Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Warzywa zimową porą

23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.04.2012

Niezły przepis... ale śliwka suszona byłaby bardziej na czasie.

Zgłoś 29.04.2012 wmHApzivkKErTqUl

Zupa jest bardzoo wyrtzisaa i bardzo smaczna. Gdyby nam nie smakowała to byśmy nie podawali przepisu na blogu Zupa może być oczywiście mniej esencjonalna jeśli dodasz mało pasty, ale większość ... Pokaż więcej

Zupa jest bardzoo wyrtzisaa i bardzo smaczna. Gdyby nam nie smakowała to byśmy nie podawali przepisu na blogu Zupa może być oczywiście mniej esencjonalna jeśli dodasz mało pasty, ale większość przepisf3w mf3wi o wymienionych przez nas proporcjach więc jest całkiem konkretna w smaku.