Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wodzionka

Tekst i foto Ślonzok 15-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
11 złprosty? min.?

Składniki:

- czosnek (wiela kto lubi jo daja z 5 ząbków),
- chlyb, najlepi czyrstwy,
- sól lub wegeta,
- masło, woda,
- talyrz i kelnia.

Jak przyrządzić:

Do talyrza wciepnonc chlyb po konskach kidnonc masla jedna lyzka duzo masla abo tustego jak kiery chce rozgniesc czosnek tyz wciepnonc posypac solom abo wegetom ale trocha do smaku i zaloc wrzontkiem z czajnika chwila poczekac az ostygnie no i rzrec.

Potrzebne przybory:

Garczek, talyrz, kielnia, czajnik, woda i to co wczesni pisolch.

Jak podawać?

Na talyrzu abo w misce zresztom kaj chcecie moze byc w kiblu a nawet w sypialni...

Uwagi:

No moze a raczy na pewno bedzie nieswierzy lodech takze lepi robic to na wieczor jak z doma nie bedziecie wylazic.

Czas przygotowania:

5 min a moze ani wiela to sie woda gotuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.08.2009 Remek

Super

Zgłoś 22.10.2004 arminus

Super jedzonko, kto tego nie próbował to nie zna zycia, serdecznie polecam, niesamowicie rozgrzewa w nadchodzącej porze roku.

Zgłoś 22.10.2004 Bety z Sosnowca

Jestes Wielki , tak bardzo chcialo mi sie wodzianki, bo pamietalam,ze jadalam ja jak bylam dzieckiem ale zapomnialam przepisu i wreszcie Ty sie pojawiles z tym wspanialym przepisem -dzieki Ci ba... Pokaż więcej

Jestes Wielki , tak bardzo chcialo mi sie wodzianki, bo pamietalam,ze jadalam ja jak bylam dzieckiem ale zapomnialam przepisu i wreszcie Ty sie pojawiles z tym wspanialym przepisem -dzieki Ci bardzo !

Zgłoś 23.10.2004 Poki

no ja tam lubie troche maggi dodac, a z tego co pamietam to w oryginalnym przepisie na wodzionke bylo nie maslo ale loj zwierzecy

Zgłoś 25.10.2004 Tremolo

Mie sie też zdowo, że do wodzionki daje sie szmalec.

Zgłoś 27.10.2004 Anka

No żeby tak jeszcze po polsku to może bym spróbowała zrobić a tak połowy nie rozumiem

Zgłoś 29.10.2004 Tremolo

Ej dzioucha! Tyś chyba blondynka. Pomyśl trocha, a zrozumiesz.

Zgłoś 22.11.2004 Kazio

Taką wodzionkę robiłem ale zawsze dodawałem smalec.

Teraz zamiast smalcu kroję kawałek boczku wędzonego podsmażam i dodaję jako ostatni składnik. WYŚMIENITA.

Zgłoś 17.12.2004 gall

Toż to gorący kubek, tak to zwą teraz. Ciekawe co z patentem od firm wielkich - kto ma płacić. Muszę spróbować jak to smakuje bez chemii. ;)

Zgłoś 28.01.2005 Kasia

To je ciacia i gryfnie napisoles

Zgłoś 30.01.2005 PIOTRUS

Bardzo polecom na Kaca,postawio zaroz po przepiciu na nogi Jo i moj Schwagier WIESIEK z Cieszyna tak sie zawsze leczymy i dobrze TO robi

Zgłoś 03.03.2005 Xenia

No tak wodzionka wysmienita.Ale uwazam ,ze pisac przepis po slasku to obciach.Sama jestem Slazaczka ale po polsku tez potrafie ,zwlaszcza gdy slucha mnie lub czyta szersze grono ludzi z calej Po... Pokaż więcej

No tak wodzionka wysmienita.Ale uwazam ,ze pisac przepis po slasku to obciach.Sama jestem Slazaczka ale po polsku tez potrafie ,zwlaszcza gdy slucha mnie lub czyta szersze grono ludzi z calej Polski...

Zgłoś 07.03.2005 Tremolo

Nie widza żodnego problemu, dować ślonski przepis po ślonsku.

Jak Hanke z Bartelką godajom po ślonsku, to cołka Polska ich rozumie (za wyjątkiem blondynek, pra?) :).

Zgłoś 07.03.2005 Tremolo

my muszymy se zrobić zastrzeżenie na produkt regionalny!

Ślonsko wodzionka.

Zgłoś 10.03.2005 Ewelina

Ja nie mieszkam na Sląsku, ale bardzo się cieszę, że ludzie zachowują swoje tradycje.

Zgłoś 10.03.2005 Tremolo

Mój fater som se robił wodzionka, jak mu nie pasowało, co matka nawarzyła. Abo jak sie powadzili.

Teraz pewnikiem wzion by ta chinsko zupka z nudlami.

