Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wegetariańskie cannelloni

Tekst i foto kakun 04-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5-6 porcji20 złśredni? min.średnio dużo

Składniki:

- 12 tubek cannelloni ( nie trzeba uprzedni gotować),
- 250g sera mozarella (zetrzeć na tarce).

Nadzienie:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 2 pory (pokrojone w drobne plasterki),
- 1 czerwona papryka (drobno pokrojona),
- ok 500g szpinaku (drobno posiekanego, może być zmrożony), 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce ),
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżeczki papryki w proszku.

Sos pomidorowy:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula (drobno pokrojona),
- ok 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce),
- 2 łyżki białego wytrawnego wina.

Jak przyrządzić:

Sposób wykonania nadzienia:
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i pory, mieszaj przez ok 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodaj paprykę i szpinak, mieszaj az szpinak połaczy sie z resztą składników. Przesyp tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodaj ser, kukurydze oraz papryke w proszku i dobrze wymieszaj. Nadziewaj tubki cannelloni łyżeczką i układaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym oliwą. Odstaw.
Sos pomidorowy:
Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule, smaż mieszjąc dopóki cebula nie bedzie miękka. Dodaj puree pomidorowe oraz wino i mieszjąc pogotuj na lekkim ogniu przez ok 5 minut.
Polej sosem pomidorowym cannelloni, posyp serem mozarella, i piecz w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się.

Uwagi:

Zawsze wychodzi! możesz dawać warzywa w różnych proporcjach, np, 1 pora, a 2 papryki, ważna jest ilść szpinaku, bo stanowi bazę do nadzienia. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, nadmiar wody można odlać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.04.2003 LIDKA

To prostokątne ...to lasagne( płaty ), a cannelloni to duze rurki makaronowe idealne do nakładania farszu.:):):)Z góry uprzedzam , do makaronu typu kolanka nie da rady!

Zgłoś 25.03.2003 Małgosia

Andrzej, nie sądzę, żeby dało się to ominąć. Cannelloni to prostokątne ciasto kluskowe, które nadziewa się właśnie jakimś farszem. Najprędzej dostaniesz to w hipermarkecie.

Zgłoś 16.03.2003 andrzej

hmm, mam problem , cannelloni , nie moge dostac . Moze ktos mi doradzi , gdzie to kupic albo jak zrobic ,a moze da sie to jakos ominac.

Zgłoś 03.03.2003 siwa

TO JEST PYSZNE!!!!!!!!

Zgłoś 01.08.2005 butterfly

Super, kupiłam cannelloni (w większych supermarketach) i przymierzam się zrobić. Lasania wychodzi mi wysmienicie, zobaczymy jak będzie z tym daniem.

Zgłoś 06.02.2007 pannaX

to danie jest po prostu pyszne.

zrobiłam ją dla mojego chłopaka, a wyszło tyle że cała jego rodzinka się zajadała:)

pychota- dzieki za przepis!!

Zgłoś 21.01.2007 tomiUSM

Przepis jest super, ale troche go podrasowalem. Z dania wegetarianskiego zrobilem miesne:) Do farszu dodaje wczesniej podsmazone na cebulce i na czosnku mieso mielone. A pozniej podsmazam razem ... Pokaż więcej

Przepis jest super, ale troche go podrasowalem. Z dania wegetarianskiego zrobilem miesne:) Do farszu dodaje wczesniej podsmazone na cebulce i na czosnku mieso mielone. A pozniej podsmazam razem z warzywnym farszem na patelni (musi byc duza). Rurki cannelloni zawsze gotuję przed nalozeniem farszu ok. 4 minut od zagotowania sie wody. Nie lamia sie pozniej i nie sa twarde po wyjeciu z piekarnika. Srednio zurzywam 1,5 opakowania cannelloni, ale wtedy jemy to we trojke przez 3 dni:)

Super danie, bardzo syte i smaczne! Polecam!

Zgłoś 28.05.2007 miiii

Do nadzienia zamiast sera żółtego dodałam ser ricotta, wyszło przepyszne:))

Zgłoś 08.07.2007 lazania

Eureka! Wymyśliłam: zamiast cannelloni (lepiej chyba nawet będzie zastosować , bo łatwiej się nakłada nadzienie, bez zabawy łyżeczką) - obgotowane płaty lazanii, które po nałożeniu farszu zwinąć... Pokaż więcej

Eureka! Wymyśliłam: zamiast cannelloni (lepiej chyba nawet będzie zastosować , bo łatwiej się nakłada nadzienie, bez zabawy łyżeczką) - obgotowane płaty lazanii, które po nałożeniu farszu zwinąć w rurki. Takie to proste! :-)