Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wiejska sałatka z bobem i boczkiem

28.05.2010

To propozycja dla tych, którzy zamiast zupy i drugiego dania wolą na obiad zjeść sałatkę. Ta z bobem, podpieczonym boczkiem, fasolką szparagową, kozim serem i cebulką gwarantuje, że się najemy do syta. Różnorodne warzywa ułożone na liściach roszponki, endywii i radicchio kolorowo prezentują się na wiosennym stole. A mięsna wkładka w postaci słonego boczku być może sprawi, że do sałatki przekonają się ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złprosty20 min.średnia

Składniki:

1 opakowanie (150 g) mieszanki sałat: roszponka, endywia kędzierzawa i radicchio,
200 g mrożonego bobu zielonego,
80 g zielonej ciętej fasolki szparagowej z puszki,
kilka pomidorów czereśniowych,
2 małe cebule,
pół żółtej papryki,
2 czerwone papryki pepperoni,
250 g wędzonego boczku,
100 g startego żółtego sera koziego,
ewentualnie sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Sałatę opłucz, osusz ściereczką i rozłóż na talerzu.

Do osolonej i wrzącej wody wrzuć bób.

Gotuj aż zmięknie.

Pokrój boczek i smaż na patelni, aż będzie rumiany i chrupiący.

Od czasu do czasu mieszaj, żeby wysmażył się z każdej strony.

W tym czasie na talerzu ułóż pomidory czereśniowe w całości.

W cienkie paski pokrój żółtą paprykę i rozłóż na talerzu.

Następnie tak samo pokrój paprykę pepperoni, usuwając najpierw gniazda nasienne.

Ułóż ją obok żółtej, żeby ładnie komponowały się kolory.

Otwórz puszkę i odsącz, fasolkę ułóż na półmisku.

Gdy boczek się już usmaży, odsącz go z tłuszczu i poukładaj na półmisku.

Na tym samym tłuszczu usmaż drobno pokrojoną cebulę.

Mieszaj ją od czasu do czasu.

Gdy będzie zeszklona, odsącz dokładnie z tłuszczu i ułóż na półmisku.

Ugotowany bób odsącz z wody i poukładaj na talerzu.

Zetrzyj ser kozi i posyp nim sałatkę.

Według mnie sałatki nie trzeba już doprawiać, ponieważ bób, boczek, ser i cebula są już słone.

Jak podawać?

Podawaj z razowym chlebem lub bez.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.05.2010 Raz Putin

Kóchareczka,

ja bym nie dawał roszponki...

Jakoś-psiakoś mi tu nie pasuje.

Reszta OK.

Pzdr

Raz

Zgłoś 31.05.2010 wszystko super

tylko dlaczego bób jest nieobrany?

jak jeść sałatkę elegancko wypluwając łupinki bobu?

Zgłoś 31.05.2010 Sylwus

Ja jem bób z osłonkami, bez osłonek to jakaś pacia. jak jest dobrze ugotowany, osłonki są miękkie.

Zgłoś 31.05.2010 Raz Putin

Bardzo mi pasuje ta chudzinka na reklamie, ten portal jest genialny w doborze reklam do serwisu kulinarnego.

Jak nie anoreksja, to pryszcze jak orzechy włoskie, babsztyle jakieś zwęglone, ... Pokaż więcej

Bardzo mi pasuje ta chudzinka na reklamie, ten portal jest genialny w doborze reklam do serwisu kulinarnego.

Jak nie anoreksja, to pryszcze jak orzechy włoskie, babsztyle jakieś zwęglone, no klasa.

Gratsy !