Zgłoś 11.05.2005 livia

....do XENII...

obciachem jest wstydzic sie skad sie pochodzi...swiadczy to o kompleksach i zasciankowosci..jestem ze slaska, mowie po slasku jak rowniez czysta polszczyzna(przepraszam za... Pokaż więcej

....do XENII...

obciachem jest wstydzic sie skad sie pochodzi...swiadczy to o kompleksach i zasciankowosci..jestem ze slaska, mowie po slasku jak rowniez czysta polszczyzna(przepraszam za brak polskich znakow ale nie dysponuje polska klawiatura), mieszkam teraz daleko od swojego miejsca urodzenia, a ludzie slyszac skad jestem uwazaja to naprawde za fantastyczne i ciekawe...Poza tym w ksiazkach kucharskich przepisy staropolskie podawane sa w oryginale (to tez obciach??), reasuujac slaska wodzinka powinna byc opisana po slasku...czy moze przetlumaczyc ja na polski i zrobic z niej WODZIANKE (to wystarczajaco poprawnie polskie?)...mysle ze odebralo by jej to sporo uroku jakim jest ten smak z dziecinstwa...POZDRAWIAM SERDECZNIE

Zgłoś 09.06.2005 Korna

Powinniśmy podtrzymywać śląskie tradycje i to co "nasze".Mowa śląska i kultura już powoli zanika.WODZIONKA to nasza regionalna

zupa,dlatego przepis na nią po śląsku jak najbard... Pokaż więcej

Powinniśmy podtrzymywać śląskie tradycje i to co "nasze".Mowa śląska i kultura już powoli zanika.WODZIONKA to nasza regionalna

zupa,dlatego przepis na nią po śląsku jak najbardziej właściwy.Jo też żech jest ze śląska i uważom że momy dużo fajnych przepisów oprócz "wodzionki"np.panszkraut,kleizy, rolada i modro kapusta

Zgłoś 10.06.2005 fred

ślonzok to ślonzok i godo po ślonsku i żadne gorole ani "przyswojane ślązaki " mieszać nom tu nie bydom

wszyscy sie ciepiom że ślosk jest czorny i brzydki to niech budują chałp... Pokaż więcej

ślonzok to ślonzok i godo po ślonsku i żadne gorole ani "przyswojane ślązaki " mieszać nom tu nie bydom

wszyscy sie ciepiom że ślosk jest czorny i brzydki to niech budują chałpy z gałęzi a polom wpiecach mchem i basta

Zgłoś 04.09.2005 cora

Bardzo prosze o przepis na Panszkraut z zeberkami, nigdzie w interze nie moge znalezc... a to jedno z najsmaczniejszych dan jakie jadlam:) dzieki wielkie!!

Zgłoś 18.09.2005 sonia s

kochani,przepiękny i super smaczny przepis,jadalam to super jedzonko,zwane przez goroli zupą z czosnkiem,w Waszych ,gościnnych sląskich domach,niestety mnie się nigdy nie udało powtorzyć tego sm... Pokaż więcej

kochani,przepiękny i super smaczny przepis,jadalam to super jedzonko,zwane przez goroli zupą z czosnkiem,w Waszych ,gościnnych sląskich domach,niestety mnie się nigdy nie udało powtorzyć tego smaku,moze dlatego,ze mimo wielkiej do WAS sympatii,nie nauczyłam się godać????

wodzionka,moczka i tylko tu na SLASKU wspaniale smakujące karnidle,proszę ...pogodojcie jeszcze o nich..ale gwarą....no ewentualnie...mozecie troszkę przetlumaczyc pozostałym gorolom,pozdrowienia za miedzy

Zgłoś 14.10.2005 robW

Joł tyż padom ze gwara Slonskol i kultura to cos unikatowygo na skala kraju i europy!!!Polołki powinni to doceniac ze tyn kraj jest tak zroznicowani kulturowo a nie przeciwdzialac i uciskac slon... Pokaż więcej

Joł tyż padom ze gwara Slonskol i kultura to cos unikatowygo na skala kraju i europy!!!Polołki powinni to doceniac ze tyn kraj jest tak zroznicowani kulturowo a nie przeciwdzialac i uciskac slonzokow,kaszubian,nasmiywac sie z goroli z tatr itp itd Kazdi moł prawo do swoich przekonan,uczuc i poczucia narodowosci! Moga miyszkac w Polsce,ale zawsze bada Slonzokiem tak jak ti mozesz byc Gorolem,Kaszubem,Wielkopolanem!!! No i wodzionka Rockzzzzzz

pozrd4all

Zgłoś 20.10.2005 andzia

wodzianka to moja zupka z dziecinnych lat bardzo smaczna

Zgłoś 16.11.2005 Pan Kotek

Niech szlag trafi kuchnie polska-skoro nie ma w niej wodzionki

Zgłoś 08.12.2005 Isie

Witom wszystkich i kozdego z łosobna jak i wodziona wom smakowała to super, a teraski idzie czas na makówki jak to zawżdy bywało na wilijo.

A przepis kajs tu znajdziecie na necie na bank... Pokaż więcej

Witom wszystkich i kozdego z łosobna jak i wodziona wom smakowała to super, a teraski idzie czas na makówki jak to zawżdy bywało na wilijo.

A przepis kajs tu znajdziecie na necie na bank ;)

Zgłoś 22.12.2005 Paulina

Bardzo mi smakowało te proste danie.

Zgłoś 29.12.2005 jacojaco

woda nie z czajnika, bo musi byc zagotowana z maggi.Aż brązowa musi byc, i czajnik najdzie zapachem

Zgłoś 22.01.2006 Telehanys

Jak piszesz po slonsku to pisz GORNEK ANIE GARCZEK HOBY GOROL . bYLE TAK DALI NIE DUGO DOLONCZA DO CIEBIE .JO jE SYNEK Z sIEMIANOWIC

Zgłoś 30.01.2006 kiwi

Wodzionka je dobroł bo soj ja jam.

