Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Wątróbka z jabłkami

Tekst i foto Ewa Kubicka 08.03.2003

Tanie, smaczne i zdrowe. Ten smak powinien przypaść wam do gustu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 porcje8 złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- 40 dkg wątróbki drobiowej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 kwaśne i twarde jabłka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka smalcu,
- sól, biały pieprz, majeranek,
- zielona pietruszka,
- dymka.

Jak przyrządzić?

1) Wątróbkę wkładamy do mleka na co najmniej 1/2 godz.



2) Po wyjęciu i opłukaniu czyścimy z błon i żyłek. Dzielimy na mniejsze kawałki.
Przed smażeniem staramy się jak najlepiej osuszyć wątróbkę za pomocą ręczników
papierowych. W przeciwnym wypadku po położeniu na patelni tłuszcz będzie strzelał
na wszystkie strony. Mięso przesypujemy nieco majerankiem.



3) Cebulę kroimy na półplasterki i biorąc połowę tłuszczu dusimy na patelni, aż się stanie szklista.
Wtedy dokładamy pokrojone w sporą kostkę jabłka. Oczywiście obrane wcześniej ze skórki.
Sypiemy majeranek. Dusimy wszystko razem kilka minut. Jabłka powinny zmięknąć,
ale nie dochodzić do stanu "rozciapciania". Patelnię zdejmujemy z ognia.



4) Na drugiej patelni rozgrzewamy mocno resztę tłuszczu i wrzucamy wątróbkę.
Smażymy kilka minut na zdecydowanym ogniu, obracając mięso co jakiś czas.
Gdy zostało usmażone, przerzucamy mięso na patelnię z cebulą i jabłkiem,
którą stawiamy na niedużym ogniu.Całość delikatnie mieszamy, aby smaki i aromaty
miały szansę przeniknąć się nawzajem. Solimy i pieprzymy dopiero po zdjęciu z ognia.

Jak podawać?

Natychmiast po usmażeniu. Najpyszniej komponuje się z odsmażanymi ziemniakami,
posypanymi majerankiem. Smaku dopełni zielona pietruszka i nieco drobno pokrojonej dymki.

Uwagi:

Smalec możecie zastąpić olejem.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2003 manowka

HEJCIA MAM TAKOWĄ PROSBE CZY MA KTOSIK Z WAS PRZEPIS NA : PIELMIENI???

PROSZE O KONTAKT PILNE

papsik>:))))

Zgłoś 16.02.2003 mania

dzisiajto wyprobuje! ma ciekawy pomysl w sobie:-)

(te jabluszka tak mnie nastroily)

Zgłoś 06.03.2003 gel`

jadlem watrobke z jablkami, wysmienity pomysl

Zgłoś 02.08.2003 corka geodety

Super!!!Danie jest pyszne,nie do obzerania sie ale do smakowania.Wyprobowalam,przepis zapisalam i moje podniebienie jest juz jest stesknione nastepnego razu.

Zgłoś 08.08.2003 GOSIK

mistrzostwoo świata te danie;) zrobiłam je mojemu mężczyźnie i był zachwycony;) ja nie przepadam za wątróbką ale to było REWELACYJNE!!! polecam!!!

Zgłoś 11.08.2003 Jessie

Ja robię je trochę inaczej. Podsmażam wątróbkę dodaję cebulę i pokrojone jabłka , podlewam wodą i pozwalam jabłkom się rozgotować na papkę. Potem odparowuje wodę aż zostaje "sucha" wąt... Pokaż więcej

Ja robię je trochę inaczej. Podsmażam wątróbkę dodaję cebulę i pokrojone jabłka , podlewam wodą i pozwalam jabłkom się rozgotować na papkę. Potem odparowuje wodę aż zostaje "sucha" wątróbka oblepiona sosem jabłkowym i podsmażona na złoto. Też jest pyszne.

