Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Włoski sos czerwony

Tekst i foto ania 25-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni30 min.?

Składniki:

- cebula 1 lub wiecej,
- czosnek 1 glowka lub mniej lub wiecej,
- oliwa 1/2 szklanki,
- pomidory w zalewie (dwie puszki)lub w sezonie swieze pomidory,
- lyzka lub wiecej przecieru pomidorowego (niekoniecznie),
- bazylia (1 peczek lub 2 lyzki suszonej),
- sol,
- pieprz,
- odrobina cukru,
- woda, jesli potrzeba,
- wolowe mieso mielone (niekoniecznie),
- pieczarki (niekoniecznie),
- troche fantazji.

Jak przyrządzić:

Pokroic bardzo drobno cebule (ilosc wg uznania) i czosnek (ilosc wg uznania). Dusic bez przykrycia w oliwie z oliwek az sie zrobia szkliste, NIE RUMIENIC. Dodac pomidory w zalewie, moga byc w calosci, wtedy zmiksowac lekko lub krojone, razem z zalewa. Dodac bazylie mozna zmiksowac z sosem lub pokroic, sol, pieprz. Mozna dodac troche przecieru pomidorowego i odrobine cukru do smaku. Jesli sos jest za gesty dolac wody. Gotowac na malenkim ogniu, raczej pod przykryciem (uchylonym), bo pryska, przynajmniej pol godziny (oryginalny przepis mowi o 2 godzinach).
To jest baza do ktorej mozna dodac:
zmielone wolowe mieso przesmazone na patelni i odlane z tego co wycieknie
podsmazone pieczarki
rozne inne dodatki
Taki sos mozna uzyc do pizzy i wszelkiego rodzaju makaronow, z miesem wolowym to typowy sos do lasagne.
Jesli do takiego sosu bez miesa i bez pieczarek dodamy smietany kremowki i wodki bedzie to swietny sos do makaronu (najlepszy do rurek).
Smacznego!

Jak podawać?

Sos nadaje sie do pizzy, roznych makaronow, z miesem jest swietny do lasagna.

Czas przygotowania:

Łączny czas przygotowania takiego sosu to przynajmniej godzina, ale sos ten mozemy zamrozic, warto wiec przygotowac wieksza ilosc
Jesli ktos ma ochote dodac smietanke i wodke, to nie przed zamrozeniem ale po rozmrozeniu i podgrzaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.09.2004 Kapello

I o to chodzilo!