Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Włoskie kluski

Tekst i foto makota 07-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
48 złprosty45 min.?

Składniki:

Makaron z twardej pszenicy, może być włoski, w kształcie kolanek, wstążeczek, motylków,
oliwa z oliwek, 1 pomidor, 20 dag pieczarek, 1 mała cebulka, 2 plasterki szynki lub chudej kiełbasy szynkowej, sól.

Jak przyrządzić:

Cebulkę kroimy w kostkę lub plasterki. Pomidor kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy wg uznania. Na dno garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i zasmażamy najpierw samą cebulkę krojoną w kostkę, potem dodajemy pomidory, potem dodajemy pieczarki i zasażamy ok. 10-15 minut. Potem dolewamy wody z kranu (więcej niż 1/2 garnka), solimy i zagotowujemy. Jak zacznie wrzeć, wsypujemy kluski. Należy uważać, by nie kipiały, bo najlepiej gotować je na ostrym ogniu. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. My Polacy wolimy je troszkę miększe, więc można gotować 3-4 minuty dłużej, niż podano na opakowaniu.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, łyżka wazowa

Jak podawać?

Podajemy na głęokich talerzach. Nakładać najlepiej łyżką wazową z odrobiną zalewy, tak by kluski nie były suche. Po wlożeniu posypujemy krojoną w drobną kostkę szynką. Niewiele - 1-2 płaskie łyżki na talerz. We Włoszech posypują potrawy serem parmezanem, ponieważ u nas jest drogi, nie używamy go do tej potrawy.

Czas przygotowania:

Zaletą tej potrawy jest krótki czas przygotowania, bo najdłużej gotuje się wywar na kluski.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.08.2006 aga

No to co to wlasciwie jest? jakie kluski dodaje, skoro w skladnikach jest makaron i kielbasa. Cos ci sie pokrecilo??