Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Warzywa zimową porą

23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2010 ełczanka

zdrowsze bez bułki tartej, tylko płatki kukurydziane.

Jedzonko super:)

Zgłoś 05.08.2010 monia

przepyszne:) teraz serwujemy na każdej imprezie i zawsze znika w pierwszej kolejności

Zgłoś 23.05.2011 FRances

Pyszneeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!Wszyscy pochalaniali jeden faworekza drugim :D A sos,mmmmmmmmmmmm :P

Polecam jak najbardziej!!!!!!

Zgłoś 13.05.2010 maja

super są te faworki.ja zrobiłam z piersi kurczaka ale naprawde rewela a sos palce lizac :)

Zgłoś 13.05.2010 nikt ważny

zastanawia mnie do czego uzyc te 1/2 szkl. oleju. Jesli smazymy "w głebokim oleju" to raczej 1/2 szkl. nie wystarczy

Zgłoś 13.05.2010 Raz Putin

Nikt Ważny,

oj czepiasz się, smażymy po jednym w żaroodpornej szklance, najpierw pierwszą połowę, potem drugą i tyle, na Marnej Olywce wszystko jest możliwe!

Zgłoś 13.05.2010 mag125

bardzo dobre:)

Zgłoś 15.05.2010 Maryna

Proponuje podsmażyć jeszcze trzecia połowę,bedzie dodatkowa porcja..

Zgłoś 15.05.2010 pokemon1410

Dzisiaj robiłem rewelacja zwłaszcza sosik .

pozdrawiam

Zgłoś 24.05.2010 ona

jedzonko palce lizać, a sosik rewelacja

Zgłoś 06.12.2012 gość

U mnie takie faworki robimy przy okazji różnych imprez już od kilku lat.Z reguły robię jednak z piersi kurczaka a nie indyka,i najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym.Do tego dwa sosy-diab... Pokaż więcej

U mnie takie faworki robimy przy okazji różnych imprez już od kilku lat.Z reguły robię jednak z piersi kurczaka a nie indyka,i najlepiej smakują smażone na maśle klarowanym.Do tego dwa sosy-diabelski REWELKA i jogurtowo-majonez z czosnkiem. POLECAM