Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Wieprzowina z marchewką i pomidorami. Danie z sałatką i kaszą

Tekst i foto Danka Daniłowska 14.11.2012

Wieprzowa łopatka nie należy do mięs okazjonalnych, częściej robimy z niej mielone niż wykwintne danie. Jednak odpowiednio przyrządzona i podana, ma swoje zalety. Upieczona z marchewką i pomidorami staje się miękka, soczysta i delikatna.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złśredni55 min.wysoka

Składniki:

60 dag łopatki wieprzowej,
3 marchewki,
3 mięsiste pomidory,
cebula,
2 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
szklanka kaszy jęczmiennej,
główka sałaty,
jogurt naturalny,
łyżka soku z cytryny,
szczypta cukru,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje.

Natrzeć majerankiem, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem.

Mięso obsmażyć na gorącym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić.

Obłożyć pokrojoną marchewką, cebulą i sparzonymi pomidorami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 40 minut.

Kaszę jęczmienną ugotować w trzech szklankach wody lekko osolonej.

Sałatę opłukać, porwać na kawałki, polać sosem zrobionym z jogurtu, soku z cytryny, soli i cukru.

Jak podawać?

Mięso wyłożyć na półmisek, obłożyć pieczonymi warzywami, podać z kaszą i sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2012 gość

fajne jedzonko