Zgłoś 10.02.2006 ANTEK

>>>>>>>-------------

Zgłoś 07.03.2006 kala

hmmm odrazu przypomnialy mi sie dni gdy tato moj robil w domu wodzionke najlepsza i najprostrza zupa swiata mniam mniam

Zgłoś 16.03.2006 lajo

jo te koncki chlebka jeszcze przypiekom na fecie a no koncu

wciepuja do talyrza z rosolem to sie tak nie rozciaprajom

Zgłoś 30.04.2006 Ego70

Panszkraut? Kartofle ugotuj, osobno kiszono kapusta, razym to połoncz ale kartofle sprasuj potym czosnek w talarki abo jak chcesz magii i przipieczony boczek to wszystko zaszelontej i wala cze
<... Pokaż więcej

Panszkraut? Kartofle ugotuj, osobno kiszono kapusta, razym to połoncz ale kartofle sprasuj potym czosnek w talarki abo jak chcesz magii i przipieczony boczek to wszystko zaszelontej i wala cze

Zgłoś 10.05.2006 kura domowa

wodzionka to jest rzecz przepyszna - nauczyłam się ją robić od kolegi z Bydgoszczy w latach osiemdziesiątych w czasie studiów - bida była, a zupa ciepła, pożywna i ten czosnek!!!!!! poezja.

... Pokaż więcej

wodzionka to jest rzecz przepyszna - nauczyłam się ją robić od kolegi z Bydgoszczy w latach osiemdziesiątych w czasie studiów - bida była, a zupa ciepła, pożywna i ten czosnek!!!!!! poezja.

Zadnego tam majeranku, powszechnego w Wielkopolsce.... i dodawanego do wszystkiego w ilościach bez opamiętania.

Uważam też, że sól jest lepsza niż vegeta - zbędny posmak rosołowaty.

W zależności od finansu dodawaliśmy masło lub smalczycho.

Wtedy też stwierdziłam, ze poznaniacy wyrzucają całkiem świeże pieczywo do skrzynek na takież - kiedyś stały w blokach na półpiętrze.

Uprzedzam tylko, że na dłuższą metę się wbrew pozorom tyje!

Zgłoś 26.07.2006 bimber

zamias kelni jo biera lyzka , jy sie lepi i do gymby pasuje :-)

Zgłoś 26.07.2006 bimber

cora 2005-09-04 14:30:12

Bardzo prosze o przepis na Panszkraut z zeberkami, nigdzie w interze nie moge znalezc... a to jedno z najsmaczniejszych dan jakie jadlam:) dzieki wielkie!!
... Pokaż więcej

cora 2005-09-04 14:30:12

Bardzo prosze o przepis na Panszkraut z zeberkami, nigdzie w interze nie moge znalezc... a to jedno z najsmaczniejszych dan jakie jadlam:) dzieki wielkie!!

ganz anfach je go wazyc

na jedna porcjo 5 srednich kartofli

gorsc sauerkratu

kartofle uwoz

sauerkraut uwoz

potym to wymiyszej

a zeberka ubratuj

to wszystko na talyz i gablym jes

Zgłoś 01.08.2006 Wodzionka

Ref: Hmm... Wodzionka &#8211; Suchy chlyb i wody szklonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to najlepszo z wszystkich śląskich zup.

Hmm... Wodzionka &#8211; jak jom zrobi moja... Pokaż więcej

Ref: Hmm... Wodzionka &#8211; Suchy chlyb i wody szklonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to najlepszo z wszystkich śląskich zup.

Hmm... Wodzionka &#8211; jak jom zrobi moja żonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to jest łosmy świata cud.

1. Leć do kuchnie i z bifyja gorczek weś,

puś kokotek, nalyj wody i na piec.

Potym wejrzi czy porządny łogiyń mosz,

no &#8211; to piyrwszo czynść warzynio znosz.

Tera nojważniejszy bydzie suchy chlyb,

zrob go w konski i do jakiś michy wciep.

Łobejrz czy w boncloku jakieś tuste mosz,

no &#8211; to drugo czynść warzynio znosz.

Ref: Hmm... Wodzionka &#8211; Suchy chlyb i wody szklonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to najlepszo z wszystkich śląskich zup.

Hmm... Wodzionka &#8211; jak jom zrobi moja żonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to jest łosmy świata cud.

2. Tera przidzie czosnek, łon tam musi być,

dodej magi, piepszu i posolić tysz.

Dźwigni dekel czy już woda dobro mosz,

no &#8211; to czecio czyńść warzynio znosz.

Jak zawrało, wszystko to zalywo sie,

dowej pozor na paluchy, niy sporz je.

Rykni z łokna bajtlom, że już łobiot mosz,

no &#8211; jak fajnie wonio, sukces mosz.

Bridge: Bogoc, czy biydok niy łopsze tymu sie,

Jak w siyni zacznie woniać, za łyżka kożdy rwie.

Niy ma taki siyły, by zaczimała cie,

za jedyn talyrz zupy, pozabijajom sie.

Ref: Hmm... Wodzionka &#8211; Suchy chlyb i wody szklonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to najlepszo z wszystkich śląskich zup.

