Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Wykwintny sos czosnkowy

Tekst i foto Marta 01-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

Majonez (najlepiej Motyl)- 2-3 łyżki, śmietana 22% - małe opakowanie, oregano - 2-3 łyżeczki, czosnek - pół główki, sól do smaku.

Jak przyrządzić:

Czosnek należy przecisnąć przez praskę. W zależności od tego, jak długo przed podaniem przygotowujemy sos, dobieramy ilość czosnku. Jeśli tuż przed podaniem, trzeba dodać więcej ząbków. Jeśli na 4-5 godzin przed, można dodać mniej, bo sos i tak się przegryzie. Dodajemy całą śmietanę i łyżkę majonezu. Majonez dodajemy w zależności od gęstości śmietany. Im gęstsza śmietana, tym mniej majonezu i odwrotnie. Następnie dodajemy oregano. Wszystko razem mieszamy i dodajemy szczyptę soli do smaku.

Jak podawać?

Podawać minimum pół godziny po przygotowaniu.

Uwagi:

Na imprezach sos zawsze znika pierwszy, nawet jeśli zrobiony jest w gigantycznych ilościach. Znajomi nawet jedzą go z chipsami i na każdą imprezę muszę go przygotowywać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.06.2011 kkk

Lepiej smakuje z posiekanym koperkiem

Zgłoś 08.05.2007 michał

Sos dobry jednak moim zdaniem lepiej smakuje jak sie nie doda oregano.

Zgłoś 04.07.2007 Anna

Ja dodaję śmietankę 12% z Łowicza,jest słodka i delikatna w smaku.