Zgłoś 13.08.2003 smak

wszystko sie zgadza , tylko mozna zaczac od pokrojonego w plastr wedzonego boczku albo bekonu, obsmazamy...teraz cebulka, teraz watrobka, lekko dusimy dodajem jablka musz byc renety lubinne kwas... Pokaż więcej

wszystko sie zgadza , tylko mozna zaczac od pokrojonego w plastr wedzonego boczku albo bekonu, obsmazamy...teraz cebulka, teraz watrobka, lekko dusimy dodajem jablka musz byc renety lubinne kwaskowe w osemki pokrojone pod sam koniec duszenia, na koniec obficie posypujemy majerankiem......polecam do tego ogoraska kiszonego i ziemnaiczki.........palce lizac

Zgłoś 25.09.2003 indianin

Naprawde fajowe, tanie i szybkie w przygotowaniu

Zgłoś 14.10.2003 docent

wszystko ładnie pięknie ale ja chcę zjęść wątróbkę po olsztyńsku, dasz przepis???

Zgłoś 21.10.2003 ewa

jaaaaakie pyszne ,narobiliscie mi smaku i ochotki .....mniam mniam!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.02.2004 Gocha

A może ktoś już próbował zamiast podlewać wątróbkę wodą,podlać ją piwem?Polecam zwykłe ale o smaku jabłkowym!

PYCHA!!!

Zgłoś 12.03.2006 sylka

wypróbowałam ten przepis i jest to rewelacyjne danie! Nie przepadam specjalnie za wątróbką, ale jabłka nadają jej wyjątkowy, słodkawy smak, który zachęcić do jedzenia może największego sceptyka.... Pokaż więcej

wypróbowałam ten przepis i jest to rewelacyjne danie! Nie przepadam specjalnie za wątróbką, ale jabłka nadają jej wyjątkowy, słodkawy smak, który zachęcić do jedzenia może największego sceptyka. Chwalę więc i pozdrawiam.

Zgłoś 15.03.2006 kura domowa

na koniec po połączeniu wszystkiego podlać białym wytrawnym winem i chwilę poddusić razem... boskie!

Zgłoś 07.05.2006 Arek

Zrobiłem dziś to danie i kompletnie mi nie smakowało. Albo ja coś zrobiłem nie tak albo to danie jest takie specyficzne ponieważ miało taki specyficzny aromat, które mi nie odpowiadał.

Zgłoś 10.03.2007 Reni

nie cierpie wątróbki, ale bardzo chciałabym nauczyć się ją lubić. Przed chwilką skończyłam jeść. Genialny przepis. W ogóle nie czuć , że to wątróbka. Pyszne!!

Zgłoś 08.04.2007 aisaba

Watróbka z jabłkami przepyszna,polecam.Ja osobiście już smażyłam wątróbkę z jabłkami i cebulą ale nie używałam majranku

Zgłoś 19.05.2007 Joenka

ominelam smalec i dymke(nie mialam), pycha przez duze P, dzieki za przepis! :-)

Zgłoś 16.10.2007 Dobek

uwielbiam tak wątróbkę plus ziemniaczki i surówka. Mniam mniam.

Zgłoś 11.12.2007 Czesio smakowy

Zamiast jabłek mozna dodać sliwek wegierek i tez jest pysznie (smakowo) :)) polecam

Zgłoś 05.11.2008 Atramm_ent

Rewelacja, najlepsze te jabłuszka, mniamm:) ja dałam Alvę, moje ulubione. Dziękuje za przepis.

Zgłoś 19.01.2008 wojtas

Ja nie mam czasu bawić się z jabłkami to na koniec dodaję mus jabłkowy - wszystko mieszam i troszkę wszystko razem podduszam. Też jest dobre - takie "posuwiste" przy połykaniu.:-) Pozd... Pokaż więcej

Ja nie mam czasu bawić się z jabłkami to na koniec dodaję mus jabłkowy - wszystko mieszam i troszkę wszystko razem podduszam. Też jest dobre - takie "posuwiste" przy połykaniu.:-) Pozdrawiam!