Hmm... Wodzionka &#8211; jak jom zrobi moja żonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to jest łosmy świata cud.

3. Wyboczcie ludkowie ale kończa to,

moja we szuflotce suchy chlebek mo.

Widza że już z gymby ślinka leci wom,

co &#8211; myślami ście z wodzionkom som!

Teraz jedna dobro rada dowom wom,

niy wierzcie, że inne dobre zupy som.

Przepis my wom dali, kozdy już go zno,

no &#8211; to teraz sie uwarzcie to.

Ref: Hmm... Wodzionka &#8211; Suchy chlyb i wody szklonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to najlepszo z wszystkich śląskich zup.

Hmm... Wodzionka &#8211; jak jom zrobi moja żonka

Hmm... Wodzionka &#8211; to jest łosmy świata cud.

Zgłoś 04.08.2006 hanys

Bardzo podoboł mi sie ta strona. Muszymy walczyć o nasz jynzyk, naszoł

tradycja a przede wszystkim o nasz SLONSK!!! Ślonzoki niy dejcie sie gorolom(hadziajom). Niech ślonsk pozostanie zaw... Pokaż więcej

Bardzo podoboł mi sie ta strona. Muszymy walczyć o nasz jynzyk, naszoł

tradycja a przede wszystkim o nasz SLONSK!!! Ślonzoki niy dejcie sie gorolom(hadziajom). Niech ślonsk pozostanie zawsze ślonski.

Zgłoś 13.09.2006 Cora

Dzieki wielkie za przepisy na panszkraut, pamietam, ze tez dodawalo sie do tych kartofli oprocz sauerkrautu smalec i cebule, czy tak?

Jeszcze raz wielkie dzieki Slonzoki:)

Zgłoś 12.12.2006 adik

sląsk górom niy dejmy sie zgorolowac

Zgłoś 04.02.2007 b13n1u

jerunsie w lejsie dyc to nolepsol zupa na swiejcie :)

Zgłoś 23.12.2006 wowoj

super wodzionka, przypominaja mi sie dobre czasy ze Świętochłowic

Zgłoś 24.04.2007 slonzok na dycki

wodzionka je ok

Zgłoś 27.04.2007 mart

Do klaus30: swoje antysemickie teksty zachowaj sobie na inną okazję, dobrze? Jesteś tak samo głupi jak ci wszyscy gorole, którzy ubliżają Ślązakom. A nawet jeszcze głupszy.

Zgłoś 28.04.2007

A ja mam rodzine z zaglebia i u nas zawsze sie jadlo wodzonke

Zgłoś 03.05.2007 Adam Hanys z Gostyni

za prowadzynie takich stron to cza by komuś Nobla dać:):) a do tych co sie wstydzom ślonskiyj gotki to pisza: kożdy gupi umi po polsku glyndzić nawet jo ale żeby po ślonsku gotać to je coś:) A c... Pokaż więcej

za prowadzynie takich stron to cza by komuś Nobla dać:):) a do tych co sie wstydzom ślonskiyj gotki to pisza: kożdy gupi umi po polsku glyndzić nawet jo ale żeby po ślonsku gotać to je coś:) A co do wodzionki to jak matka mi ja robi to mi sie zdo żech jest w 7 niebie:):):)

Zgłoś 05.05.2007 sosnowiczanin

Niestety slazacy sa juz na wymarciu , a wieszkosc co sie uwaza za slazaków to przeciez udają. Wystarczy isc do katowic i sie jakis debli zacznie rzucac o nic. Takich ludzi powinno sie palic na s... Pokaż więcej

Niestety slazacy sa juz na wymarciu , a wieszkosc co sie uwaza za slazaków to przeciez udają. Wystarczy isc do katowic i sie jakis debli zacznie rzucac o nic. Takich ludzi powinno sie palic na stosie , albo nabijac na pal.

Zgłoś 23.05.2007 pabloo

niestety polacy są już takim narodem który zamiast szczycić się swoja ludowością i wspaniałymi tradycjami wstydzi się ich i ukrywa najlepiej jak może...zachwycamy sie zawsze innymi krajami napal... Pokaż więcej

niestety polacy są już takim narodem który zamiast szczycić się swoja ludowością i wspaniałymi tradycjami wstydzi się ich i ukrywa najlepiej jak może...zachwycamy sie zawsze innymi krajami napalając się np na szkotów w spódniczkach grających na kobzach lub bawarczyków występujących w swoich strojach przy charakterystycznej muzyce zapominamy ze to przecież ich tradycja i podtrzymywanie ludowości!!!skończmy sie wreszcie wstydzić tego co mamy i kultywujmy to ponieważ jest to ważne właśnie teraz - kiedy jesteśmy w Unii Europejskiej!trzeba zachować swoją odrębność aby nie stać się państwem bezkształtnym bez tradycji wstydzącym sie wszystkiego!!kiedyś się obudzimy i przejrzymy na oczy ale bedzie trzeba budować wszystko od nowa ponieważ ludzi którzy nasze tradycje znali i pamiętali z własnych doświadczeń już nie bedzie a całą wiedzę do dbudowy tego bedziemy brać z książek i wspominać jak to pieknie kiedyś było....

