydze

ch.u.j.o.w.y przepis nic nie wyszło, kaczką można okno wybić