Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Warzywa zimową porą

Tekst i foto Danka Daniłowska 23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2011 kama77

Wygląda bardzo apetycznie:)dzisiaj wypróbuje,pozdrawiam.

Zgłoś 29.09.2011 Ela

Aby wokół owoców nie zrobił się zakalec, przed ułożeniem ich na cieście, trzeba lekko obtoczyć je mące.

Zgłoś 27.09.2011 Kamelka

dzisiaj zrobiłam to ciasto, wyszło bardzo dobre w smaku, takie kruche, tylko niezbyt mi wyrosło

dzięki za przepis, pozdrawiam :)

Zgłoś 11.12.2011 POki

dziś je robiłam...smaczne jednak zbyt suche jak na moj gust

Zgłoś 07.10.2011 ogri

witam. jaki rozmiar formy do tego ciasta?

bardzo prosze podac.

pozdrawiam

Zgłoś 16.11.2011 mirga

zapraszam na mojego bloga o przepisach kulinarnych pod adres mirga-kulinaria.blogspot.com

pozdrawiam