Zgłoś 12.04.2008 Baśka

PYCHA!!!! Do tego ziemniaki i ogórek kiszony. Polecam!!! (robiłam bez szczypiorku i dymki )

Zgłoś 22.04.2008 agd-47

coś pysznego-polecam nie lubię wątróbki ale ten przepis jest super.

Zgłoś 13.12.2010 Cadmos

Ludzie spróbujcie to zrobić w mikrofalówce! Moje kobietki nie lubią zapachu wątróbki i chcąc ją w ogóle jeść w domu musiałem ją zmodyfikować. Ja robię ją tak:

1) Wątróbkę czyścimy z błon i... Pokaż więcej

Ludzie spróbujcie to zrobić w mikrofalówce! Moje kobietki nie lubią zapachu wątróbki i chcąc ją w ogóle jeść w domu musiałem ją zmodyfikować. Ja robię ją tak:

1) Wątróbkę czyścimy z błon i żyłek.

2) Następnie cały kawałek wątróbki gotujemy w rondelku w mleku na małym ogniu aż zmieni kolor i zrobi się miękka.

3) Po wyjęciu z mleka, dzielimy na mniejsze kawałki.

4) Cebulę kroimy na półplasterki i biorąc 2 łyżeczki oleju dusimy na patelni, aż się stanie szklista.

5) W międzyczasie kawałki wątróbki wkładamy do szczelnego pojemnika od mikrofalówki i posypujemy lekko majerankiem. Ustawiamy na 3 minuty i włączamy w mikrofalówce.

6) Jabłka obieramy ze skórki i czekamy jak wątróbka "zadzwoni'

7) Następnie do wątróbki dokładamy pokrojone w kostkę jabłka i sypiemy majeranek - solidnie, ale bez przesady, i dusimy kolejne 2 minuty.

8) Potem dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy wszystko i ustawiamy na kolejne 2 minuty.

Najważniejsze w tym zmodyfikowanym przepisie jest to, że całkowicie unikamy smażenia wątróbki na tłuszczu w patelni, więc "emisja zapachów" jest minimalna. W moich domowych realiach, praktycznie wygoniłbym swoje dziewczyny z domu, gdybym przyrządził ją w sposób tradycyjny.

Zgłoś 13.12.2010 Cadmos

Ludzie spróbujcie to zrobić w mikrofalówce! Moje kobietki nie lubią zapachu wątróbki i chcąc ją w ogóle jeść w domu musiałem ją zmodyfikować. Ja robię ją tak:

1) Wątróbkę czyścimy z błon i... Pokaż więcej

Ludzie spróbujcie to zrobić w mikrofalówce! Moje kobietki nie lubią zapachu wątróbki i chcąc ją w ogóle jeść w domu musiałem ją zmodyfikować. Ja robię ją tak:

1) Wątróbkę czyścimy z błon i żyłek.

2) Następnie cały kawałek wątróbki gotujemy w rondelku w mleku na małym ogniu aż zmieni kolor i zrobi się miękka.

3) Po wyjęciu z mleka, dzielimy na mniejsze kawałki.

4) Cebulę kroimy na półplasterki i biorąc 2 łyżeczki oleju dusimy na patelni, aż się stanie szklista.

5) W międzyczasie kawałki wątróbki wkładamy do szczelnego pojemnika od mikrofalówki i posypujemy lekko majerankiem. Ustawiamy na 3 minuty i włączamy w mikrofalówce.

6) Jabłka obieramy ze skórki i czekamy jak wątróbka "zadzwoni'

7) Następnie do wątróbki dokładamy pokrojone w kostkę jabłka i sypiemy majeranek - solidnie, ale bez przesady, i dusimy kolejne 2 minuty.

8) Potem dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy wszystko i ustawiamy na kolejne 2 minuty.

Najważniejsze w tym zmodyfikowanym przepisie jest to, że całkowicie unikamy smażenia wątróbki na tłuszczu w patelni, więc "emisja zapachów" jest minimalna. W moich domowych realiach, praktycznie wygoniłbym swoje dziewczyny z domu, gdybym przyrządził ją w sposób tradycyjny.

