Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wstążki z bundzem

31.05.2008

Oscypek zyskał europejską sławę dzięki unijnym przepisom. Było o nim głośno. Czemu tak niewiele mówi się o bundzu, białej wersji tego samego sera? Smak prawdziwego bundza jest nie do podrobienia, czym więcej w nim owczego mleka tym bardziej przaśny jest w smaku. Domyślam się, że są jednak tacy, którzy bundza próbowali. A czy ktoś próbował go na ciepło? Znajomy baca mówił mi, że smażony bundz to najlepsza zagrycha. Proponuję przepis sprawdzony na znajomych o niewybrednym podniebieniu. Wszyscy jak jeden mąż uznali tę potrawę za przełom w swoich kontaktach z owczym serem.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
320 złprosty45 min.-

Składniki:

15 dag sera bundz,
opakowanie (250 g) makaronu wstążki,
2 ząbki czosnku,
po łyżce posiekanej bazylii i natki pietruszki,
1 łyżka oleju,
2 łyżki śmietanki 12 procentowej,
1 - 2 łyżki masła,
sól.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować na półmiękko w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem oleju, a następnie odcedzić.



Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami, olejem i łyżką zimnej wody. Ser pokroić na drobne kawałki, wymieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Zmiksować lub utrzeć wszystko na jednolitą masę. Doprawić solą.



Wstawić sos w małym garnuszku na gaz i stale mieszając doprowadzić do momentu, kiedy ser się rozpuści. Nie gotować. Makaron podgrzać na maśle, przełożyć na talerze, polać sosem i od razu podawać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.06.2008

zwykly makaron z serem...

Zgłoś 11.06.2008 alina

dzięki za przepis,właśnie przywiozłam z Bieszczad trochę PRAWDZIWEGO sera.Trochę zostało,zrobię wstążki.

Zgłoś 18.07.2008 mat

ZACNE i PYSZNE :) MNIAM

Znajomy ma kozy pod Krakowem :) i umie sery robic :) i BUNC tez :)

jutro jade po sery bo wlasnie skonczyl sie bunc, ciekawe czemu :)

Zgłoś 09.07.2009 Kate M.

Można prościej, zdrowiej i o wiele smaczniej. Gotujemy makaron (bez zadnego oleju, Włoch by umarł ze śmiechu), odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka z łyżką prawdziwego masła, startym lub pok... Pokaż więcej

Można prościej, zdrowiej i o wiele smaczniej. Gotujemy makaron (bez zadnego oleju, Włoch by umarł ze śmiechu), odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garnka z łyżką prawdziwego masła, startym lub pokruszonym oscypkiem, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i sporą garścią natki pietruszki, mieszamy, posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Smacznego.

Zgłoś 27.05.2013 Kaśka

Beznadziejny przepis... Ser zamiast rozpuścić zbił się w kluchę!!! NIE polecam!!!!

Zgłoś 09.01.2015 nike pas cher

Maxis as well as DiGi begin providing apple iphone 4g inside M'siaBy SHARIDAN E. ALI LEONG INSTALLED YEE

[url=http://magalerie-fr.net/accueiltutos/nikeair-max/]nike pas cher[/url]

Zgłoś 05.06.2016 dombal

Mi tam wyszło więc dziękuję za przepis :) ja dodatkowo wzbogaciłem go o czarne oliwki primo gusto żeby fajniej to wyglądało i było bardziej syte. Dobrze wyszło :)