Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Wołowina duszona w czerwonym winie z czosnkiem

Tekst i foto Ilmare 04-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złśredni? min.?

Składniki:

0,5 kg chudej wołowiny bez kości (może być polędwica, ale równie dobra, a dużo tańsza jest ligawa, pierwsza krzyżowa, rostbef), główka czosnku, szklanka czerwonego wytrawnego wina, mąka, pieprz, sól, łyżka soku z cytryny, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec).

Jak przyrządzić:

Mięso (umyte i oszuszone) kroimy w plastry (ok. 1 cm), ugniatamy ręką, leciuteńko ubijamy tłuczkiem (naprawdę delikatnie). Skrapiamy sokiem z cytrymy, posypujemy pieprzem i zostawiamy w lodówce na parę godzin (ja zostawiam na całą noc, a nawet dobę - wtedy jest bardziej kruche). Po wyjęciu z lodówki mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, krótko, aby w środku nie zdążyło się usmażyć, tylko z wierzchu. Następnie przekładamy do rondla i skrapiamy wodą, solimy. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu smażymy chwilę posiekany bądź rozgnieciony czosnek, po chwili posypujemy go solą i pieprzem i smażymy na złoto. Gdy uzyska już tę barwę, wlewamy wino, zagotowujemy. Zalewamy kotlety winem i dusimy pod przykryciem ok. godziny na małym ogniu. W razie potrzeby podlewamy wodą lub winem. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliło.

Potrzebne przybory:

deska, tłuczek, wyciskarka do czosnku, patelnia, rondel

Jak podawać?

Można podawać ze świeżym pieczywem, do tego ulubiona sałatka i pozostałe czerwone wino do popicia ;) Idealne na romantyczną kolację.

Uwagi:

Nie jest to mój przepis, dostałam go od koleżanki, a ona prawdopodobnie ma go z jakiejś książki kucharskiej - żeby nie było ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2007 Agatek

Wołowinka palce lizać!!

Raz zrobiłam na obiad, to mój mężczyzna zjadł podwójny obiad, a potem stękał z przejedzenia, tak mu smakowało :)

JA dałabym ciut więcej wina i soli, ale to... Pokaż więcej

Wołowinka palce lizać!!

Raz zrobiłam na obiad, to mój mężczyzna zjadł podwójny obiad, a potem stękał z przejedzenia, tak mu smakowało :)

JA dałabym ciut więcej wina i soli, ale to według uznania :)

Zgłoś 07.12.2006 konczita

palce lizac :) ja bym jednak byla za tym, zeby gotowac znacznie krocej niz godzine (szczegolnie, jesli jest to poledwica) i bez przykrycia - wtedy wino sie zredukuje i powstanie fajny, lekko zaw... Pokaż więcej

palce lizac :) ja bym jednak byla za tym, zeby gotowac znacznie krocej niz godzine (szczegolnie, jesli jest to poledwica) i bez przykrycia - wtedy wino sie zredukuje i powstanie fajny, lekko zawiesisty sos.

Zgłoś 14.12.2006 Ilmare

Można krócej, ale wołowina ma to do siebie, że jest dosyć "gumiasta" i z własnych obserwacji wiem, że im dłużej się dusi tym jest ona bardziej krucha. Trzeba tylko pilnować żeby się ni... Pokaż więcej

Można krócej, ale wołowina ma to do siebie, że jest dosyć "gumiasta" i z własnych obserwacji wiem, że im dłużej się dusi tym jest ona bardziej krucha. Trzeba tylko pilnować żeby się nie przypaliło i podlewać winem lub wodą. A sos się zrobi zawiesisty dzięki mące którą obtaczamy mięso :)

Zgłoś 14.12.2006 Ilmare

Aha, lepiej pod przykryciem, bo mamy to dusić. Odkrycie nic nie da, a zapewniam, że przez godzinkę wino wyparuje :) (tyle że ja mam przykrywki z dziurką, dzięki której nadmiar wody, wina wyparuj... Pokaż więcej

Aha, lepiej pod przykryciem, bo mamy to dusić. Odkrycie nic nie da, a zapewniam, że przez godzinkę wino wyparuje :) (tyle że ja mam przykrywki z dziurką, dzięki której nadmiar wody, wina wyparuje)

Zgłoś 25.11.2007 pasztet

a ten czosnek to gorzki bedzie.....tfu..jak czosnek zgnieciony i usmażony na "złoto" to super gorzki smak wydziela....może jak nie bedziecie tego dtosować tylko np: przedz przelaniem d... Pokaż więcej

a ten czosnek to gorzki bedzie.....tfu..jak czosnek zgnieciony i usmażony na "złoto" to super gorzki smak wydziela....może jak nie bedziecie tego dtosować tylko np: przedz przelaniem do mięs-lekko przesmażamy czosnek a nie palimy ogniem na gorzko węglowo......

Zgłoś 08.12.2007 mrówek

Kwaśna wołowina i niedobra...nie polecam zdecydowanie bardzo średni przepis

Zgłoś 23.12.2007 Clover

Kwaśna jeżeli użyłeś marnego wina ;P Mi wyszła pyszna. Nie spalałam czosnku na brąz, tylko delikatnie przesmażylam.

Zgłoś 21.08.2008 karola

własnie robie ale niestety brakło czasu i mięso kruszało tylko 30 min ale efekt końcowy zapowiada się dość oryginalny pozdrawiam

Zgłoś 11.05.2011 aleks

Super przepis. Mam 3 facetów w domu i bardzo sobie chwalili. Drugim razem dorzuciłam trochę kurek(ze starych zapasów). Niebo w gębie!

Zgłoś 31.05.2010 Janek

O jezu to byl raj dla podniebienia pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne!!!!!!

Zgłoś 22.02.2011 maciek

Można nieco ulepszyć - wedle gustu - dodając marchew w plasterkach do duszenia, jak to się często robi przy wołowinie. Tak czy owak bardzo dobre danie, receptura prima sort, i niskowęglowodanowe... Pokaż więcej

Można nieco ulepszyć - wedle gustu - dodając marchew w plasterkach do duszenia, jak to się często robi przy wołowinie. Tak czy owak bardzo dobre danie, receptura prima sort, i niskowęglowodanowe.

Zgłoś 31.08.2012 aga

pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!polecam w 100%

Zgłoś 19.03.2012 asiek

no wołowinka 'marynuje' się w lodówce na jutro, mam nadzieję, że i mi wyjdzie pyszna:) uwielbiam gotować, ale coś takiego to pierwszy raz próbuję:)

Zgłoś 20.03.2012 asiek

no i wyszło nieziemsko, przepyszne:) się objadłam i teraz leże i wypoczywam:)) przepis zaraz przepiszę sobie, na pewno do powtórzenia:) a co do wina to nie wiem jak mogło wyjść kwaśne, ja dodała... Pokaż więcej

no i wyszło nieziemsko, przepyszne:) się objadłam i teraz leże i wypoczywam:)) przepis zaraz przepiszę sobie, na pewno do powtórzenia:) a co do wina to nie wiem jak mogło wyjść kwaśne, ja dodałam tanie, stołowe wino z Biedronki i wyszło extra:))

Zgłoś 29.04.2012 Ela

Przepis super, mięsko wyszło nieziemsko. Ja podałam z ziemniakami i sałata z sosem vinegret.