Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Zapiekana fasolka szparagowa

11.08.2011

Te drobne, delikatne strączki zawierają prawdziwą bombę witaminową. Jednym z cennych ich składników jest kwas foliowy, tak ważny dla mam w pierwszych miesiącach ciąży. Nie trzeba zachęcać do spożywania fasolki, bo poza tym, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, jest po prostu smaczna. Zapiekana fasolka szparagowa, polana sosem na bazie sosu beszamelowego, wzbogaconego żółtkami i serem smakuje znakomicie.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty40 min.wysoka

Składniki:

pół kg fasolki szparagowej,
3 żółtka,
łyżka masła,
łyżka mąki,
szklanka mleka,
15 dag żółtego sera,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz,
masło do posmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Fasolkę przebrać, obciąć końcówki, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie.

Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć w niej fasolkę.

Ser zetrzeć na tarce i 1/3 posypać fasolkę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę smażyć.

Następnie dolewać partiami letnie mleko, cały czas mieszając.

Gdy sos zgęstnieje, dodać żółtka i jeszcze chwilę podgrzewać.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gorącym sosem zalać fasolkę i posypać resztą sera.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.08.2011 karolka291

Zrobię dzisiaj! Pysznie wygląda!

Zgłoś 13.08.2011 iza

bardzo pysznie wygląda, uwielbiam fasolkę szparagową, gratuluję pomysłu Oliwce, miłego weekendu :)

Zgłoś 15.08.2011 mia

A po co "tuczyć" fasolkę serem i kalorycznym sosem i zabijać jej oryginalny smak?Można ją podawać po prowansalsku lub na sposób francuski- z odrobiną oliwy , czosnku i natki pietruszki... Pokaż więcej

A po co "tuczyć" fasolkę serem i kalorycznym sosem i zabijać jej oryginalny smak?Można ją podawać po prowansalsku lub na sposób francuski- z odrobiną oliwy , czosnku i natki pietruszki.

Zgłoś 11.08.2011 iza

co ze słonością fasoli?-wystarczy doprawienie sosu?

Zgłoś 12.08.2011 buba

To się nazywa : " pod beszamelem ".

Zgłoś 13.08.2011 asu

uwielbiam nowości - przepis bardzo mi się podoba! dziękuję.

w zamian zapraszam do siebie - kuchnia brazylijska to moja pasja - moze jakis przepis posmakuje brazylijskie.com.pl

Zgłoś 11.08.2011 zo

fasolke mozna tylko ugotowac i zjesc sama bez tuczacego sosu..

Zgłoś 22.11.2011 miszak

Dobra rzecz sam wypróbowałem ten przepis i naprawdę jestem z niego zadowolony, szkoda tylko, że dobrej fasolki szparagowej nie ma przez cały rok, ale poza tym jest super

http://www.dentimu... Pokaż więcej

Dobra rzecz sam wypróbowałem ten przepis i naprawdę jestem z niego zadowolony, szkoda tylko, że dobrej fasolki szparagowej nie ma przez cały rok, ale poza tym jest super

http://www.dentimus.pl/