Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Warzywa zimową porą

Tekst i foto Danka Daniłowska 23.01.2013

Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
223 złprosty20 min.niska

Składniki:

1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 żółta papryka,
1 cebula cukrowa,
4 pieczarki,
8 pomidorków koktajlowych,
pół cukinii,
pół bakłażana,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ząbek czosnku,
pół łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Papryki pokroić na średniej wielkości kawałki.

Cebulę w grube plastry, pieczarki na pół lub na cztery części.

Cukinii nie obierać,wydrążyć środek i pokroić na półplasterki.

Bakłażan pokroić w półplasterki.

Wrzucić wszystko na rozgrzaną oliwę w woku, wraz z pomidorkami koktajlowymi.

Wycisnąć ząbek czosnku, dodać.

Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Wymieszać, przykryć pokrywką na trzy minuty.

Potem zdjąć pokrywkę, mieszać warzywa i podrzucać, aż będą półtwarde.

Jak podawać?

Podawać gorące z pieczywem.

Można dodać fety.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.06.2010 GaGa

Znam tę wersję, ale już razem z poszatkowaną kapustą. Wszystko razem wymieszane, uformowane w kotleciki i duszone w sosie koperkowo-śmietanowym. Polecam, bardzo smaczne.

Buźka!

Zgłoś 21.06.2010 majka

Po kiego licha ten koncentrat?Nie lepsze świeże pomidory?

Zgłoś 21.06.2010 Kurczaczek

z innym farszem???? moja zonka od ladnych paru lat robi golabeczki z miesem drobiowym (po prostu delicje), wiec niewidze tu nic innego ;)

Zgłoś 22.06.2010 Gagita

To jedzienie jest bardzo brzydkie i proszę nie kasowac moich komentarzy, bo nie są obrażliwe ani nie zawierają brzydkich słów.

Zgłoś 22.06.2010 głąb

do niczego się nie przyda? Przecież to najlepsza część kapusty! Ludzie, nie jecie głąbów?

Zgłoś 22.06.2010 Obserwator

Sezon na kapuściane głąby w pełni - ostatnio nawet dziewięciu w wyborach startowało ;-pp

Zgłoś 22.06.2010 Raz Putin

Obserwatorze,

zgadzam się z Tobą w stu procentach!

Zgłoś 29.06.2010 obserwatorka

Bardzo mi odpowiada ten przepis, poniważ gołąbki są dietetyczne a tlko takie może jeść moja mama.

Zgłoś 02.10.2014 horny

dov8kM http://www.QS3PE5ZGdxC9IoVKTAPT2DBYpPkMKqfz.com