Zgłoś 24.05.2007 karek

tlko tak dalej slonzoki

Zgłoś 17.06.2007 ewelka

dzięki chopie :D pycha wodzionka :P

Zgłoś 17.06.2007 niewarzne

wodzionka jest niedobra

Zgłoś 09.07.2007 robcio

SUPER PRZEPIS NA WODZIONKA,ALE MUSZA CI PEDZIEC ZE UMIA LEPSZY

Zgłoś 18.11.2007 buf3t

do posłuchania przy gotowaniu :)

h**p://pl.youtube.com/watch?v=xBTmAT8kL5A

Zgłoś 08.10.2008 Janko

Witam wszystkich, nie jestem ze Śląska tylko z Lublina ale bardzo interesuję się Śląskiem i Śląską tradycją, kultura i gwarą. A jeśli chodzi o przepis to wszystko rozumiem:) Sam próbuję ,godać&q... Pokaż więcej

Witam wszystkich, nie jestem ze Śląska tylko z Lublina ale bardzo interesuję się Śląskiem i Śląską tradycją, kultura i gwarą. A jeśli chodzi o przepis to wszystko rozumiem:) Sam próbuję ,godać" po Śląsku bo to na prawdę ,,gryfno godka" Niy mo to jak Ślonsk:) Jo lubia Ślonsk, i byda czytoł jak najwiyncyj o Ślonsku ino akcent musza złapac:) Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Śląska z Lubelszczyzny!

Zgłoś 17.12.2007 Hajer z Bogdanki

Jestem górnikiem, ale nie urodziłem się na Śląsku i nie mieszkam tam.

Bardzo podoba mi się gwara śląska, choć niewiele rozumiem. Trzymajcie

się swojej tradycji i swojej kultury.... Pokaż więcej

Jestem górnikiem, ale nie urodziłem się na Śląsku i nie mieszkam tam.

Bardzo podoba mi się gwara śląska, choć niewiele rozumiem. Trzymajcie

się swojej tradycji i swojej kultury.Olewajcie takich jak: UncleHowie,

nvm i im podobni. Nienawiść, którą prezentują wyssali z mlekiem matek. Ich pewnie też nienawidzą. Jestem co roku na Złazie Górskim ZZG i dopóki starczy mi sił, będę tam aby spotykać się z Wami. Może nawet razem "obalimy halba" (czy tak się mówi po śląsku ?).

Żałuję, że w sieci jest tak mało Waszej muzyki. Zacznijcie promować swoją muzykę i gwarę. Najlepiej w eMule. Czekam na pliki z tradycyjną śląską muzyką i śląskimi wicami.

Zgłoś 30.12.2007 gac

mmm.... wodzionka suchy chleb i wody szkolonka mmm.. wodzionka to najlepsza z wszystkich slaskich zup...

Zgłoś 30.12.2007 PIQS

UUUU Wodzionka to najlepszo ze slaskich zup:D:D:))

Zgłoś 30.12.2007 PIQS

Cos mi tyn tekst niewyszol;p;/

Zgłoś 30.12.2007 dobry człowiek ze śląska

cytat"A ja wam polecam do wodzionki pieczone ziemniaki... Możecie je zrobic na dwa sposoby:

1. ugotowane, zimne zemniaki krocic w plasty, piec na patelni z dodalkiem margaryny i koni... Pokaż więcej

cytat"A ja wam polecam do wodzionki pieczone ziemniaki... Możecie je zrobic na dwa sposoby:

1. ugotowane, zimne zemniaki krocic w plasty, piec na patelni z dodalkiem margaryny i koniecznie dodac pokrojonej drobno cebulki:)

2. surowe ziemniaki piec na patalni, na margarynie... mozna dodac boczku, kiełbasy (pokrojonej w kosteczki), no i oczywiscie cebulki...

No i je sie to tak śmiesznie:) na przemian, łyżke wodzionki, łyzke ziemniaków... albo jak kto chce,..

Polecam, pyszne:)"

To nie pieczone ziemniaki tylko smażone i sie zwiom Brat kartofle

xD

Zgłoś 17.01.2008 Kaszeb

Powiem wam że na kaszubach sie utrzymuje tradycje przynajmniej w niektórych miejscach ja jestem kaszubem i sie tego niewstydze

Zgłoś 26.01.2008 Wodziono

Niyźle daje z gymby... som czosnek, ale i tak je najlepszo... pozdro dla kuchiorza...

Zgłoś 29.01.2008

wejdzcie lepiej na youtube i wpiszcie 'wodzionka'

tam to jest dopiero przepis ^^ hahaha

Zgłoś 14.02.2008 Kaszubka

nie jadlam wodzioki, ale nie to, jaka jest ,ale to ze jest -----rzecz najwazniejsza. Mysle, ze czas sie obudzic, by nie przespac ostatniej .chwili na ratowanie swojego.Polacy mają piekne trad... Pokaż więcej

nie jadlam wodzioki, ale nie to, jaka jest ,ale to ze jest -----rzecz najwazniejsza. Mysle, ze czas sie obudzic, by nie przespac ostatniej .chwili na ratowanie swojego.Polacy mają piekne tradycje,wspaniale regionalne potrawy, muzyke i JEZYK. Nie pozwólmy tego zniszczyć !!!! bo bedziemy tego załować.Na Kaszubach robi sie duzo zeby " ocalić od zapomnienia". W wielu szkołach jest lekcja j.kaszubskiego, od czasu do czasu są msze w kościele w j.kaszubskim,odbywają sie coroczne zjazdy Kaszubów, jest nawet radio KASZEBE. Kaszuby są piękne ,a Slązakow kocham.Wasz język jest super. -------- a teraz do wszystkich, którzy wstydzą się --------zginiecie kiedys----jak szara masa------

