Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Warzywa zimową porą

23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.10.2009 Cleo

Wyglada smakowicie. I faktycznie jesiennie...

Zgłoś 30.10.2009 Joaska

Zupa wyglada smakowicie, oprocz tego zdjecia, gdzie mozna zauwazyc oka na zupie. Zrobie dzisiaj te zupe, ale bez boczku :) bo nadal sie odchudzam :)

Zgłoś 30.10.2009 benanes

Wygląda pysznie:) myślę że ta cebulowa to dobry pomysł na jutrzejszy obiad:))

Zgłoś 01.11.2009 gia

cebulowa z makaronem to bluznierstwo! robisz z cebulowej rosół na wodzie! cebulowa tylko z grzanką i serem.

Zgłoś 02.11.2009 Do gość Ewa

Nie zrozumiałeś przepisu. Warzywa są wyławiane, a marchewka zostaje w garnku, nie tylko po to by się dogotować, ale po prostu ma być częścią zupy. Więc włożenie wcześniej marchwi nic by tu nie d... Pokaż więcej

Nie zrozumiałeś przepisu. Warzywa są wyławiane, a marchewka zostaje w garnku, nie tylko po to by się dogotować, ale po prostu ma być częścią zupy. Więc włożenie wcześniej marchwi nic by tu nie dało, pozostałe warzywa z włoszczyzny są wyjmowane z upy, bo nie są tam potrzebne, wystarczy ich smak.

Zgłoś 03.11.2009 gocha

Ja dusze cebulę na oliwie i potem gotuję w garnku z wodą i wegetą.Kiedy będzie miękka dolewam wino białe półwytrawne(szklanka na litr) i troche startego sera żółtego.Do tego podaję grzanki robi... Pokaż więcej

Ja dusze cebulę na oliwie i potem gotuję w garnku z wodą i wegetą.Kiedy będzie miękka dolewam wino białe półwytrawne(szklanka na litr) i troche startego sera żółtego.Do tego podaję grzanki robione z bulki, pokrojonej w kostkę i zezłocone w piekarniku(robię wcześniej i więcej-na kilka zup).Taka zupa naprawdę rozgrzewa!

Zgłoś 05.11.2009 dumna

a sie podniecacie, po to sa takie portale by mozna bylo sobie przepisy dowolne zamieszczać, a jak ktos chce tradycyjna cebulową to niech sobie kupi kuchnie polską

Zgłoś 30.10.2009 Gokard23

wlasnie gotuje prawie wedlug przepisu. Delikatne zmiany tj Zamiast boczku to zeberka, wiecej przypraw i warzyw np kalafior, czosnek... Zdam relacje czy smakuje... jak ja skoncze :]

Zgłoś 31.10.2009

polecam zmiksowac zupke i zalac makaron

Zgłoś 31.10.2009

pyszna zupa cebulowa ale troche udogodnien:zamiast wylawiac warzywa a pozostawic marchew aby sie dogotowala TO wrzuc najpierw marchew i gotuj a reszte warzyw dodaj pozniej.

Dobra na przezi... Pokaż więcej

pyszna zupa cebulowa ale troche udogodnien:zamiast wylawiac warzywa a pozostawic marchew aby sie dogotowala TO wrzuc najpierw marchew i gotuj a reszte warzyw dodaj pozniej.

Dobra na przeziebienie ale tyle tluszczu to miazdzyca "za rogiem"