Warzywa zimową porą
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
2 | 23 zł | prosty | 20 min. | niska |
Składniki:
1 czerwona papryka,1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.
Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.
Bakłażan pokroić w półplasterki.
Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.
Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.
Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.
Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.
Jak podawać?
Podawać gorące z pieczywem.Można dodać fety.

Koszyczek z czekolady wypełniony piankami

Pierożki z botwiną i sosem koperkowym
Mimo niesprzyjającej pogody sezon z botwiną w pełni, musimy się tylko spieszyć z wykorzystaniem tego rarytasu, ponieważ młode, świeże listki botwiny szybko przeobrażają się w duże i niesmaczne. Wszyscy doskonale znamy barszczyk z młodej botwiny, ale nie wszyscy wiedzą, że te listki sprawdzają się jako nadzienie do pierogów. Pierożki w połączeniu z sosem koperkowym są bardziej delikatne.
Komentarze
Zgłoś 07.05.2014 oLA
Uwielbiam takie warzywka,ja kupuję bio w Lidlu i robię na parze,