Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Winegret ziółko Tobiego

Tekst i foto Tobiasz 25-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-10-15 złprosty5-10 min.-

Składniki:

250 ml oleju , 250 ml - oliwy z oliwek, 2-3 łyżki musztardy sarepskiej, 5 dag świeżej bazylii, 3 dag świeżej pietruszki , 2 łyżki oregano, 4-5 ząbków czosnku, łyżeczka soli i pieprzu, 1 cytryna, 70 - 100 ml wody przegotowanej.

Jak przyrządzić:

Listki świeżej bazylii włożyć do wysokiego naczynia, dodać 2 ząbki czosnku, zalać olejem i zblenderować na papkę, odstawić na minimum 1 godzinę (taka bazylia im dłużej stoi, tym jest lepsza, a nadaje się w zupełności do wszystkiego co jest z dodatkiem bazylii).

Winegret:

Połączyć oliwę z musztardą, dodać 2-3 ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę, oregano oraz zblenderowano bazylię, tak ok. 3-4 łyżek, posolić i popieprzyć, wycisnąć sok z cytryny jak cytryna jest duża to połowę. Dolać przegotowaną wodę i wszystko razem zblenderować. (Można dodatkowo podsypać suszoną bazylią). Doprawić wedle własnych gustów;].

Uwagi:

Sos nadaje się wyśmienicie do różnego rodzaju sałatek, przede wszystkim do sałatki greckiej. Kolorystycznie sos jest nie najładniejszy, ale za to w smaku jest przepyszny. Naprawdę Polecam. Tobiasz

Czas przygotowania:

Znacznie skraca się czas, gdy mamy już gotową wcześniej zblenderowaną bazylię oraz czosnek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.