Zgłoś 13.03.2008 moskus

To jest moja receptura (z okolic Piekor)

Wodziůnka

W srogym gornku:

* chlyb pokrojůny na kůnski (375g)

* cosnek fest drobno posiekany (2 kůnski)

* sůl (1 płask... Pokaż więcej

To jest moja receptura (z okolic Piekor)

Wodziůnka

W srogym gornku:

* chlyb pokrojůny na kůnski (375g)

* cosnek fest drobno posiekany (2 kůnski)

* sůl (1 płasko łyżecka do herbaty)

* masło (1/3 kostki = 80g)

To zalywům wrzůncům wodům (1,6 l.),

Przemiyszům i dodowům magi (6 łyżek do zupy)

Potym dobrze przemiyszać, łyknůnć ślina i pocekać az przeciůngnie.

Zgłoś 04.06.2008 Axles

Bez przesady, śląski śląskim też jestem ślązakiem, ale brak umiejetności pisania po polsku to tylko wstyd i obciach dla ślązaków. Śląski to nie język tylko gwara, a gwara nie jest pisana.

Pokaż więcej

Bez przesady, śląski śląskim też jestem ślązakiem, ale brak umiejetności pisania po polsku to tylko wstyd i obciach dla ślązaków. Śląski to nie język tylko gwara, a gwara nie jest pisana.

Słowa typu: "wciepnonc", "solom", "wrzontkiem" przez innych moga być odbierane jako analfabetyzm. Co innego pisać a co innego gadać.

Zgłoś 24.06.2008 Satanta

Wodzionka - przypomina mi dzieciństwo.

Strona jest wspaniała.

Mimo, że jestem hanysem napiszę po polsku. Moja żona jest gorolką, a ze swoją mamą nie rozmawia w swojej gwarze, twier... Pokaż więcej

Wodzionka - przypomina mi dzieciństwo.

Strona jest wspaniała.

Mimo, że jestem hanysem napiszę po polsku. Moja żona jest gorolką, a ze swoją mamą nie rozmawia w swojej gwarze, twierdzi że jej niezna, w rzeczywistości wstydzi się tak mówić. Hm, ilu jest takich.

Dialektów w Polsce jest wiele i to jest Polska, a wstydzić się gwary to tak jakby wstydzić się Polski.

A te oszołomy, których niebrak i nie tylko na tej stronie psują smak nie wodzionki, ale Polski.

Niech wezmą przykład z tej strony albo innej i pokażą coś co potrafią, a jest dobre i przyjemne.

Wszystkich nie nastawionych wojowniczo niehanysów pozdrawiam i proponuję ugotować wodzionki

A do Ślązaków: tak trzimać dali i jeszcze wiynci aby nasz jynzyk nie zniknoł z ziymi

Zgłoś 28.11.2008 monia

Witam . Urodziłam się w Wodzisławiu-ale od 32 lat mieszkam w Gdańsku.Cieszę się że trafiłam na ten przepis.Pamiętam niepowtarzalny smak wodzionki z dzeciństwa-tyle że nie miałam przepisu.A tak -... Pokaż więcej

Witam . Urodziłam się w Wodzisławiu-ale od 32 lat mieszkam w Gdańsku.Cieszę się że trafiłam na ten przepis.Pamiętam niepowtarzalny smak wodzionki z dzeciństwa-tyle że nie miałam przepisu.A tak -nawiązując do poprzednich wątków-nie zapomina się o swoich korzeniach. mimo że miałam 4 latka jak się wyprowadziliśmy-nie czuję się w żadnym stopniu kaszubką.Jestem dumna z mojego pochodzenia.Pozdrawiam :)

Zgłoś 17.11.2010 fg

Niesamowicie smaczna zupka i przepis, mimo że w gwarze napisany jest całkiem zrozumiały. A ja jestem gorolem i nie umiem nic po śląsku.

Zgłoś 17.02.2010 jo

jo żech dzisiej jadła wodzionka. godom wom, pycha, ino jeś :D

Zgłoś 16.12.2009 Loco

matko jakie to gufffno , macie wszystko ok z kubkami smakowymi ?

Zgłoś 31.07.2009 SLONSKI PIERON

Tak to lobserwuja jak niykere piszom i ciesza sie ze slonzok pisze po slonsku aniy po polsku, bo tak malo sie juz slyszy na ulicy po slonsku, ale najbardziyj mie wkurzyl "Axles"

... Pokaż więcej

Tak to lobserwuja jak niykere piszom i ciesza sie ze slonzok pisze po slonsku aniy po polsku, bo tak malo sie juz slyszy na ulicy po slonsku, ale najbardziyj mie wkurzyl "Axles"

ze pisze:

"""""Bez przesady, śląski śląskim też jestem ślązakiem, ale brak umiejetności pisania po polsku to tylko wstyd i obciach dla ślązaków. Śląski to nie język tylko gwara, a gwara nie jest pisana.