Zgłoś 11.02.2010 feer

Na kolana nie upadłem. Ja też nie polecam! Lepsza jest z brzoskwinią.

Zgłoś 17.07.2009 MARCIN SMAKOSZ

Takie watrubki w domu jem tylko ja.I dobrze bo sa pyszne :)

Zgłoś 07.09.2009 jajko

pielmieni to to samo co kołduny - poszukaj :)

Zgłoś 11.02.2010 anka

Bez przesady. Wcale nie taka rewelacja. Rodzina orzekła,że robiona przeze mnie moją metodą - o niebo lepsza.No ale o gustach się nie dyskutuje. Ja tego przepisu nie polecam. Szkoda jabłek,lepiej... Pokaż więcej

Bez przesady. Wcale nie taka rewelacja. Rodzina orzekła,że robiona przeze mnie moją metodą - o niebo lepsza.No ale o gustach się nie dyskutuje. Ja tego przepisu nie polecam. Szkoda jabłek,lepiej wykorzystać je do czegoś naprawdę smacznego.

Zgłoś 04.03.2010 ovoc

Pelemienie chyba sa najprostsza potrawa (oprocz oczywiscie syberyjskich, po arhangelsku, po starorusku, manty albo gruzinskih hinkali). Robi sie je jak pierogi z miesem (w zasadzie to sa pierogi... Pokaż więcej

Pelemienie chyba sa najprostsza potrawa (oprocz oczywiscie syberyjskich, po arhangelsku, po starorusku, manty albo gruzinskih hinkali). Robi sie je jak pierogi z miesem (w zasadzie to sa pierogi) tylko roznica polega na tym ze pelemienie nadziewasz swiezym farszem a nie gotowanym. Wiec w skrocie farsz: 250 g miesa wieprzowego, 250 g wolowego, 2 duze cebule, zabek czosnku. Najlepiej to mieso i cebule przepuscic przez maszynke, wtedy jest bardziej soczyste (powiem szczerze ze jeszcze ani razu mi nie wyszly porzadne pelemienie z paczkowanego mielonego). Solisz, pieprzysz do smaku i odstawiasz na 20 min by sie przegryzlo. Ciasto tez jest bardzo wazne, wiec oto moj przepis (do pierogow tez go mozna wykorzystac): 2 kubki (po 250 ml) maki (przesianej) na stol gorka, robisz wglebienie po srodku, wbijasz 1 jajko i wlewasz pomieszane w kubku ciepla wode mleko i sol (1/2 kubka mleko, 1/3 ciepla woda, 1 mala lyzeczka soli). Wszystko to mieszasz, zeby ci ciasto wyszlo. Po tym znow wglebieni i dodajesz 1 mala lyzeczke oleju roslinnego. Dalej juz jest jak z pierogami.. Cienko rozwalkowujesz, robisz krazki i nadziewasz mala lyzeczka. Jak wyjdzie ci pierog laczysz koncowki zeby to wygladalo tak jak raviolli. Gotuje sie to na srednim ogniu. Wszystkie pelemienie powinni wsplynac i jeszcze sie pogotowac 3 - 4 minuty czyli w zasadzie gotowanie zajmuje jakies 7 - 9 minut. A z czym juz podawac to wybieraj najbardziej popularny chyba to jest ocet winny lub jablkowy (nie polewasz tylko maczasz w miseczce), ale tez mozesz podawac ze smietana lub maslem smietankowym. Widzialem niektorych co nawet z majonezem jedli. Ja np dla siebie robie sosik specjalny z octu ostrej musztardy (np rosyjska) i czarnego pieprzu mielonego. Ufff trudniej to bylo napisac niz zrobic same pelemienie... )))))))))) Pozdrawiam

Zgłoś 15.03.2010 aneta

wlasnie zrobilam watróbeczke i powiem szczerze jest REWELACJA!! mega pyszna, choc nienawidze wątróbki to ta jest FULL WYPAS :) pozdrawiam i dziekuje za przepis :)

Zgłoś 06.08.2012 karola

Bardzo dobre, wszystkim smakowalo:)