Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Wędzony węgorz z piwa

Tekst i foto Waldemar 26-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-? złwymagający-bardzo dużo

Składniki:

- węgorz (lub kilka węgorzy) oczyszczony, osuszony, wytarty ze śluzu,
- 2 jasne piwa,
- 8 dkg soli,
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Oczyszconego wegorza na 48 godz. wkładamy do 2 piw jasnych, osolonych tak, aby surowe jajko wypłynęło na wierzch solanki, dodatkowo posypanych pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Następnie osuszamy i wędzimy węgorza zimnym gestym dymem z drewna akacjowego ok. 5 godzin, zwiększając stopniowo temperaturę tak, aby ryba w wędzarni delikatnie się "spociła", a tłuszcz spływający pod skórą utworzył na końcu ogona torebkę z tłuszczem, a sama ryba roztworzyła się.
Łączny czas wędzenie ok. 7-8 godz.
Po uwędzeniu węgorza odwieszamy do ostudzenia, następnie kroimy na dzwonka ok. 5 cm, układamy na blachę z piekarnika, delikatnie smarujemy masłem i podlewamy piwem, następnie pieczemy ok. 20 min.

Potrzebne przybory:

Podajemy na półmisku z kuflem piwa. Wędzarnia, piecyk kuchenny.

Jak podawać?

Na półmisku z zieloną sałatą, chleb razowy.

Uwagi:

Nie przedawkować piwa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2003 ww

To jest dobre!!! Chciałbym mieć możliwości i czas, żeby tak przygotować rybę. Zazdroszczę i życzę smacznego- warszawiak :-(((

Zgłoś 22.02.2004 benek

darecki wzywam cie na pojedynek!!!

Zgłoś 04.11.2004 bronek

ten darecki to skończony idiota a jeśli chodzi o węgorza to musi by ć poezja

Zgłoś 23.11.2004 hanys

Darecki tyś jest głupszy niż to przewiduje ustawa

Zgłoś 07.01.2005 PEDRO

DARECKI PRZYJEBANIEC KRETYN PROSTAK ...2w1...

Zgłoś 09.06.2005 Alicja

Darecki to rzeczywiście palant. Jajko ma wypłynąć ale w składnikach nie ma podanego jajka.

Zgłoś 04.10.2005 Maly

Hahaha Ja to jak zwykle cos wymysle :]] Padaje sie za dareckiego i benka hahaha nabralem was jak zwykle :]] Debil jestem wiem :]]

Zgłoś 04.10.2005 Śliwa

Hahahahaha to ja Łukasz Duży i mam malego pisiora. Lubie tego wegorza zawsze jem surowego na sniadanie. A ten Maly udaje ze to on pisal bo wiadmo ze to pisal darek i benek. Ale jaja,

Zgłoś 02.11.2006 ala

moj tato lapie i wedzi wegorze od dawna i wedzi maksimum 3 godziny widze tu przesade

Zgłoś 14.12.2006 *hp

Ja kiedyś jadłem węgorza z grilla, ryba naprawde smaczna, niebo w gębie.

Zgłoś 20.03.2015 gość

Może Być dobre....Ale jeśli zrobicie solanke na jajko to bedzie za mocna.Takiej solanki używam do szynek. Jeśli chodzi o węgorza to muśi być solanka łagodna proponuje 1 łyżkę soli peklowej i 1 ... Pokaż więcej

Może Być dobre....Ale jeśli zrobicie solanke na jajko to bedzie za mocna.Takiej solanki używam do szynek. Jeśli chodzi o węgorza to muśi być solanka łagodna proponuje 1 łyżkę soli peklowej i 1 łyżkę zwykłej soli na 1lwod ,ja dodaję liście l,i ziele ang.

Zgłoś 25.09.2017 troskliwamisia

Brzmi pysznie, chyba jutro sobie przygotuje takie danie!!