Słowa typu: "wciepnonc", "solom", "wrzontkiem" przez innych moga być odbierane jako analfabetyzm. Co innego pisać a co innego gadać.""""

Co to mo wspolnego z "analfabetyzmym"? Ze Gorole tego niy rozumiom? Miyszkom juz prawie 30 lot na zachodzie i zodnymu do leby niy przydzie ze to "tylko wstyd i obciach" jak tu te ludzie gwarom godajom abo piszom. Tu sie robi msze swiynte w gwarze regionalnyj, wydawo gazety w gwarze, robi zabawy w gwarze i zodnymu niy przydzie do gupi leby ze gwara niy jest pisano.

To moze ino wymyslec najwiynkszy idiota, abo powalony kandydat na ....

A moze za bajtla za malo wodzionki zar abo za malo lyjow dostol.

Slonzoki niy dejcie sie omamlasic bo gwara jest nasza i fertich.

Czy to spiywano, czy pisano, czy godano, czy zykano.

Dos my sie natumaczyli z polskiego na nasze.

To niy ganba ino zaszczyt umiec czytac, pisac i myslec po slonsku.

PYRSK LUDKOWIE

Zgłoś 07.02.2010 antyWodzionka

hmmmm.... wodzionka... powiem tyle,świnie na wsi mają lepsze jedzonko, jak to można jeść

Zgłoś 18.08.2009 Hanys

Jak zech sie urodzil, urodzileh sie na slosku. Rodzicieje mie uczyli mowic a nie godac.

Jo zech mowil do 4 roku zycia ale potym jak zech na plac zaczol wylazic to mie Hanysy zaroz zaczeli ... Pokaż więcej

Jak zech sie urodzil, urodzileh sie na slosku. Rodzicieje mie uczyli mowic a nie godac.

Jo zech mowil do 4 roku zycia ale potym jak zech na plac zaczol wylazic to mie Hanysy zaroz zaczeli uczyc godac.

Potym jak zech zaczol godac w doma to mi powiadali zebych nie godol tylko mowil bo to nieladnie a jo na to tak "Mamo tao jo zech sie urodzil na slasku mieszkom na slosku i byda goda cdopoki jo tu mieszkac byda, i byda kaj idnij ucyzc ludzi godac." i posuchali mie i od tamtej chwili wszyscy godajom w rodzinie a jo mom teraz ino 13 lot ale powiadom wom zebysmy ratowali naszo gwara chocby smy mieli po 7 lot muszymy ratowac nosz slosk! Pozdro do wszyskich slozokow i ludzi ze swietochlowic! moje gg: 8443634! POZDRO!

Zgłoś 22.08.2011 streetcat

Jest to wspaniala strona kulinarna i obojetnie czy ktos pisze gwara czy nie ale uwazam,ze wulgaryzmy nie maja tu nic do szukania...dlatego zglosilem komentarz do usuniecia!

Pozdrawiam wszy... Pokaż więcej

Jest to wspaniala strona kulinarna i obojetnie czy ktos pisze gwara czy nie ale uwazam,ze wulgaryzmy nie maja tu nic do szukania...dlatego zglosilem komentarz do usuniecia!

Pozdrawiam wszystkich:)

Caly zespol o2 i wszystkie kucharki i kucharzy:)

Dzieki za wspaniale przepisy

Czimcie sie:)

Zgłoś 31.01.2010 Pablites

Ślonsko moja mowa, a przepis ślonski po ślonsku byćmoże. A fto nie poradzi po naszymu to niech sie spyto jo mu wyślimacza.

BTW polecam Kajko i Kokosz Szkoła furganio po ślonsku

Zgłoś 05.03.2010 piotrek

wodzianka mistrzostwo polecam :)

Zgłoś 08.04.2010 Paweł

Jeśli śląskie przepisy powinny (jak stwierdził jeden z użytkowników) być pisane po śląsku, to przepis na gulasz może po węgiersku powinien być napisany? Paranoja. Zresztą śląska kultura i tak po... Pokaż więcej

Jeśli śląskie przepisy powinny (jak stwierdził jeden z użytkowników) być pisane po śląsku, to przepis na gulasz może po węgiersku powinien być napisany? Paranoja. Zresztą śląska kultura i tak powoli wymiera, co da się zauważyć na każdym kroku, młodzież wstydzi się mówić tą gwarą i pisanie tego typu wypocin jest jakąś wściekłą próbą udowodnienia, że to jednak nieprawda ;)

Zgłoś 08.04.2010 Paweł

Jeśli śląskie przepisy powinny (jak stwierdził jeden z użytkowników) być pisane po śląsku, to przepis na gulasz może po węgiersku powinien być napisany? Paranoja. Zresztą śląska kultura i tak po... Pokaż więcej

Jeśli śląskie przepisy powinny (jak stwierdził jeden z użytkowników) być pisane po śląsku, to przepis na gulasz może po węgiersku powinien być napisany? Paranoja. Zresztą śląska kultura i tak powoli wymiera, co da się zauważyć na każdym kroku, młodzież wstydzi się mówić tą gwarą i pisanie tego typu wypocin jest jakąś wściekłą próbą udowodnienia, że to jednak nieprawda ;)

Zgłoś 12.07.2011 Piotrek

Fuuj, kurwa prawie się udławiłem tym łajnem śląskim!

Zgłoś 18.07.2010 muranowski

Słuchajcie Ślązacy. Ja jestem po waszemu gorol. Nie rozumiem ludzi którzy uważają że gwara danego regionu jest niewłaściwa dla porozumiewania się. W ten sposób należało by zlikwidować wszystkie ... Pokaż więcej

Słuchajcie Ślązacy. Ja jestem po waszemu gorol. Nie rozumiem ludzi którzy uważają że gwara danego regionu jest niewłaściwa dla porozumiewania się. W ten sposób należało by zlikwidować wszystkie regiony posługujące się własnym językiem regionalnym. Mazurów, Kaszubów itd. Każdy kto trochę ma oleju w głowie jest w stanie choć trochę zrozumieć podstawowe słowa a nie dawać upustu swojej pogardzie dla ludzi mówiących gwarą. Chociaż jestem z centralnej to przynajmniej w 50% rozumiem gwarę śląską. Dlatego też na zakończenie podziękowanie za przepis na wodzionkę i sporo humoru śląskiego dodanego do przepisu. Podtrzymujcie swoja tradycję językową, a kto wstydzi się to w ogóle niech nie przyznaje się do pochodzenia. Pyrsk ludkowie.

Zgłoś 31.08.2010 Marta

Nie umiem godać i mi wstyd, bo jestem Ślązaczką, ale rozumieć rozumiem. Nie rozumiem tylko po co komu przepis na wodzionkę - chyba każdy umie wymyślić, że jak się robi zupę z wody i chleba, to s... Pokaż więcej

Nie umiem godać i mi wstyd, bo jestem Ślązaczką, ale rozumieć rozumiem. Nie rozumiem tylko po co komu przepis na wodzionkę - chyba każdy umie wymyślić, że jak się robi zupę z wody i chleba, to się dodaję wodę i chleb, tłuszcz jakiś i sól. No, na czosnek warszawiacy czy gdańszczanie mogliby nie wpaść.

Moja rodzinna tradycja każe dodać jeszcze ser żółty, rozpuszcza się, ciągnie i jest świetny, i ziemniaki z patelni.

Dobry sposób na zutylizowanie starego chleba, bo rozumiem że na blokach nie zawsze da się trzymać kury.

Zgłoś 28.09.2010 :)

Moja mutter też mi to ważyła. Ino zawsze padoła że to bronzupa jest ;D Ale to je richtig dobre żarcie...

Zgłoś 05.10.2010 ślązaczka

Witom was Slązoki jo robia tyż ta zupa ale roz jadłach tako cyganiono wodziónka mojij tysciowyj, kiero pochodzi z Dolnego Ślonska Musza wom pedziec że tak mi zasmakowała że już tyj zwykłyj... Pokaż więcej

Witom was Slązoki jo robia tyż ta zupa ale roz jadłach tako cyganiono wodziónka mojij tysciowyj, kiero pochodzi z Dolnego Ślonska Musza wom pedziec że tak mi zasmakowała że już tyj zwykłyj nie robia Pochodzynie tej zupy jest takie ; Dolny śląsk , śląsk i małopolska razym do kupy wziynte. A cały szpil polego na tym że dodowóm do gorka kaj warza woda na ta zupa- zasmożka !!!!!!A dali to już tak samo, czosnek, maga i chlyb ..... pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! serwowałach to starym ślązokom i fest im smakowało nawet zajechałach z niom na Słowacja łoni futrowali mie haluszkami a jo im uwarzyłach nasza zupa- niy pogardzili - smakowała im, A musza wom pedziec że kaj jada to musza to uwarzyc i ostatnio Warszawiokóm mi sie trefiło- tyż im smakowało Pozdrawiom was Ziomale

Zgłoś 05.10.2010 ślonzoczka

jak chcecie wiedziec wiyncyj to mocie moje gg 19802795 piszta naprowda jest super

Zgłoś 05.10.2010 ślonzoczka

jak chcecie wiedziec wiyncyj to mocie moje gg 19802795 piszta naprowda jest super

Zgłoś 16.10.2010 Andrzej

Po prowdzie to jo pamiętom wodzionka na łoju i tak jom do dzisioj robia.Tak mi nojlepi smakujen i basta.Atero kooś sie pytoł o panszkraut z żeberkamiMy na to godomy ciapkapusta z żeberkami.Trza ... Pokaż więcej

Po prowdzie to jo pamiętom wodzionka na łoju i tak jom do dzisioj robia.Tak mi nojlepi smakujen i basta.Atero kooś sie pytoł o panszkraut z żeberkamiMy na to godomy ciapkapusta z żeberkami.Trza uwarzyć kiszono kapusta z listkiem bobkowym i zielem angielskim,osbno uwarzyć kartofle,wytopić pokrojony w kostkę boczek z cebulką dodać do kapusty i kartofli,razem ugnieść dodać do smaku soli i pieprzu.Podawać z duszonymi żeberkami.Niebo w gębie .Polecam.

Zgłoś 15.09.2011 EWONCiNPKbedWR

Articles like this really grease the sfahts of knowledge.

Zgłoś 10.01.2012

zamiast masła daje się smalec, i cebule o czosnku nie słyszałam zależy co kto lubi lub jak region...

Zgłoś 19.12.2014 gość

Musi być loj ze spyrkami (Smalec ze skwarkami i chleb kwaśny zytni pieruna co za gorole) masło se wciepli